Половината от новите жилища – продадени "на зелено"

На пазара в България не се предлагат готови имоти, посочват брокери
23 яну 2019 15:45, Екип на Bloomberg
30
Половината от новите жилища – продадени "на зелено"
Снимка: Pixabay

На пазара на жилищни имоти у нас няма завършени нови имоти. Това каза Людмил Боянов, мениджър продажби в Arco Real Estate, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Боянов посочи, че строителните компании имат база с клиенти, на които продават обикновено около 30% от сградата, която ще строят, още преди да са получили разрешение за започване на работа.

Така клиенти плащат резервационна такса в рамките на между 2 и 3 хил. евро и чакат излизането за разрешение за строеж“.

Според госта около 2/3 от продажбите на жилищните имоти в дадена сграда са реализирани още преди завършването ѝ, като понякога делът на продадените имоти е дори по-висок.

Реално при една завършена сграда вече почти няма никакво предлагане или са останали само непривлекателните апартаменти, а има много клиенти, които търсят именно готов имот. Търсенето им не е необичайно, просто пазарът у нас не го предлага“.

Гостът изрази мнение, че това е една от основните причини за момента да не се очаква спад на цените на жилищните имоти в големите градове у нас.

Когато на пазара на жилищни имоти у нас се появят достатъчно опции за избор, може да се очаква и понижение на цените им“. 

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"След 10-15 г тъкмо ще са платили 60% от ипотеката,а тъкмо ще е почнал истинският шит."Какви 10-15 години те гонят? В БеГе-то кризите са циклични, на всеки 10-тина години:1989 - криза, глад, мизаерия1997-1998 - криза, глад, мизерия2008-2010 - криза, глад, мизерияВсеки момент идва криза, ама не се знае 2019-2020 ли ще е или ще е 2020-2021. Само се огледай наоколо какво се случва с цените и всичко ти е ясно.Отделно, ако бяха толкова изгодни тия сделки, отдавна чужденците да са налетели.
24
0
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Ако-получите, вторй- наем,..По- лошо, за- вас,....Врагът, е, безмилостен....
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чуя за апартаменти в София и ...........бегам бързо, бате.
22
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
В България нещата са много странни. В Германия, ако се продава апартамент, жилищната площ е чистата площ на помещенията, без площта на стените. В Родината представите за всичко са изкривени. Чисто мошеничество!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не се разходите из София?Почти на всяка нова сграда има надписи -продават се апартаменти.Не забравяйте и че в България кризата тепърва предстои.Сега е добре горе-долу все още има много работещи.След 10-15 г тъкмо ще са платили 60% от ипотеката,а тъкмо ще е почнал истинският шит.Пхах дано банките покажат топки и почнат да изнасят тия с неплатените ипотеки.Тогава цените ще паднат доста.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЪРПЕЛИВИЯТ ПОЛУЧАВА ВСИЧКО.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма част от жилищата в новопостроените сгради са обезщетение за собствениците на терена, друга част се купуват с готови средства от българи, работещи в чужбина, а останалото се купува с кредит от банка.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нас има една такава нова кооперация. Изкупиха всичко на зелено, но се оказа, че един апартамент е продавам по няколко пъти. Малко преди да завърши обекта инвеститора прехвърлил фирмата си на лице от етноса.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ще купя на зелено и ще чакам заедно да построим светлия комунизъм. Ще живея на етажа със пионерчетата
16
1
 
14
 
! Отговори
Балъкът преди 5 години
30 години балонът се надува, но аз ще чакам ако трябва още 130 години, за да се спука балонът с цените на имотите.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 22г се чудех защо чужденците не купуваха левове за 10-15% лихва в нашите банки, а си стискаха парите във валута. После разбрах. Сега пак се чудя защо тъпите немци, цранцузи и причие европейци и техните инвестиционни фондове, защо си стискат еврата за нулеви лихви в техните банки, а не вземат да ги вложат в един от най-бързо развиващите се пазари на имоти - българският, с годишен ръст от 10-15%? Е това аз не разбирам, но ще чакам първо европейците с големите заплати и ниски лихви да купят.
14
6
 
21
 
! Отговори
Лъжат ни преди 5 години
Написаното е лъжа. Предлагането на новопостроени жилища е много по-голямо от търсенето. Българинът е пестелив и пресметлив и знае, че цените изкуствено се надуват от брокери и платени статии. Не купувайте. До 1-2 години цените ще паднат с 1/3.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнат ли лихвите през есента, всичко ще спихне много. Сега търсенето е високо защото банките лесно даваха кредити, а вече ги предупреждават да си отсяват кредитополучателите. Ако търсенето се движеше само от хора с реални спестени пари, цените щяха да бъдат доста по-нормални. Потребителската инфлация също удря много силно тези, които с 2000 лева доход са се нахлузили с апартамент за 200 бона.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден, в близкото бъдеще балона ще се спука. И ще си напазаруваме имоти на по-нормални цени. Кой се пре..е..бал, пре..е..бал. Това е 2021 година. Икономиката ще влезе в рецесия.
11
4
 
5
 
! Отговори
Банкер преди 5 години
Десетки милиарди имат българите в банките, не един и два. И си ги стискат, мизерниците. И по 5 такива статии на ден де се пускат щом трябва. Не сто, хиляда пъти ще повторим лъжата за нарастващите цени (на празните от 10+ години имоти по поляните), ако ще я вземат за истина. Че като гледам цифрите по депозитите - сън не ме хваща.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не пишете колко от жилищата (построените) са притежание на банките? Вече и най-заблудените им е ясно, че балонът се надува, надува - после се пука! Теглиш кредит и купуваш на завишени цени, балона се пука -криза - бизнеса се свива, много хора остават без работа, не могат да си плащат вноските - банките им продават ап. на занижени (по-скоро реални цени) и освен, че оставаш на улицата - имаш и пари да връщаш и то не малко. По-младите да внимават с тези жилища и кредити!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой които имат пари се чудят как да оперират с тях. Чиста сметка, на строител Х не му се рискува с обекта, ако може още на "зелено" да продаде всичко на +300% печалба защо да чака 1/2 години за още 50% ?така го продават на 30% от хората които най често им го взимат. Тези хора най вероятно са агенции, фирми или частни лица с много пари и като се завърши го отдават/продават.така и те са в кацата с меда.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пропуснахте и днес. Вижте сега не е до убеждение, всички сме съгласни и ви вярваме, че въпреки демографска картина, икономическа ситуация, предупреждения на ЕЦБ балон при цените на имотите няма, добре е че все пак продължавате да убеждавате, защото не всички са твърдо убедени като мен, но убеждението не помага, аз ви вярвам, че няма балон, но като средно статистически гражданин нормален доход не мога да си позволя жилище, виж ако убеждавате милионерите това е друго, но те не купуват двустайки
7
0
 
22
 
! Отговори
Аъ преди 5 години
Нещо като чакането през социализма, но сега си сигурен, че ако стане издънка парите ти са заминали.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаш достатъчно пари , защо сезанимаваш с мизерници. Ще спестиш хиляда евро , но ще чакаш 5 до 10 години за жилище.