Евакуират 1300 пътници от круизен кораб край Норвегия

Двигателят на плавателния съд е повреден заради силен вятър
23 мар 2019 19:13,
20
Евакуират 1300 пътници от круизен кораб край Норвегия
Снимка: БТА

Круизен кораб е претърпял повреда на двигателя в условия на силен вятър край бреговете на Норвегия и 1300-та му пътници ще бъдат евакуирани, предаде Ройтерс, позовавайки се на норвежката полиция.

Морските спасителни служби съобщиха, че корабът "Вайкинг скай" се приближава към брега, носен от вълните, и е изпратил сигнал за помощ.

Съдът е собственост на Вайкинг оушън круизиз (Viking Ocean Cruises), част от група Вайкинг круизиз (Viking Cruisеs), основана от милиардера Торстейн Хаген. Според сайта на компанията корабът е с капацитет 930 пътници.

Към него са се отправили хеликоптери и плавателни съдове, а на сушата се подготвят места за настаняване на пътниците, уточниха спасителните служби.

Ветровете са със скорост 38 възела (70,3 км в час - бел. прев).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Уважавам знанията ти, но искрено се съмнявам азиподите да се използват толкова масово. Поне онзи италиански круизер, който преди няколко години некадърният му капитан напори на скала до остров Джилио нямаше от тези движители, беше обикновена схема..
17
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завчера едно *** си спомни в този сайт, как преди 5 години един Т-14 "Армата" не можа да запали на парада. Забрави да каже, че момчето беше блокирало, а не двигателя, и танкът тръгна моментално, когато се качи техник. Та въпросът ми е колко хиляди пъти в течение на колко десетилетия трябва да преразказваме тази случай с огромния кораб, опасността, на която са били подложени пасажерите, близостта на брега и т.н.16, електроходи? Не разбирам. На акумулатори или водородни клетки? Все пак са дизило
16
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвременните круизни кораби са електроходи. Малки кораби като този имат 4 дизелови двигателя които произвеждат ток (големите може да са и с 6). Тока върти 2 двойни електродвигателя разположени в азиподи, които въртят 2 винта. Както виждате всичко е четворно за по-голяма сигурност. Случва се да спре един двигател, най- много 2. Ама и четирите е почти невъзможно. Тея трябва да са големи майстори за да останат без ход.
15
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил съм на круизен кораб с дизел генератори. Бяха 4, един беше достатъчен да задвижи кораба и поддържа всички системи. Тези кораби нямат винт, а азиподове. Азиподовете се задвижват на ток от дизелгенераторите.Скайнюз предадоха че са го закотвили на миля и половина от брега и са възстановили работата на единия двигател. Но си мисля че става въпрос за повреда в азиподовете а не на дизелгенераторите. Поврева в четири от тях, при положение че са напълно изолирани един от друг е някакъв абсурд.
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този кораб е построен от същата фирма която построи и коста конкордия . този кораб беше се преобърна след като екипажа изгуби управление над плавателния съд . тогава също бяха изпратили съобщение че корабът е неуправляем . загинаха 32 души .
13
2
 
33
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
След тази новина индексът NASDAQ се срина с 80%.
12
1
 
33
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
Как се губи двигател ( или в случая мощност) с заради силен вятър?
11
0
 
36
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Има круизи с млади хора . Оазис,Алюр ,хармони . Можеш ли да си го позволиш обаче ?
10
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има круизи на които не пускат хора над 70 години, ама тогава няма да има никой ... Хм "Призрачен Кораб" ... Добро име за увеселителен Круиз. Сега ще го направим с дисни и псоле ще направим 3 филма, от които един е добър, другите два са ... ми стават, ама след това е заснемем още 11, че да има парички....Айде, роди се бизнес идея!!!
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално.Останалите са екипаж и обслужващ персонал.
8
9
 
35
 
! Отговори
Л.А. преди 5 години
Как, аджеба, се евакуират 1300 души от кораб с капацитет 930? За един прЕател питам???
7
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е нов кораб, на 2г, италианска постройка. Този тип кораби имат за главни двигатели не един, а няколко среднооборотни дизели, в случая 4 бр по 8000кс. Плюс няколко дизелгенератора и валогенератори.Така че, проблемът явно е много по-сериозен.
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Круизите щяха да са супер, ама само пенсионери ...В смисъл, отлкова ли няма млад хора??!?
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравили си и котвата..За това не обичам да пътувам с круиз.
4
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Норвегия е близко до Русия, значи Путин е виновен!
3
3
 
63
 
! Отговори
Иво преди 5 години
"Двигателят на плавателния съд е повреден заради силен вятър"- това да не е платноход че да му се повреди двигателя от силен вятър?
2
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що за кораб, няма да е просто двигател, друго има но за медиите двигател...
1
7
 
42
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
от 900 пътници едва ли има някой под 60год.очертава се тежко бавно евакуиране в студено време интересно застарователя колко ли ще трябва да компенсира