Пациент напада личния си лекар... Тя няма право да го отпише!

Искал да му бъде дадено направление за трансплантация
28 мар 2019 09:30,
45
Пациент напада личния си лекар... Тя няма право да го отпише!
Снимка: кадър Нова тв

Пациент на хемодиализа нападна личния си лекар в столицата. До инцидентът се стига след като лекарката обяснила на болния мъж, че няма как да му даде направление за бъбречна трансплантация, защото това не е в нейните правомощия.

Тя обаче е принудена да преглежда пациента всеки път, когато той я посети, защото няма право да го отпише.

"На 22 март бях нападната от един пациент, който наистина е тежкоболен. Той е с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек. Обясних му, че не мога да го направя, защото нямам правомощия", разказа д-р Антоанета Николова-Здравкова пред "Нова тв".

Мъжът започнал да заплашва лекарката и медицинската сестра, после започнал да удря д-р Здравкова.

"Предшната седмица ми се обади завеждащият на хемодиализната структура на болница „Токуда” и ми каза да му дам направление, за да го подготвят за трансплантация. Такава клинична пътека за подготовка за трансплатация по Здравна каса няма", допълни тя.

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът не е криминално проявен, но ще му бъде направена психиатрична експертиза, с която да се разбере дали е разбирал какво прави.

"Големият проблем е, че аз нямам право да отпиша пациента. Писала съм молба до много институции. Очаквам решение на проблема. Ако откажа да го лекувам, мога да бъда санкционирана”, каза още д-р Здравкова. По думите й след инцидента мъжът не е идвал при нея.

По данни на Здравното министерството физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396, а от началото на годината са 34.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има лекари, които постоянно се самоусъвършенстват и такива, които почиват на стари лаври. Тази явно е от първите.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото и тя не знае. Има лекари, които постоянно се самоусъвършенстват като професионалисти и такива, които почиват на стари лаври!
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13: Кое му обяснила, че няма как да му даде направление, това и аз мога да го обясня и без неината диплома.
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13И да ти е обяснено и да не ти е обяснено личния ти лекар ти дава направление и отиваш да те лекува специалист и той преценява за трансплантация ли си или друго, тая нещо не и е чиста работата.
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станали лекари заради парите, а не заради това че искат да помагат на болни хора и после се дразнят като видят пациенти. Ама какво сте мислели, че ще стане? То има пари ама като не си обичаш професията ставаш ей такъв кисел, а болните хора са най-уязвими, най-лабилни, най-нормално на тях да им избият бушоните преди всички.
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има пациенти при които нищо не става, колкото и да си любезен - не става. Все ядосани. Разбирам, боли ги, системата е тромава и не плаща всичко, ще помогнем с каквото можем, но всичко си има граници.
14
7
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
И така няма да имаш нужда, докато сестра ти, която е лекар, не попадне на откачен, който не хареса сурата и, както ти не хареса "сурата" на тази жена. И след което откаченият за няма нищо удари една две по сурата на сестра ти. Тогава друга песен ще дойдеш да пееш по тази тема. И кажи на сестра ти да ти обясни защо по физиономия за хората не се съди. Че явно имаш нужда. Язък за сестра ти, лоша реклама правиш с такова поведение. Освен ако нямаш сестра лекарка.
13
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде няма нужда, сестра ми също е лекар, не само че никой не я бие, ама всеки път получава благословии и хубави пожелания от всичките си пациенти, носят и подаръци за благодарност. Как става това? Явно тази тук не става, само като и гледам намръщения сурат ми става ясно отношението и, и що за човек е. Да размотава тежко болен пациент.. Нямам думи.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да го отпише, но може да му прати писмо с обратна разписка, че му отказва всякакво обслужване освен спешното по етичния кодекс.
11
13
 
19
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
А най-вероятно не си прочел материала. Лекарката е започнала да му обяснява какъв е редът по закон, а той решил да почне да буйства и да бие. Какви обяснения от тук насетне да му даде лекарката? Този пациент е не само за отписване. Той трябва да бъде съден и осъден. Не може да се толерира такова поведение. Никой не му е длъжен да му бъде боксова круша!
10
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително нагли същества, лишени от морал, състрадание, възпитание, примитивни индивиди бродят сред нас. В този случай това е тази лелка, набедена за лекар... То човешки закони за гьонсуратлък няма, но се надявам да не умрат преди да са изживели това, което причиняват на другите.
9
9
 
6
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
Ей че *** народ, напълно заслужава да е беден
8
5
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
И да го отпишеш ,и да не го отпишеш каква полза има пациентът от теб ???!!!
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7: Най- вероятно и тя не знае какъв е реда за трансплантация, и го е размотавала, а нали се сещаш, че да размотаваш тежко болен в един момент му е писнало.
6
11
 
22
 
! Отговори
Права е преди 5 години
Вас да ви бие някой, вие също ще искате да се отървете от побойника, нали? Явно става дума за агресивен пациент, който не се интересува от това какво му се обяснява (а лекарката съвестно му е обяснила как да процедира) и как стоят нещата по закон, защото е твърде зает да размахва юмруци! Лекарката трябва да има право не само да го отпише, но и да го осъди. Не може да има толерантност към агресивни, дето не умеят да си ползват ушите по предназначение!
5
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е помогнала на пациента си ? Що за личен лекар си ако не можеш едно направление да му дадеш към правилния специалист и той да го прати за трансплантация.
4
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д-р Здравкова така ли практикувате, като видите тежко болен и го отписвате?
3
4
 
15
 
! Отговори
За да й се обадят преди 5 години
от Токуда, значи пациента е бил изпратен на преглед. Затова е пратен на специалист, който трябва да прецени какво лечение е нужно. Щом в Токуда са преценили, че се налага трансплантация, защо после занимават личната лекарка, какво зависи от нея? Тази "демокрация" не само държавата затрива, а и здравето на хората!
2
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да позная-"пациентът" е лилав,няма 1 ден трудов стаж,не е платил и 1 стотинка какъвто и да е данък,има 10-12 деца и отива при лекар с фамилията до 5 коляно! Що е то?
1
9
 
34
 
! Отговори
Доктор преди 5 години
А защо не обяснихте на пациента кой всъщност трябва да му изготви документите за трансплантация.