Наоми Осака спечели Australia Open с победа над Квитова

Японката ще оглави световната ранглиста
Обновена: 26 яну 2019 13:38 | 26 яну 2019 13:38, Елка Василева
7
Наоми Осака спечели Australia Open с победа над Квитова
Наоми Осака. Снимка: Reuters

Наоми Осака е първата японка в историята с титлата на Откритото първенство на Австралия по тенис при жените.

Поставената под номер 4 победи на финала осмата в схемата Петра Квитова (Чехия) със 7:6(2), 5:7, 6:4 след 2:27 часа.

С успеха 21-годишната Осака, която е действаща шампионка и от Откритото първенство на САЩ, стана и първата японка, която ще оглави световната ранглиста на WТА.

Двете за първи път достигнаха до мача за трофея в Мелбърн, а в началото Квитова имаше известно предимство, като пропиля пет възможности за пробив, включително и при преднина 40:0 в седмия гейм.

Впоследствие чехкинята отрази два сетбола на собствен сервис при 5:6, но в тайбрека Осака поведе с 5:1 точки и този път не пропусна.

Чехкинята стартира с пробив във втората част, но четири поредни гейма японката обърна до 4:2 и изглеждаше, че държи мача под контрол.

При 5:3 Осака поведе с 40:0 при сервис на Квитова, но не се възползва от трите последователни мачбола, а след това допусна и пробив, с който резултатът беше изравнен.

Японката пропусна нов шанс за брейк при 5:5, а това се отрази върху нейната психиката, играта й рухна и след серия от грешки тя допусна нов пробив, загуби втория сет, след което напусна корта със сълзи в очите и се прибра за кратко в съблекалнята.

Опитната 28-годишна Квитова продължи серията си на пет последователни гейма на старта на третата част. Но Осака се поуспокои, стабилизира представянето си и с пробив поведе с 2:1.

При 4:2 японката отново пропиля аванс от 40:0 при подаване на Квитова, но този път това не й повлия и тя лесно взе следващия си сервис-гейм за 5:3.

Квитова намали на 4:5, но въпреки всичките си усилия чехкинята, която в края на 2016 година беше нападната с нож от крадец в дома си и трябваше да се подложи на сложна операция на играещата лява ръка, не успя да стигне до третия си трофей от Големия шлем след титлите на "Уимбълдън" през 2011 и 2014 година. Тя все пак ще се изкачи на второто място в световната ранглиста в понеделник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Australia OpenНаоми Осака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 20 години хората печелят турнири от ГШ а на 20години Асковски препикаваше оградата на Пироня.Факт!!
3
10
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗА ТЕЗИ МОИ КОЛЕГИ -КОИТО РАЗБИРАТ : ВИДЯХТЕ КОЛКО ПО-АТЛЕТИЧНА Е ОСАКА , НО БЕШЕ И БЪРЗА И ОРИЕНТИРАНА !!! ВИДЯХТЕ РАОНИЧ " СТАРИЯ МОДЕЛ ТЕРМИНАТОР " И ОЩЕ МНЕНИЕ: ..."ГРИГОРЕ НЕ БЕШЕ ЧЕСТНО/ В ЧЕСТ НА РОЖДЕНИЯ МУ ДЕН/ ДА МУ ПУСНЕШ -/ЕХИДНО/ С БЪЛГАРСКОТО : " АЙДЕ ОДИ ДА ТЕ УТЕПАТ"" !!!!!!!!!! ПНРОСТО ДАБАВЕРАТА В ТЕНИСА Е НА ТАКОВА ВИСОКО НИВО/ФИНАНСОВО/ ,ЧЕ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКО ПОЛИЦИЯ НЯМА ШАНС !!!
2
0
 
15
 
! Отговори
Неутрален фен преди 5 години
Осака беше по-стабилната от двете в ключови елементи от играта, въпреки допуснатия обрат във втория сет. Получи се хубав мач между две много симпатични тенисистки - и като стил на игра, и като поведение на корта и извън него. Финалът бе и закономерен, предвид цялостното представяне на Осака и Квитова в турнира.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Квитова направи много повече непредизвикани грешки от Осака и това й струваше мача, а с това и титлата и първото място в ранглистата. В добавка предимство на Осака и даде и доста по-силния първи сервиз, с който на практика си спечели мача накрая.