Това е най-опасното място на света – Кашмир

Има опасност сериозна криза да предизвика размяна на ядрени удари
27 фев 2019 20:45, Елка Василева
74
Това е най-опасното място на света – Кашмир
Снимка: БТА

Словесната война между разполагащите с ядрени оръжия Индия и Пакистан е напомняне, че демаркационната линия, разделяща хималайския район Кашмир, продължава да е "най-опасното място на света", както беше казал бившият президент на САЩ Бил Клинтън.

Конфронтацията този месец избухна, след като атентатор самоубиец извърши бомбено нападение срещу конвой от над 40 индийски войници в индийски Кашмир - най-смъртоносния терористичен удар от десетилетия. Базираната в Пакистан терористична групировка "Джаиш е Мохамед" пое отговорност за нападението. Към хималайския район Кашмир претенции имат както Индия, така и Пакистан - двете страни водиха три войни заради него, откакто той беше разделен между тях през 1947 г. В края на миналата седмица и Делхи, и Исламабад удариха барабаните на войната на Покрива на света, пише в. "Гардиън“ в редакционна статия.

Най-голямата опасност идва от погрешни преценки на Индия или Пакистан. Делхи би трябвало да устои на изкушението да даде военен отговор, не на последно място заради възможността за изостряне на напрежението. Пакистан, от своя страна, би трябвало да предприеме решителни действия срещу терористичните групировки, които макар да са забранени, действат безнаказано на негова земя.

Необходимо е и двете страни да потърсят изход от конфронтацията. Често пъти не се гледа сериозно на проблема как може да се предотврати война между тези исторически съперници. Но през 1999 г., когато индийските сили бяха напът да разгромят пакистанските войски, пресекли границата и завзели планински върхове в района Каргил, Исламабад започна подготовка за разгръщане на своите ядрени оръжия. Светът бе изправен на ръба на пълномащабна регионална война, която не само щеше да доведе до десетки милиони жертви, но чиито последици щяха да нанесат огромни поражения на световните селскостопански доставки. Клинтън накара пакистанското ръководство да се отдръпне от ядрената пропаст.

Лидерите както в Индия, така и в Пакистан трябва да се стремят да не изострят международна криза, от която не могат да направят крачка назад. Като се има предвид, че по-късно тази година предстоят общи избори, вътрешната политика ще има определяща роля за начина, по който индийският министър-председател Нарендра Моди ще отговори на бомбения атентат. Моди възприе по-твърда реторика на предизборните прояви, обещавайки да "отмъсти за всяка пролята капка кръв". 20-годишният атентатор самоубиец беше кашмирец, което доведе до ужасни ответни действия срещу кашмирски студенти в други части на Индия. Срамно е, че трябваше Върховният съд на Индия да се скара на правителството, за да каже Моди, че кашмирците не бива да бъдат застрашавани.

Още по темата

Индийският министър-председател трябва да се стреми към мир в размирния Кашмир. Неговият войнствен подход тласна района към ръба на катастрофа. Затварянето на политически активисти няма да помогне, нито промяната на конституционния статут на Кашмир в ущърб на местните жители.

Новият пакистански министър-председател Имран Хан също действа според вътрешнополитически съображения, предупреждавайки, че страната му ще отвърне. Исламабад казва, че е затворил централата на "Джаиш е Мохамед" в своята провинция Пенджаб, въпреки че подходът на Пакистан в миналото - да предприема сурови мерки срещу терористичните групировки, а после да отслабва контрола, когато натискът отслабне, не е добър знак. Истинската сила в Пакистан е армията, а нейни представители заявиха в Тwitter, че са "напълно готови за подходящ отговор на всякаква индийска агресия или нещастно стечение на обстоятелствата".

Опасно е да се помисли, че разполагащи с ядрени оръжия държави могат да влязат в спиралата на ответните удари. Пакистанската армия е свикнала с представата, че ядрените й оръжия могат да я предпазят от това Индия, която има превъзходство в конвенционално военно отношение, да я накаже за подкрепата й за антииндийски терористични групировки. Но преди две години индийските сили наистина извършиха акции през границата след нападение на "Джаиш е Мохамед", макар че напрежението, за щастие, се успокои. Сега има опасност всяка сериозна криза да предизвика размяна на ядрени удари от самото начало. Много повече е необходимо, за да бъдат отдалечени двете държави от порочния кръг, в който са впримчени.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ПакистанИндияКашмир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
но никой не пише, че тази групировка се поддържа от хамериканците и сега, когато Индия сключи много-милиарден договор за покупка на руска бойна техника и всичко друго... хамериканоидите започнаха да пикаят пясък... ето и отговора... всичко друго е бла бла за Кашмир!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кашмар в Кашмир!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пакистан ,ислямска държава с ядрено оръжие и никой на Запад не се притеснява от този факт,а би трябвало!Добре ,че е Индия ,та три пъти им наби каските ,четвъртия път ще е ядрен бой!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки път когато някой се гръмне в тълпата има политическо послание от САЩ към някого!
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТКолега, ти по желание ли си такъв тъппак, или е по стечение на обстоятелствата?
25
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БУДИЗМА НЕ Е РЕЛИГИЯ А НАЧИН НА ЖИВОТ!!! ПРИ БУДИЗМА НЯМА БОГ!ВСЕ ЕДНО ДА НАРИЧАШ КОНФУЦИЙ БОГ !БУДА НЕ Е БОГ А ЕДНО ЧОВЕШКО ИЗПРАЖНЕНИЕ ПРОЗРЯЛО НЯКОЛКО ЖИТЕЙСКИ МЪДРОСТИ И СПОДЕЛИЛО ГИ С ОСТАНАЛИТЕ!
24
1
 
2
 
! Отговори
Не може преди 5 години
Ислям и Буда едновременно. Трябва да избират пакистанците. Или Буда или калаша исляма. Джихадистите идват от там. В Кашмир влизаш и не излизаш. Там умираш. Ще ти резнат тиквата и ще играят футбол с главата ти. Ужас. Пак си мислих че Северна Корея е опасна. Я ако дадеш ядрените ракети на Кашмир от Кашмир ще станат Кошмар. Ще вселяват хаус. Много ядрени бомби ще гърмат по света.
23
0
 
4
 
! Отговори
Тенчо преди 5 години
Абе Ганди наремето отцепи Пакистан,като им даде време да решат на мюсулмани и будисти,в коя държава да живеят,и докато става преселването,само за този период са се избили едни други по пътищата 80 000 души цивилно население.Там омразата е историческа,една искра им трябва и готово,ето ти пожар.
22
0
 
9
 
! Отговори
намайка ви преди 5 години
Какво означава "напът"? Няма такава дума! Научете български език, моля ви! Не отиваме "нагости", не се возим "накола", нито тръгваме "напът". Трябва да изляза наразходка, за да спра да седразня нанеграмотните писачи.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До страхил. Това за ограничената ядрена война от радиото телевизията и от Краварите ли го чу. Вярваш ли че атом можеш да го ограничиш като в коридор. Много си наивничък бе човече. Не те знам кой набор си ама сигурно и в казарма не си ходил. Сигурно си гласувател на бсп гърбавите или оп. Ако ги попиташ и те ще ти кажат за ограничената ядрена война ама дали са помирисвали оръжие и дали им ясно какво означава. Няма такова нещо като ограничена ядрена война това са го измисли ли да ви узпиват.
20
6
 
6
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
" 1977-*** година съм служил в ракетни войски. Мога да ти обясня някои неща "===================================================Служил си в на дядо потурите, да му крепиш топузите. От 40 години хората са измислили - ограничена ядрена война. А твоите обяснения, никой не интересуват. Ако е за избор : ДА за индуистите, НЕ на пакистанските ислямисти. Дано индусите ги смачкат.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2. А толкова ли си сигурен че ще можеш да си изпиеш бирата и да си гледаш по големият телевизор ако наистина тия започнат да хвърлят ядрени ракети. Изобщо наясно ли си какво означава ядрено оръжие. Май само по тивито си гледал бомбата над хирошима ако си гледал дискавъри. Но онази бомба е като играчка пред това което са в момента ракетите с бойни ядрени глави. 1977-*** година съм служил в ракетни войски. Мога да ти обясня някои неща, но ще ти кажа само че едвали ще успееш да си изпиеш бирите.
18
4
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Аз съм за братята индиици!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индия не е никак тъмна, а светла и слънчева.
16
2
 
13
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Все пак, не забравяйте,ч е покровителите на мюслитата са енгилизите. Част от тяхната колониална тактика е, да създават ислямски анклави чрез които да създават напрежение и да продължават д аимат влияние и да провеждат политика в бившите си вече колонии. Чрез Пакистан те отмъстиха на Махатма Ганди и Индийският национален когрес, че им прецака една такава богата колония като Индийският полуостров. Затова ядрените бомби - към Великобритания за Брекзит без сделка;)))
15
0
 
4
 
! Отговори
Ведър преди 5 години
До Анонимен 7В този случай - фанатизирани са и двете страни
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам на света но на Земята по-опасно мяпсто от Булгapистaн НЯМА.
13
0
 
8
 
! Отговори
I'm преди 5 години
Да ви имам гръмките заглавия...
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-опасното място на земята е *** и това не е тайна за никого.Няма да излъжете и полска мишка с такива статии.България дава повече жертви в мирно време отколото Авганистан и Сирия през военни конфликти.Тиквеното управление УБИ по директен и индиректен начим десетки хиляди българи.Какъв кашмир какви градински домати зимно време!?
11
1
 
7
 
! Отговори
Milf hunter преди 5 години
Аз мислех, че най-опасното място е Нюарк след полунощ.