Път към безсмъртието ли е изкуственият интелект?

Футурологът Мариана Тодорова пред Bloomberg TV Bulgaria
22 яну 2019 20:17, Екип на Bloomberg
43
Път към безсмъртието ли е изкуственият интелект?

Футурологията е не само е наука за бъдещето на света, а и науката, която работи върху моделите му за развитие. Тя се опитва да обяснява процесите в света на бъдещето. В бъдеще ние ще живеем в един все по-технологизиран свят. И това ще е така до момента, в който решим, че това ни дехуманизира и отдалечава от нашата човешка природа и решим да изберем друга посока. Но в следващите 20 до 50 години ние ще живеем в свях, доминиран от технологиите, в който ние ще ползваме от техните преимущества, но вероятно ще изпитаме и техните негативи. Такава е представата за нашия бъдещ свят, описана от Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието в БАН, председател на „Милениум проджект”- тинк танк, за България, класиран на 6-то място в света по иновативност и нови идеи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Светът ще е и по-технологичен и по-технологизиран. Когато се опитваме да очертаем няколко големи трендове, идващи към нас от бъдещето в настоящето, можем да говорим в няколко посоки. Това със сигурност ще бъде изкуственият интелект, първоначално този, на който вече сме свидетели - ограничения или първичния, а в следващите 30 години ще се появи генералният, общият и супер изкуственият интелект, този, който ще е равностоен на нас или ще ни превъзхожда, това е виртуалната и смесена реалност, напредъкът в медицината, възможността ние да удължим неколокократно живота си и да вървим към безсмъртие", посочи Тодорова.

Сред другите трендове на бъдещето футурологът посочи, че към нещата ще се прибави определението "умен", това е бъдещето на умните автомобили, умните градове.

"Умните градове ще са управлявани от изкуствен интелект, който ще определя какви ще са фасадите на сградите. Те ще са изработени от 4D-принтер, а разликата от 3D-принтера и 4D-принтираните тъкани и материи е в това, че материята може да променя характеристиките си. Ако през лятото стената е бяла, за да не поема повече топлина, през зимата ще е черна, за да поема повече топлина. Ще се подава информация до хората, които сав домовете си, в офисите си, в сградата, за да се пести енергия, разбира се сградите ще са снабдени със соларни и вятърни панели", така че до голяма степен сградите ще са независими енергийно, технологии за рециклиране на боклука ще захранват електроцентралите", посочи Тодорова, а умният град ще е "една автономна, независима, самостоятелно функционираща единица, в която всичко функционира ефективно и максимално целесъобразно, ориентирана към екологията".

По повод мотивацията на учените да създават изкуствен интелект, Тодорова уточни, че има поне 3 вида изкуствен интелект.

"Ограниченият, тесният, първичният изкуствен интелект е ограничен в изпълнението на една, две, три задачи, според това, което му е зададено, но той няма съзнание. Има робот - лекар изкуствен интелект, който може да поставя диагнози за по-тривиални заболявания. В правната система също има изкуствен интелект за решаване на по-елементарни казуси. Такъв изкуствен интелект ще ни е личен асистент, ще извършва някои наши рутинни дейности, ще подава автобиография, когато кандидатстваме за работа, ще пазарува, ще търси в интернет пространството информацията, която ни интересува и ще я селектира според профила ни".

Футурологът съобщи, че такъв тесен изкуствен интелект вече функционира - Google може да определи диагнозата биполярно разстройство според поведението на потребителя в мрежата, по търсенето. Дори някой да не знае, че има такъв психологически проблем, Google и опериращите зад него знаят и могат не само да предупреждават, но и да подават насочваща информация за определен трафик на фармацевтичната индустрия.

"Въпреки че живеем в ерата на свръх информацията, хората се затварят все повече в определени теми, които ги интересуват, т.е. социалните медии в зависимост от нашия интерес ни заливат с определена информация и теми. Това доста ни лишава от критичното мислене, смятат футуролозите. Можем да кажем и за медиите, както и за социалните мрежи, които ползват изкуствен интелект за писане на тривиални информативни статии, в бъдеще учебното съдържание, поднесено от изкуствен интелект, ще дехуманизира някои професии като журналистика, медицина, те ще се изпълняват от тесен изкуствен интелект".

С оглед на пределната целесъобразност, в един момент ще се стигне до етап на вземане на решения от изкуствения интелект. А ние все повече отдаваме от нашата емоционалност и чувствителност и ги губим, понасяйки негативите на технологичното бъдеще, добави към картината на света с изкуствен интелект Тодорова. Изкуственият интелект все повече ще лишава хората от тяхната критичност, която биха имали при личен подбор на информацията.  

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
bai Danio преди 5 години
15, dobre obqsnavash za umna umnost i umna glupost no tuk auditoriqta e male mila. Kakto se kazva kolkoto si po umen tolkva po golqma glupost ste izmislish ... Problema e che horata s IQ 100 ne razbirat kak mislqt horata s 120 , a syshto e verno i obratnoto ... prosto govorim razlichni ezici. A horata sys 140 ... A superintelekta se ochakva sa ima 1000 , 2000 , nqma maitap razrabotvat se sega testove za ocenqvane na intelek to do 5000 IQ ... maleeee
30
1
 
0
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
а пари за всичко това???...утопии...Незнайко в слънчевия град...
29
1
 
4
 
! Отговори
някой от евреите преди 5 години
да ми отговори на въпроса : Какво е интелект ? Интелекта и съзнанието свързани ли са ? Може ли да има интелект без съзнание и съзнание без интелект ? ако можете да отговорите на тези въпроси ще повярвам че има изкуствен интелект идеята че някава сглобена в Китай компютърна бракма ще почне да мисли е меко казано абсурдна !
28
1
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
изкуственият интелект е самият сатана!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Философ БългарскиПо-опасна от изкуствения интелект е само естествената простотия!--тя затова е естествена, за разлика от изкуствения "интелект" !
26
1
 
1
 
! Отговори
Философ Български преди 5 години
По-опасна от изкуствения интелект е само естествената простотия!
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Обаче на тълпата и харесва, да има телефони, конзоли, коли, дрехи, разнообразна храна, да доживява до 80 години, да има протези, да има забавления ...--На тълпата нищо не може да и хареса, ако не е била зомбирана за това! А е зомбирана.. "да иска", за да могат такива като тебе, да черпят, да се хранят, да смучат, да акумулират енергията и, за да спестят от сваята ... Сакън, да не умрат! "Безсмъртие" искали, те... Че вие сте увряли отдавна ве, душите ви ги няма отдавна!Амин!
24
2
 
1
 
! Отговори
11 преди 5 години
ХЕЙ - ПОЛЕКА С ОБИДИТЕ! Тълпата си е тълпа - ресурс, както всеки друг.Обаче на тълпата и харесва, да има телефони, конзоли, коли, дрехи, разнообразна храна, да доживява до 80 години, да има протези, да има забавления ... Не и пука, че всичко си има цена, нали? Но плаче, когато трябва, да я плати. Е стига!А нека ти кажа една тайна - ИИ, всъщност има шанс, но никога няма да бъде оползотворен, освен за целите на малцина, които са много над теб и мен. Засега спи спокойно и се радвай на живота си!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Всичко, което се прави днес, се прави за пари.--Парите не съществуват! Това, което се нарича "пари" е инструмент за управление и подчинение на масите , т.е. Инструмент за Власт!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помнете - със или без ИИ, един ден, ще ни сложат веригите на врата. Технологията напредва и скоро ще се стигне до позиция, в която няколко души имат достъп до производствени мощности и ресурси, можещи да осблуцат цалата планета .... но мжещи да обслужват просто тях. Тогава, 99.9% от човечеството ще е излишно. Тогава, ще го духаме - и богати и бедни. Черни, бели, християни, будисти, мъже, жени, гейове, американци, руснаци и всички останали, азщаото шепа народ, ще ни притежават.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Не им помагай, а си помагай с тях! Използвай ги, защото това е тяхната биологична цел. Да следват. Ако си умен, ще водиш, ако не, ще си отшелника, който лаеше.--Ти си из-род! Дяволско изчадие ! Вие сами отглеждате такава Тъпла, която да използвате, и в мига който се види, че тя започва да ви се опъва ..."под ножа" - било чрез инфлация, чрез болести, чрез ***-растия, чрез гмо ...ако не става- чрез една голява гъба! Алчни типове! Скоро сами ще се хванете за гушите, такава ви е породата!
20
2
 
2
 
! Отговори
11 преди 5 години
И не, драги ми номер 19, не пляскаме на глупостите, но се надсмиваме на такива палючовци, като теб, котио се оптиват да налагат морал и идеали, в свят който многократно доказва, че тези неща са несъвместими с него. Нима си мислиш, че ще убедиш масата нещастници, че си заслужава да мислят за нещо друго? Играеш грешно! Не им помагай, а си помагай с тях! Използвай ги, защото това е тяхната биологична цел. Да следват. Ако си умен, ще водиш, ако не, ще си отшелника, който лаеше.
19
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 5 години
До 19Всичко, което се прави днес, се прави за пари. Приказвай си, акквото си искаш. ML може и да помогне на медицината, но истината е, че да наливаш пари в медицина е безмислено, защото секторът е напълно иоптимизиран икономически. Повече от него, няма как да се изкара. Обаче по борсите е дръуга игра. Само моята компания дава по 200 000 евро на месец, за AWS, само и само да върви всичко. Резултатъ - 14% по-висока печалба - Ей това е вече хубаво. Ето това е силата, на ИИ - да прави пари. Друго
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Е сега, не може всички да сме посредствени крeтени като тебе ;) И да плескаме на глупости, които не разбираме, с надеждата, че така изглеждаме по-умни ;)---По какво ще разбереш, че един "интелект" е изкуствен ?! Знаеш ли? По това, че винаги търси "най-вярното", "най-оптималното" решение, решение при което "ще спечели". Ама то няма такова решение, защото никога няма обективна печалба, тя винаги е съпроводена с някаквареципрачна загуба, която не винаги е директно видима ! )
17
1
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 12 Има, но всъщност няма изкуствен интелект.И говоря за самообучаващ се процесор, като в терминатора.. Има днес само процесор, който избира най-добрите комбинации "спуснати" от човек в него..( в палтката му).Кое не разбра?Машината не може да мисли!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17 Е сега, не може всички да сме посредствени крeтени като тебе ;) И да плескаме на глупости, които не разбираме, с надеждата, че така изглеждаме по-умни ;)
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AI не "разбира" а анализира производителността статистически. В това няма действителен интелект. Това е алгоритъм, който никога не може да избегне грешка без да я прави. А някои грешки, веднъж направени, повече не могат да се върнат назад. Характерното за този процес е, че дори най-малката неизвестна нова променлива в системата може тотално да обърне каруцата. Този тип "интелект" не може да импровизира. Защото действително нищо не разбира.Също като тая футороложка и абсурдните и брътвежи.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧовек не се учи единствено от проба-грешка. Има безброй грешки които никога не съм правил и едва ли някога ще направя, защото притежавам действителен интелект, който ми позволява да направя преценка без да правя грешката.Този тип "учение" не е особено приложим. Ако всеки трябва да научи, че влака е опасен бъдейки премазван от влак... нямаше да има много хора на тоя свят.Това не е нито artificial intellience, нито дори machine leaning. Machine training е най-точния израз.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14Човешката глупост ще надживее изкуствения интелект!--Не случайно този т.н. "интелект" го наричаме изкуствен! И правилно!А човешката глупост е субективно понятие - за теб може да е глупост, за него - да е умно! Ти защо си убеден, че твоята "умност" е умна "умност", а не е глупава "умност"? Поглеждал ли си под този ъгъл на нещата ?! От друга страна, що пък всеки трябва да е шаблонно умен, като другите, защо да не си е умен по своему?Шаблонирата маса лесно се прогнозира, нали брат-чед?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човешката глупост ще надживее изкуствения интелект!