Кажимеж Пуласки – генералът, който може би е бил... жена?

ДНК тестове потвърждават, че костите са негови, а скелетът е женски
8 апр 2019 21:30,
56
Кажимеж Пуласки – генералът, който може би е бил... жена?
Снимка: Flickr

В Американската война за независимост сред имената на бащите на нацията се нарежда и едно необичайно за англо-саксонската традиция име. Това на Кажимеж Пуласки. Благородникът, смятан за военен герой в Полша и САЩ,

Кажимеж, или Казимир, Пуласки е полски генерал, който се бие на страната на американците във войната за независимост от Великобритания. Кажимеж, заедно с Михал Ковац де Фабрици, става "бащата на американската кавалерия".

Генерал Пуласки обаче може би ще се окаже, че не е бил мъж, а жена, смятат изследователи. Преди 20 години историци изследват скелета на генерал Пуласки и откриват, че той носи много женски характеристики.

Тогава обаче изследователите не могли да кажат със сигурност дали скелетът е на Пуласки. ДНК изследване обаче потвърждава, че това е той, и че скелетът е женски.

Откритията на учените ще бъдат разяснени в документалния филм "Скритите истории на Америка: Генералът беше жена?".

Кой е Кажимеж Пуласки?

Благородникът е роден във Варшава през 1745 г. и е замесен в политическа дейност от ранните си години. Като тийнейджър е преследван от Русия, заради участието си във войната за полската независимост. Тогава той бяга в Париж, където среща Бенджамин Франклин.

Така американецът убеждава полският офицер да замине за Америка и да се бие срщеу Англия.

Пуласки евроятно е спасил живота на Джордж Вашингтон в Битката при Брендиуайн през 1777 г., откривайки път за бягство на Вашингтон и неговите войници.

Полякът умира едва на 34 г., след като е ранен смъртоносно при обсадата на Савана. Той е бил погребан под паметник в Савана, така че когато преди близо две десетилетия паметникът е бил преместен, изследователите получават шанс да изследват скелета.

Един от учените, изследвали скелета на Пуласки, е Чарлс Мербс, криминален антрополог към държавния университет в Аризона. По случая работил с криминолога Карън Бърнс от университета в Джорджия.

"Д-р Бърнс ми каза преди да вляза "отивай и не излизай крещейки", спомня си Мербс за изследването, проведено преди 20 г. "Тя ми каза да го проуча внимателно и старателно и тогава да седнем и да го обсъдим."

"Влязох и веднага видях за какво говореше тя. Скелетът беше изцяло женски", казва криминологът пред BBC.

Как са потвърдили, че това е Кажимеж Пуласки?

След това трябвало да докажат, че костите наистина принадлежат на генерала и не са подменени с нечии други тленни останки.

Първо проучили нараняванията по скелета, които съответствали на получените в битките. После било ред на ДНК-то.

Тъй като типът ДНК, което трябвало да тестват, се предава по женска линия, д-р Мербс и д-р Бърнс проследили генеалогията на Пуласки и намерили негова пра-племенница, за да видят дали съвпадат.

Тестовете по онова време обаче не били достатъчно точни и те не успели да получат точен резултат. Костите били погребани отново до паметника и откритията на двамата учени си останали просто мнение.

Така въпросът останал затворен за близо две десетилетия, докато други учени не решили да проверят отново доказателствата и да ги проучат със съвременна технология.

Когато тествали костите станало ясно, че ДНК-то съответства с това на пра-племенницата на Пуласки.

Мъж, жена или интерсексуален?

Според различни данни до 2% от населението на света се ражда като интерсексуално. Тези хора по рождение имат или неопределени, или смесени полови белези.

Пуласки е роден и отгледан като мъж в Полша, и според д-р Мербс едва ли полякът е осъзнавал, че е нещо друго, освен мъж.

"В онези дни просто не са знаели", казва криминологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-великите хора са били ***, те може и да не са го знаели, но модерната жендър псевдонаука го откри и ето защо истанбулската гнус няма алтернатива. А също така Вашингтон и Франклин са били хард гейове и са сломили английската съпротива със серия от гей-паради - ей това е скритата история която се изведнъж лъсва.
12
10
 
3
 
! Отговори
Гостенин преди 5 години
Фамилното име е мъжко, поне по румънски
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то статиите им са такива че вече човек не му остава много освен да гледа от веселата страна .
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната дженди тъпня. Сега либерастите ще прекопаят цялата история докато не разделят героите по-равно на мъже, жени и неопределени.Отделно от това, този напън на много "учените" американски учени се основава на щедро платените сензации и общо с науката няма.
9
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев е по голям мъж .Като *** на дъжд .
8
3
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 7: Тук ли намери да пробуташ тая г'лупост.
7
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше да го рисуват като мъж ако не е бил мъж. Има такива момчета с по нежни черти на лицата изглеждат като момичета.Ама това не значи че са жени.Според мен учените просто се стремят към мимолетна слава.Нали и Леонардо на Винчи го изкараха гей защото бил кодирал голи мъжки тела в рисунките.
6
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ген Радев е политически *** .Управляват го три жени .
5
9
 
23
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Толерастка пропаганда. Гледайте джендърите, да не изкарат, че Ботев и Левски са били жени или хомосексуалисти. Джендърската пропаганда минава всякакви граници и е способна на всичко.
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът е герой,и се е доказал в реални битки.А за това се изисква смелост,нещо което журналистите не познават,тъй като за смелост на днешният ден пари се не дават,а се дават за предателство и безродство.много е лесно да оскверниш памета на отдавна загинал/починал човек.И какво от това че е бил жена или обратен,или ***.За времето си е сложил най големите в малкият си джоб,и си е залагал живота за доброто бъдеще на поколенията.А мърштаците тука се подиграват иззад клавиатурките,фантазьори раз
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я ние си имаме генерал управляван от жени .
2
14
 
12
 
! Отговори
Добър ден роби... преди 5 години
на комунизма!!!!!! Ние нашата история си не знаем, ровим в чуждата... Ще ви дам пример: Никой не казва колко жесток е бил комунизма в България. Българите гласуват за БКП-тата (ГЕРБ и БСП), но ЗАЩО? Защото се не знае историята...
1
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ние си имаме един генерал,да не се окаже накрая жена?