Евтино, ала скъпо – Ryanair е най-замърсяващата авиокомпания

Тя бълва най-много вредни емисии от всички в Европа
Обновена: 4 апр 2019 23:02 | 4 апр 2019 22:50, Нели Христова
28
Евтино, ала скъпо – Ryanair е най-замърсяващата авиокомпания
Снимка: Reuters

"Ryanair са новите въглища, когато се говори за климат”, така автомениджърът на Transport&Environment Андрю Мърфи коментира последната статистика, според която ирландската авиокомпания е след най-големите замърсители на въздуха на Европа.

Пътуването с тях може да е евтино, но се отразява прекалено скъпо на околната ни среда. С дейността си Ryanair води до изпускането на 9,9 млн. тона въглероден двуокис в атмосферата. Това твърди изследване на италианския вестник “Кориере дела сера”, което използва данни на Еврокомисията за 14 000 компании.

Но Ryanair не е единствената компания, която изхвърля тонове от газа, каращ Земята да се затопля.

Критики има и към британската Jet2.com, и към IAG. Все още обаче френската Air France не е предоставила данни за дейността си.

Според Мърфи тенденцията ще продължи  докато Европа не си даде сметка, че този сектор не се облага достатъчно с данъци и такси и не е достатъчно регламентиран, a трябва да се постави наравно с останалите. Той предлага да се въведе данък керосин, както и правила, задължаващи компаниите да минат на горива с нулеви емисии.

За цялата 2018 г. авиокомпаниите на Европа са произвели миналата година с 4,9% повече въглероден двуокис, отколкото през 2017 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Празни приказки преди 5 години
Не компаниите замърсяват.А самолетите са замърсители.Тъзи компания използва същите самолети както останалитеОБЯСНЕТ ЗАЩО САМО ТЯ ЗАМЪРСЯВА?
18
4
 
1
 
! Отговори
Оценка 2/10 преди 5 години
Ryanair е ужасна компания. Хигиената е под въпрос, обслужването е на ниво "Ко ша искаш, ***!", храната е меки казано отвратителна, няма.дори премиум икономическа класа, а entertainment-a на борда е несъществуващ. И и нел не забравяме ужасяващи те седалки и това, че след само час полет ти трябва физиотерапия!
17
1
 
8
 
! Отговори
Perriair преди 5 години
След като от дълго време се продава бутилирана вода, ЕС намери начин да печели и от продажба на въздух, под формата на въглеродни квоти, а скоро сигурно и във водолазни бутилки за вкъщи. По тази логика спокойно може да се обложи следващия изригнал вулкан с данъци и такси.Освен това всички съвременни самолети биха могли да работят на водород.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цялата статия разбрах само, че замърсяват, щото не били плащали достатъчно. Тоест ако платят едни пари ще станат от веднъж еко?Туй зелените само пари са им в главата.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтино, АЛА скъпо .Това е селска публикация май май. Ала тюфле...
14
1
 
10
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Някой е решил да използва еко-терористите, модерни в ЕС и САЩ, за разправа с конкуренцията. Да видим развоя сега.
13
1
 
10
 
! Отговори
Глупчо преди 5 години
Написах Еърбъс, но прочетох, че самолетите им са Боинг. Няма да споря, те си приличат като близнаци.Друго ме вълнува - дали страната ни получава достатъчно пари от ужасяващо големия трафик! Сега с новото летище на Истанбул, най-голямото в Европа, предполагам, че трафикът ще се увеличи още. Всичко това цапа нашата природа, трови нас!
12
1
 
17
 
! Отговори
Глупчо преди 5 години
Нищо не разбирам! Досега мислех, че газовете от двигателите замръсяват въздуха. А сега се оказва, че надписът върху самолета замръсявал! Самолетът - Еърбус, двигателите харчат точно определено гориво, иначе не работят! Същото гориво, което използват най-реномираните компании. Чудеса!Да не би да е някаква война срещу нискотарифните! Нищо чудно - "Кориере де ла ****"...
11
2
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Ами, ходете пеша.Карайте колела.Хем искатате да почивате на другия край на света , хем си карате колите по цял ден .И после било замърсено.И като обложите , какво става .По чисто ли
10
7
 
0
 
! Отговори
апрол преди 5 години
Евтина компания с лошо обслужване и всички български емиранти с него сезавръщат в България.
9
5
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
тази авиокомпания е най отвратителнатаединствен и последен път съм летял с тях дори за социално слаби и непретнциозни не става всъщност дори не ги намирам за нискотарифни а за стандартни с лошо качество
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Теото добре да има данък керосин и да се съберат едни пари, с които примерно да се залесят едни гори. Тогава смисъл има.Ама ако събраните пари си ги делнат брюкселските чиновници за заплати, какъв е смисъла.Данъкът трябва да има конкретно приложение, целящо намаляването на СО2.
7
0
 
3
 
! Отговори
циция преди 5 години
С други думи - евтино ама евтино. Кое му е скъпото?Да си махнеш катализатора, ЕГР-а и ДПФ-а, да гориш в печката *** зимата и да харчиш ток от ТЕЦ - това се все евтини ама евтини неща.
6
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-принцип тва е класическа перачница.Няма как един билет да струва 20 евро те не могат да платят само бензина на смотаният самолер.Отделно заплати подръжка,данъци,такси и тн.Нали се сещате,че самолетите има неща които им се сменя без значение дали са повредени или не на определено време не са като автомобилите.
5
3
 
16
 
! Отговори
Извод ... преди 5 години
... от идиотската статия: самолетите Boeing са най-замърсяващите....
4
4
 
8
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Леле мале! Когато една авиокомпания извършва най-много полети е абсолютно нормално и да бълва най-много тонове парникови газове в атмосферата. Колкото до данък керосин - съм напълно за! Самолетите са много по-голям замърсител на околната среда от автомобилите, а билетите са им съизмерими. Отиване и връщане Меминген-София на Райънеър май месец е 80 евро ... б***си ... по-евтино от автобус. Нормално е хората да пътуват с тях. Но надали ще има подобни данъци!
3
4
 
8
 
! Отговори
Хе хе преди 5 години
Познайте...., самолетите им са Boeing ....
2
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Тая статия е пълна безсмислица!Какви ще са тия горива с нулеви емисии?????С водорода очевидно нещата не вървят.А може би пътниците трябва да въртят ***?
1
2
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Тия да не искат да сложат газова на самолета :) ?