Кметицата на Париж плаши Airbnb с рекордна глоба

Причината - незаконно настаняване на туристи
Обновена: 10 фев 2019 20:15 | 10 фев 2019 19:57, Веселина Йорданова
28
Кметицата на Париж плаши Airbnb с рекордна глоба
Снимка: архив, Ройтерс

Компанията за отдаване под наем на частни жилища Airbnb може да бъде глобена с до 12,5 млн. евро (14 милиона долара) за незаконно предлагане на жилища в Париж, съобщи днес кметът на френската столица Ан Идалго, цитирана от ДПА и Франс прес.

Незаконното туристическо настаняване води до повишаване на наемите и причинява неприятности на жителите: Достатъчно! Реших да потърся отговорност от тези сайтове, написа в Туитър Ан Идалго.

Във Франция хората, които отдават под наем частни жилища на туристи чрез уебсайтове, трябва да имат регистрационни номера от властите, като могат да извършват тази дейност максимум 120 дни в годината.

Идалго обвинява компанията, че е включила в сайта си 1000 нерегистрирани апартамента, като всяко незаконно включване се наказва с глоба от 12 500 евро.

Airbnb  отрече твърденията и каза, че отдаващите жилища в Париж са наясно с регистрационния процес.
На мнение сме обаче, че правилата в Париж, които засягат всеки пети парижанин, са неефективни, несъответстващи и в разрез с европейските разпоредби, посочва компанията в съобщение.

В интервю за в. "Журнал дю диманш" Идалго определя глобата като "рекордна" и казва: Нямам нищо против парижани да отдават под наем жилищата си няколко дни в годината, за да свързват двата края".

Проблемни са собствениците, които отдават целогодишно апартаменти, без да се регистрират, каза тя, определяйки платформи като Airbnb като "съучастници" в този процес.

През април 2018 година Париж предприе законови мерки срещу Airbnb и платформата Wimdu за публикуването на обяви без регистрационен номер. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
приятеля преди 5 години
До Анонимен 23Там е грешката на приятеля ти. Юбер наистина не е таксиметрова компания. Идеята на Юбер не е да изкарваш пари, а да си намалиш разходите споделяйки пътуването си с други хора.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юбер не ми го хвалете.Един приятел работи за тях във Виена,никакви пари не изкара.За клиентите също няма разлика в цената съпоставено с такситата
22
4
 
3
 
! Отговори
до рентиер преди 5 години
Ти ли си критерии бе?Някой кара ли те на сила да даваш краткосрочно? Давай си дупките дългосрочно и не се бъркай в работите на другите. Всеки има право на избор как да разполага с имота си. След като съм си платил данъка ако искам не бардак ще го направя ами ***.И точно така Юбер не предлагат таксиметрова услуга, а споделено пътуване. Живейте си в миналия век мишки и плащайте за да дишате даже. Скоро всички ще бъдете история и никой няма да отнеме свободата на хората
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви чете човек коментарите, ще рече, че някакви висши икономически сили се изплашили от airbnb. Истината е, че хотелите в западноевропейските столици са пълни до пръсване и хората точно затова ползват съмнителни платформи. Жилища се дават краткосрочно често на безбожни цени, надвишаващи в пъти и без това безбожните наеми. Неприятелско е това към обикновените наематели, чийто наем също расте с тях, дори са изхвърляни с цел още по-голяма печалба. А недостигът на жилища е огромен.
20
4
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Ами не може ба.стун...всеки бизнес плаща данъци ..и щом отдаваш под наем си има данък...а за Губер да не говорим опитаха се да минат с номера ние таксиметрова услуга не предлагаме.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на "правенето на пари по определени правила" е кой пише правилата. Ако последните са приятелски за едни и неприятелски за други, значи този, на когото вредят няма нужда да ги спазва, понеже не са писани за него. Това е като да раздават безплатно земя и парцели на роми и да им узаконяват незаконните къщи безплатно, а на българите без супер високи такси да не могат да си построят навес в собствения си имот. Дискриминация, един вид. С която трябва да се борим по възможност законово.
18
4
 
7
 
! Отговори
До 17 рентиер преди 5 години
Кви установени правила бе? Кметицата ли им е купила апартаментите на парижани? И тая ще излети заедно с Макрон на следващите избори.
17
11
 
5
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
До АманНикой не те спира да "правиш пари" бе, Андрешко. Обаче това трябва да става по УСТАНОВЕНИ ПРАВИЛА. Не може заради някакви алчни, дребни тарикати да се връщаме в Средновековието и жилищните сгради да заприличват на бapдaци. Аз се занимавам с рентиерство от 2002 г. и изобщо нямам намерение да навлизам в сферата на краткосрочните наеми. Печалбата е съпътствана с един куп излишни проблеми, които на практика я минимизират в много голяма степен.
16
3
 
6
 
! Отговори
пецата преди 5 години
най накрая си показват истинското лице, пакета "макрон" е от същата опера, обслужват се само милиардерите, разбрахме че има див капитализъм но това вече прилича на фашизъм
15
0
 
3
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Моше ... интересен въпрос. Може би сме имали кадърни политици, за това! Отделно, не сме нито победител, нито губещ. Нещо като полубременни сме. Като французите - където загубилите от вермахта са се чудили какво, аджеба, правят на масата на победителите?!? Но ... на въпроса - нашите политици са били достатъчно далновидни, че излишен ресурс 30-40 000 работници, инженери, строители, средства би бил по-полезен за нормално производство. Бомбите са ги оставили на СССР и САЩ!
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пази боже, някой да не се превърне в нещо повече от бачкатор..
13
9
 
2
 
! Отговори
България=атомна б преди 5 години
Как ше е загубил бе биеме немчугите чак до Берлин ти за 9-то майски преврат не си ли чувал бе 1944.Трябва да разработим АО незабавно.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България загуби всв.
11
12
 
2
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Защо България като победител от ВСВ няма право да разработва атомно оръжие?
10
8
 
13
 
! Отговори
Tъпи цоциалисти преди 5 години
Колкото и да се напъват франзелите няма да накарат социализмът да заработи.Никъде не е проработил, изключения няма.
9
3
 
9
 
! Отговори
Моше=син божи преди 5 години
тоест камунизъм в действие.
8
5
 
23
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Идеята в ЕС, както и в БГ с тия простотии с касовите апарати - да се пречи на хората да проявяват каквато и да е инициатива, предприемачество и да се съсипе дребния бизнес. Да се разчисти конкуренцията на олигарсите, които без протекции на всякакво ниво пазар няма да видят.Разрешено за простолюдието е единствено да бъдат роби на онбашиите за 600 лв.
7
13
 
25
 
! Отговори
Аман преди 5 години
Айде стига с тоя социализъм, бе? Юбер не може, Airbnb не може. Оставете най-после хората да правят пари. Иновациите идват, криптовалутите 2.0 също - който не може да се справи умира. Стига сте ги защитавали "бедните" хотелиери и бакшиши. Къде ви е пазарния принцип? Да измислят начини да си привличат клиентите. Ако не могат - чао. По-зле сте и от СССР! Срам! Да ви имам и Европейския Съюз. Май ще емигрирам в Африка.
6
1
 
3
 
! Отговори
Бай Хуй преди 5 години
12,5 милиарда евро (14 милиона долара)
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Франция хората си отдават жилищата или дупетата под наем за да оцелеят някак.