Чавистки "колективос" вилнеят по границата на Колумбия и Венецуела

Те са въоръжени и извън всякакъв контрол
27 фев 2019 21:55, Елка Василева
95
Чавистки "колективос" вилнеят по границата на Колумбия и Венецуела
Снимка: архив, Reuters

Под слънцето, което пече безмилостно, те се задушават, най-вече от страх. За да работят, да намерят нещо за ядене или да избягат от обхванатата от криза Венецуела, те преминават тайно в Колумбия по преки пътища, с риск да попаднат в ръцете на страховитите "колективос".

Роса Гутиерес върви бързо по изровената пътека, без да поглежда назад. "Трябва да се върна, понеже дъщеря ми остана във Венецуела", обяснява 38-годишната инженерка пред Франс прес, стресирана и задъхана.

Със съпруга си тя е преминала границата в четвъртък, за да помага за концерт, организиран на следващия ден в Кукута. Той е бил за набиране на средства за страната й. Не е било взето предвид обаче затварянето от президента Николас Мадуро на граничните пунктове между венецуелския щат Тачира и колумбийския департамент Нотре де Сантандер.

От другата страна на реката, намаляла до струйка вода през този горещ сезон, двегодишната й дъщеря я очаква в дома на роднини.

По пътищата обаче вилнеят "колективос". Тези защитници на чависткия режим действат като шпиц команди по време демонстрациите на противници на правителството на Николас Мадуро. С качулки и револвери в ръка, те вилнеят днес и от венецуелската страна на границата с Колумбия.

Тук "не е безопасно", казва Роса, докато съпругът й я приканва да ускори крачка. Преди да навлезе в гъсталака, тя изразява съжаление заради "много тъжната" ситуация, от която страда нейната страна и която ги да се движат като бегълци.

Преминаване със свито сърце

"Колективос" помогнаха в събота да не се допусне влизането във Венецуела на хуманитарната помощ, изпратена по искане на опозиционера Хуан Гуайдо, когото петдесетина държави признаха за временен президент на страната.

Още по темата

Зад силите на реда, които репресираха демонстрантите, настояващи за отваряне на границата, те хвърляха камъни и сълзотворни гранати. Някои бяха забелязани да стрелят към колумбийската страна. Хуан Гуайдо нареди изтегляне на своите поддръжници и камионите, натоварени с храни и медикаменти, изпратени главно от САЩ.

При насилието бяха ранени стотици хора и след това Богота разпореди временно затваряне на четири гранични контролно-пропускателни пункта в Норте де Сантандер, за да се направи оценка на щетите.

Сега в Кукута треперят от "колективос", защото се говори, че да попаднеш в ръцете им е равносилно на смъртна присъда.

"Много съм нервна, защото не познавам хората от тук, но ако не премина. . . ще остана без работа", казва със съжаление треперещата Алис Рейес - венецуелка, която преподава в Кукута.

"Далече ли е?", пита тази майка на три деца, която никога не е преминавала границата нелегално. Късно е и остават 40 минути пеша, но накрая тя е в безопасна зона.

Без никакъв контрол

За "колективос" се знае извън Венецуела. Ръководителката на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини осъди в неделя използването от чависткото правителство на "въоръжени групи" за сплашване на цивилните.

През последните дни те станаха синоним на терор. Вървят слухове, че военни и полицаи са искали да дезертират или да преминат в Колумбия, но са били заловени от "колективос".

Много венецуелци, преминали границата, отказват лицата им да бъдат снимани с фотоапарат или камера, от страх от отмъщение срещу техните семейства, останали в страната.

"Те са въоръжени и извън всякакъв контрол", заяви пред АФП колумбийски полицейски източник.

На територията на община Кукута полицията е преброила тридесетина тайни пункта за преминаване или "трочас". Поради тази пропускливост е трудно да се контролира границата, където действат също наркотрафиканти и контрабандисти.

Препъвайки се в камъните, Маргарита Руеда върви бавно. Тя е на 71 години и за пръв път преминава нелегално. Нуждата от лекарство, което оскъдицата е направила от три години дефицитно във Венецуела, обаче не й оставя избор. "Трябва да преодолея страха".

Подобно на нея 24-годишният Хосе Гуера казва, че не е виждал нищо обезпокоително по пътя. Мълчанието обаче е част от кодекса на терора.

С шестте жени, които го съпровождат, между които майка му и баба му, този млад мъж, който се занимава с правене на татуировки, се присъедини в неделя към 1,1-те милиона венецуелци, имигрирали в Колумбия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
12
 
36
 
! Отговори
Лъжи преди 5 години
Абе пак ли сълзливата история на на *** бре.... Тая пропаганда никой не и вярва. В окупирана от САЩ и Германия България за няколко месеца се самозапалиха 10 човека. В Венецуела колко са се самозапалили а ?От окупирна България избяха 2 милиона от 8 . В Венецуела от 30 са били избягали 2 . Само дето не казват че там има 5 милион избягали колумбийци от войната .САПСЕТЕ БЪЛГАРИЯ . ВЕНЕЦУЕЛА ще се оправи сама .САМА да не допусне америкаските убйици на терирторията си акто направихем ние .
49
32
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Пиночет прочисти Чили от червената чyмa и вече 40 г страната е спокойна, без гладуващи чилийци. На Венецуела й трябва един Пиночет, да им отреже Мадурите на ***.
48
3
 
4
 
! Отговори
Антикомунистов преди 5 години
До РусенецИ това въжеше до септемри, октомври. После казваха-"валутата свърши-не може" Абе.....!
47
2
 
4
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 5 години
До Анонимен 64Ти да не искаш някой да дойде и да те моли? Хубавото е трудно дастижимо!
46
11
 
36
 
! Отговори
за демократите преди 5 години
Демократите сте най-жалкото и долното племе не само на Земята, ами в цялата Вселена................толкова сте елементарни, нямате мозък за една кокошка!Само знаете да обиждате и да лепите етикети................който не е съгласен с вас е каскет, ***, путинист, русофил и т.н.След фашистите демократите сте причинили най-много вреди в историята и със сигурност сте убили повече хора от тях!
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До наблюдаващотдалечЯ кажи къде дават рубли, че на мен още никой не ми е предлагал нито рубли, нито евро, нито долари!Аз си пиша по убеждение............може да бъдеш сигурен!!!
44
12
 
8
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 5 години
До поукаСамо в рубли! Най сигурно! Всеки ден ставаш все по-богат!
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Каскет................хаха....................много смешно!!!Знаем ви демократите, който не е съгласен с вас е или каскет, или комунист, или путинист!Освен да лепите етикети, за друго не ставате............толкова сте жалки!!
42
9
 
10
 
! Отговори
Русенец преди 5 години
До Анонимен 57Абе см0тль0 чакаши се през цялата нощ пред МВРто, за да ти дадат "приложение", да отидеш до Ромъния! Имаш право един път в годината и ти даваха да обмениш, 28 лева!
41
7
 
14
 
! Отговори
поука преди 5 години
Никога не си влагайте пари и злато в западни банки, особено в английски банки............освен ако не искате парите и златото да ви бъдат откраднати!
40
9
 
20
 
! Отговори
za Venecuela преди 5 години
Венецуела ще бъде една от многото провалени държави след Либия, Сирия, Украйна и т.н.Списъкът е много дълъг!Така са решили масоните , мафиотите и банкерите в Англия, Франция и САЩ!!!
39
8
 
14
 
! Отговори
za Venecuela преди 5 години
Банкерите от САЩ и Англия са блокирали над 10 милиарда долара активи на народа на Венецуела(вкл. и злато) и на законното правителство, а сега пращат уж "хуманитарни помощи" с тия откраднати пари!!Висш пилотаж на западното лицемерие е това!!!
38
10
 
19
 
! Отговори
za Venecuela преди 5 години
Поредната пропагандна статия на западната пропаганда..............колко лоши са хората на Чавес и на Мадуро!!По-добре кажете защо английските банкерчета от Bank of England откраднаха злато на венецуелския народ и на законното правителство на Венецуела на стойност около 2 милиарда долара!!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да не участва в конкурс за малък разказ?
36
2
 
1
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Фашистки, и, фашисти,...Вие- сте, жертви,...След, Октомври,.... 1917...Телефонът- звъни, само- прй- тях,...Това, което- четете, няма- да- е,...По- истина, и- от- червено- списание.....
35
11
 
12
 
! Отговори
ПРИ ТАТОВО ВРЕМЕ преди 5 години
който не е поискал, той не е отишъл в чужбина да бачка. Имаше стотици хиляди и в арабския свят, много музиканти обикаляха от КИПЪР до НОВЕГИЯ. Истината е , че и тогава и сега трудно си намираха добре платена работа, а импресариото им вземаше половината. Само абсолютните некадърници и лакеи на властите се ползваха от благословията на БКП, пък после станаха първи "демократи"
34
0
 
8
 
! Отговори
МЕХМЕД И МОШЕ преди 5 години
като синоними на 2 големи групи с привилегии и при социализма и капитализма да се жалват от това, че имаше отделни по-големи квоти за прием във ВУЗовете си е чиста наглост. Там те влизаха и с 3 ки, докато останалите се бориха за бал 30 от 30
33
10
 
12
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Те жителство в София не даваха камоли изходна виза.Даваха и на комунисти такива естествено като Томовци и други ходеха по Англия и тн но на практика дори и до соц блока ако не си бил с връзки трудна работа па тва да учиш в Чехословакия или Полща абсурд да не говорим за запада е да имаше комунистически синчета дето заминаваха.То дори в Масква да учиш ако не си бил партизанин не ставаше.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НакраткоИма ги в интернет, потърси с гугъл.
31
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Границите на България никога не са били затворени, всеки можеше да пътува и много хора пътуваха, като за излизане на Запад се изкаше избодна виза, и ако не си престъпнник на всеки даваха изходна виза. Днес САЩ отказват визи на много повече българи. А проблемът преди 95 година беше Западът който не даваш входни визи и не пускаше българи, едва 1995 годиа разрашиха на българите свободно да влизат на Запад, но не и в САЩ, в САЩ за българи и сега е забранено да излизат.