Видеото със стрелбата на Тарант - незаличимо. Защо?

Масовото клониране на клипа подчертава каква е реалността
19 мар 2019 09:43, Бойчо Попов
38
Видеото със стрелбата на Тарант - незаличимо. Защо?
снимка: Ройтерс

Докато Брентън Тарант бяга с колата си от новозеландска джамия, където предполагаемо попада на стрелба, само 10 души гледат видеото, което предава на живо във Facebook, сочи архивирана версия на страницата му.

Но видеото, което показва убийството на десетки хора в джамията, вероятно е гледано милиони пъти в различни формати в интернет. Видеото е записано и препубликувано от множество сайтове, на места с по-слаби ограничения и в най-тъмните кътчета на интернет, където е достъпно само със специален софтуер, пише в свой анализ WSJ.

Този уикенд Facebook и YouTube на Google продължаваха да работят по това да държат видеото далече от платформите си.

Масовото клониране на клипа подчертава каква е реалността в ерата на предаването на живо. Тези видеа просто не могат да бъдат изтрити.

Софтуерът за изкуствен интелект не е достатъчно добре развит, за да засича напълно съдържание с насилие, докато то се предава, твърдят експерти. А широко разпространен софтуер позволява на хората на мига да запишат и да създадат копие на онлайн видео. Това означава, че въпросното съдържание в момента живее на телефоните и компютрите на хората, показвайки колко малък контрол имат големите технологични платформи върху съдбата на един клип, след като е публикуван.

Архивираната версия на Facebook страницата на Тарант посочва, че видеото е било премахнато само няколко минути, след като той е спрял излъчването, твърди компанията за разследвания в социалните мрежи Storyful. Facebook твърди, че е била уведомена от полицията в Нова Зеландия малко след излъчването на живо.

Но вече е късно. Всеки с линк към видеото е можел да го запише.

Как става разпространението след това вижте в продължението на материала в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
героят на 21 век
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВАСИЛ ЛЕВСКИИ какво са виновни обикновенните невинни хора че да ги избива някакъв рижав психопат? Като искате да се борите с ислямистите се записвайте доброволци срещу ислямска държава, боко харам и тн. от които страдат и самите мюсюлмани. Какво са ви виновни невинни жени и деца. Дегенерирали амeби.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй е за 6-те минути от предаването в линия за изкуствения интелект на софтуера,а за предните 10 мин. преди това предшестващи тези 6 мин. защото общо предаването го посочват как 16 мин. предаване в ефир от мястото на събитието за което малко след излъчването и уведомлението от полицията са могли да блокират,много медии се борят за такива права с акридитация преди това да присъстват на тези места за новинарски емисии с мисии при туй и права за разпространение с ранг на международни осведомители.
25
4
 
32
 
! Отговори
ВАСИЛ ЛЕВСКИ преди 5 години
Незаличимо е за да напомня на гнусните тарамбуки и амуджи че мястото им е по родните земи и места и че това което са си намислили, няма как да стане и никога няма да се случи. Незаличимо е за да им светят червени лампички в *** ислямистки дивашки кратуни че винаги могат да бъдат нагостени със собствената манджа сервирана с големия черпак с набиване по канчетата. Незаличимо е за да знае светът че ислямът и Саудитска Арабия са развъдници на тероризъм, зло и смъърт!
24
4
 
8
 
! Отговори
до Българин преди 5 години
а дръм-ен-бейз искаха ли да вкарат?
23
2
 
28
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Щатските Илюминати, искаха чрез исляма да вкарат хаус в света и да създадат трета световна война която е на прага си.. Както знаем ислямска държава и всички джахидисти са мюсюлмани от западните страни където са с промити мозъци п места.. Идеята им е била тези овце в запада да си мълчат мюсюлманите си правят каквото искат тероризират, да ги изнасилват и така към ислямизация. Обаче Никой не предвиди обратната страна на монетата. А именно и че Христяните могат да се фанатизират. Плана им пропадна!
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21 Пък като те срам от Нас,махай се!Свет широк ,там е пълно с горделиви високоинтелектуално и културни хора!
21
2
 
3
 
! Отговори
От бореца преди 5 години
Разкарай се фак, опсс факт.!.
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Холивуд,и не само той може да върти филми пълни с насилие,убийства,гадости,а реално събитие не можем да гледаме? И защо да не видим какво е причинил този психар?! Товае реалността,хубава,лоша ние живеем в нея ,и да се цензурира е тъпо и безсмислно.
19
29
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
90% от българите са страшно примитивни и про.ти хора срам ме е че седя с тях в тая ко.ина!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Няма да секне ни най-малко. Тия си мислят, че така отиват в рая. Разпни ги, и съвсем така ще мислят.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9988Нова Заландия в Европа ли е според теб тъпчо?!
16
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднъж като качиш нещо в интернет пространството после колкото и да се опитваш да го заличиш няма как да стане. Клипчето го има навсякъде. Иначе тоя тарант трябва по древен римски обичай да го бичуват с камшик доде не му свалят кожата, а после да го приковат на кръст и да го разпнат докато не изгние под слънцето. Такава трябва да бъде къдцата на всички терористи, независимо от коя религия. Гарантирано, след няколко такива демонстрации тероризма ще секне. А сега мaмуняците знаят че ги чака затвор
15
0
 
45
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
И?ко лошо има?Те като си правят клипове как режат главите на християни, тези видра не са ли проблем?
14
0
 
21
 
! Отговори
!?! преди 5 години
Манифеста дайте да четем!
13
0
 
20
 
! Отговори
x преди 5 години
защото може да има симуланти и да се правят на загинали
12
1
 
1
 
! Отговори
х преди 5 години
. com
11
2
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До до 1ВИДЕХ ГОМАЛЕЙ ТОВА Е КАТО КОНТРА СТРАЙК НА ЖИВО
10
2
 
37
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Е па нека остане и малко радост за белите!Всеки ден са мачкани и унижавани съвсем умишлено на държавно и световно ниво...
9
4
 
21
 
! Отговори
9988 преди 5 години
Да са ви честити еврофейските либерастски ценности!