Терористът от Крайсчърч се яви пред съда

Лицето му не бе показано
17 мар 2019 07:00,
246
Терористът от Крайсчърч се яви пред съда
Снимка: Reuters

Терористът, който уби 49 души в Крайстчърч се яви пред съда. Повдигнато му е обвинение в убийство. Сред жертвите и ранените в двете джамии има и деца. Брентън Тарънт е притежавал законно 5 огнестрелни оръжия. Разследват се още двама задържани за нападенията, съобщава БНТ.

Още по темата

Брентън Тарант остана безмълвен по време на съдебното заседание. Магистратите постановиха, че лицето му трябва да бъде скрито, за да се гарантира правото му на справедлив процес. Той е получил разрешително за оръжие през ноември 2017 г., което му е позволило да купи арсенала, използван при нападението, съобщи премиерът Джасинда Ардърн. Според нея до задържането му той е планирал да продължи с нападенията.

Властите в Нова Зенландия обмислят забрана на полуавтоматичните оръжия. Полицията обискира дома на обвиняемия в Дънидин, намиращ се на югоизточното крайбрежие на страната.

Според властите той е пътувал по света и спорадично е пребивавал в Нова Зеландия. Това не е Нова Зеландия, пишеше на много от импровизираните мемориали за жертвите в Крайстчърч. Сред потресените жители са синовете на 71-годишния афганистанец Дауд Наби, който се е хвърлил пред хората, за да ги защити с тялото си.

Родният град на нападателя в Австралия е Графтън в Нов Южен Уелс. Там хората също са шокирани от деянията на бившия си съгражданин.

12 от общо 48 ранени при стрелбата остават в болница в Крайстчърч в критично състояние, включително 4-годишно момиченце. Сред жертвите, пострадалите и хората в неизвестност има дошли от Афганистан, Бангладеш, Пакистан, Сомалия, Индонезия, Саудитска Арабия, Индия и Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
16
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Не си прав, те също са били на работа, в джамията са били уж под предлог, че се молят, но в реалност са планирали подмолна терористична атака срещу местното бяло населеное, за да наложат шериата. Нашето момче Брентън Тарант ги е изпреварило и им е избило чивиите!
20
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 5 години
Човека е ходил в Батак, видял е музея и е скъсал синджира.
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че исляма е религията, която най много плаши всичкиТОВА Е ПЪЛНА МАНИПУЛАЦИЯ! КРЪСТОНОСЦИТЕ СА ВОДИЛИ "СВЕЩЕНА ВОЙНА"!ИМЕННО ЗАЩОТО Е НАЙ - МЛАДА Е ЛЕСНО ИЗПОЛЗВАЕМА С МРЪCНИ ЦЕЛИ!РАДИКАЛНИЯТ ИСЛЯМА И НЕГОВИТЕ РАЗКЛОНЕНИЯ СА ОПАСНИ!Има много секти и в християнството които са също толкова опасни!
18
2
 
33
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Някой все пак направи ли си труда да забележи , че всичко това се случва в работен ден и през работно време. А въпросните избити хора не са на работно място, а бият чело в земята. Аз лично не съм виждал 100тина християни в църква в работен ден, когато всички останали се трудят.
17
2
 
21
 
! Отговори
До чистач преди 5 години
Продължавай да бършеш пода, мюсюлманите не са хора, а спящи терористични клетки, научно доказано е, че са с по-малки по обем и капацитет мозъци, за да има повече място в тиквите им за взривни материали, с които да извършат атентатите си.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу ръцете от останалите нормални бели християни!
15
17
 
3
 
! Отговори
Чистач преди 5 години
Това си е жива идиотия ! Значи 49 човека са се явили пред Свети Петър и никой не го е грижа за тях ! А този се явява пред съда !!!!!!!!!!!!!!!!!! Как някой ще предпочете да пази живота на един убиец на 49 ЧОВЕКА !!!!!! Еййййй,хора , това са човеци като всеки от нас !!! А този е убиец и още е жив !!!! Това не е ли идиотия ???????????????
14
0
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Защо сметна за нужно да споделяш нетрадиционните си фантазии с нормалните хора?
13
14
 
5
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Истината е, че исляма е религията, която най много плаши всички. А и с право. Тя е млада религия, която е много привлекателна защото гарантира справедливост и възмездие. Няма да обръщаш другата буза и да чакаш възмездие на другия свят. Насилието е узаконено в нея в името на джихад, вярата и тн.Една кола бомба, което е ежедневие в света не се различава от този случай.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като използвате една дума е редно да я изписвате правилно особено ако тя е нетрадиционна като "бахчи"! Думата е бУхча и значи вързоп денк, ама чули недочули и оп...!
11
1
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
От Българския Хелзински Комитет ли си, продажни поп Кръстьо?
10
10
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Свободен, иначе ей за такъв умник като теб вече да бях пуснал два доноса и да те вкарам в тухларната, да се научиш на труд и уважение, да станеш човек, а не с меки, гладки и рехави рърички с маникюр да ревеш да ми пишеш простотии.
9
0
 
14
 
! Отговори
До10 преди 5 години
А, сега какъв режим е?
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За руснаците е вярно това, току виж жужака путин ни прати червена армия 2 , за да ни "освободи" и пак тоталитарен режим!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До7. Не е развита но виж в Поморие цял квартал руснаци.
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До6. И те, като тия от Русия са напуснали страната си.
5
5
 
40
 
! Отговори
ined преди 5 години
Така наречените ""жертви" да са си стояли по родните си земи.
4
4
 
32
 
! Отговори
Ratko Mladic преди 5 години
И сега ако съдът е наистина справедлив, трябва да го порицае че не е свитнал поне 100 бройки.
3
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво правят тея байчовци в Нова Зеландия? Отишли са да източват социалната система чрез помощи, да паразитират, да безчинстват!
2
10
 
44
 
! Отговори
Малко са преди 5 години
Браво на човека, елиминира над 60 потенциални терориста, малка компенсация за жертвите на хилядите терористични актове в Европа.