България трябва да хване последния влак за еврозоната

Може новата ЕК да не е толкова положително настроена към страната ни
8 мар 2019 21:23, Екип на Bloomberg
46
България трябва да хване последния влак за еврозоната
Снимка: Pixabay

България трябва задължително да "хване последния влак“ и да се присъедини към валутния механизъм ERM II, а след това и към еврозоната. Това каза Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта след европейските избори през май ще се създаде една нова Европейска комисия, която няма да е толкова положително настроена към страната ни.

„До края на 2019 г. ще има нов борд на Европейската централна банка, който може съвсем да ограничи възможността за членство на страна като България в механизма ERM II и в еврозоната“.

От приемането на страната ни към еврозоната изцяло зависи мястото ѝ в Европа, подчерта Янков.

„Исторически най-големият риск от Втората Световна война насам е България да изпадне от ядрото на Европа за дълго. Еврозоната е някаква гаранция все пак, че сме там“.

Гостът коментира и мястото на България на световната политическа карта. Според него от съществена важност е всички руски проекти у нас да бъдат прекратени.

„Настоящата политика на САЩ очертава разделителни линии на световната карта и се опитва да отдели Щатите като еднополюсен гигант. Така всички останали страни се оказват в позиция, в която трябва да избират дали да са със или против САЩ. Ние трябва да сме с тях“.

Американците вече направиха показно с действията си спрямо Турция как за няколко месеца може да се разруши икономиката на една държава, която традиционно беше техен партньор, но реши да се обърне към Русия и президента Владимир Путин, изтъкна Янков.

Гостът коментира и подготовката на финансовия сектор у нас за предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС.

“България не води двустранни преговори с Великобритания за взаимно признаване на услугите от финансовия сектор. При това положение ще се разчита на меморандум, подписан между Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и британския финансов регулатор... Този мемурандум обаче е по-скоро за разбирателство, за момента няма законова сила“.

Участниците във финансовия сектор във Великобритания са абсолютно готови за всякакъв сценарий за Brexit, каза още Янков. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те така разправяха и за влизане в ЕС колко хубаво щяло да бъде. Само се оказа че хубавото е само за тези които присвояват пардон усвояват милиардите евро мангизи. По нищо не разбрахме освен по високите цени на тока парното водата храната услугите по друго нищо не личи да сме в ЕС. А някой сеща ли се защо са се разбързали сеяндурите да вкарат в обращение еврото. Ще викажа за тези които не се сещат. Ще падне валутният борд после ще изчезне резерва и ще си го делнат по братски. Честито тавариши.
17
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вслушайте се в мнението на този г-н. Янков. За първи път срещам толкова категоричен и верен коментар.
16
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали левът е вързан за еврото, тоя какво ни припира?
15
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да покрием новите евопейски критерии ! Например, масовото из *** растяване... ...с евромониторинг на вска дупка ! Иначе няма еврозона !
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се е превърнала в частна собственост на определен кръг от хора и за тях номинала е без значение !Другите -да му мислят !
13
5
 
14
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
Европа ще бъде Венецуела и то много скоро! С други думи Еврото ще е като Боливара за 10 000 000 евро може евентуално да може да си купите тоалетна хартия!!
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ne i trabva na bg eurosinata nito eur. Oschti po bodni bolni kato brd vs sajaljavat sa dm
11
6
 
16
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Ще хване България , голямата хиперинфлация от преди 20 години и половината и територия це автономна област до 5 години.Корабът е пълен с вода
10
1
 
18
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
НОИ е Корупция, Здравната Каса Е КОРУПЦИЯ .
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ отдавнае изпуснала всички влакове. Превърнаха ни в Сомалия на Европа.
8
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са прости и некадърни, а искат да ги приемат за равноправен член на ЕС!
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС се оказа голяма тесла за България, много жестоко се набутахме. А в началото беше радост голяма, ода на радостта, фойерверки...
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте Жаба ,не си мислете че сте -Кон !Подковите не са за всеки !Дори ,електронно гласуване не искате да приемете ,а се мислите за ..Европейци !!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може новата ЕК да не е толкова положително настроена към страната ниНа членката втора категория България постоянно и се карат, заплашват, размахват пръст а ние трябва с наведена глава да изпълняваме.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще бъдем ,като вързана тенекия ,на опашката на куче ? Шъ дрънчим ....
3
4
 
22
 
! Отговори
истинските новини преди 5 години
вчера Европейската Централна Банка имаше съвещания - поинтересувайте се за резултатите от сбирката им - накратко - Еврото потъва, Германия технически е в Рецесия, Италия е в Дълбока Рецесия и т.н. Но не ми вярвайте, просто се поинтересувайте за дискусията на Съвещанието на ЕЦБ от вчера!!
2
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България трябва да използва уникалния си шанс да бъде първата изтичноевропейска страна която да напусне ЕС и НАТО. Това ще ни позиционира на изгодно място пред Русия и Евразийския съюз да можем да преговаряме за изгодни условия, а не после като се разпадме ЕС да се молим да ни вземат.
1
6
 
14
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
по дълновидни от британците няма -час по скоро да влизаме в британската общност