Разузнавателни служби от ЕС: Русия се опитва да влияе на евроизборите

Цялостната стратегия се направлява от Москва, смятат службите
13 апр 2019 16:42, Анисия Иванова
174
Разузнавателни служби от ЕС: Русия се опитва да влияе на евроизборите
Снимка: Reuters

Разузнавателни служби на страни от ЕС наблюдават руските усилия да се повлияе на започващите на 23 май избори за Европейски парламент, показват доклади, с които се е запознала ДПА.

Става дума за опити за използване на социални мрежи и телевизионни канали с държавно финансиране като Ар Ти (RT), за да бъдат подкрепяни приятелски настроени към Русия и критични към ЕС партии, казват разузнавателните служби.

Основна целева група са младите хора. В някои случаи стремежът е просто да бъде посято съмнение във важността на ЕП и да бъде намалена избирателната активност на изборите, които ще се състоят между 23 и 26 май.

Висши представители на разузнавателните служби подчертаха, че към днешна дата руските усилия не са толкова видими, както по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. или френските избори през май 2017 г. В САЩ Русия хакна имейлите на видни демократи, за да навреди на кандидатурата на Хилари Клинтън, отбелязва ДПА.

Във Франция беше използвано руско финансиране, за да бъде подкрепена крайнодясната популистка кандидатка Марин Льо Пен.

Това, че се забелязват по-малко опити за влияние, донякъде може би се дължи на факта, че заради случая Скрипал миналата година бяха изгонени над 150 служители на руски посолства в ЕС и САЩ, за много от които се твърди, че са шпиони.

Така вероятно успешно е била разбита част от скъпоструващата мрежа за намеса, които Русия е изградила, заяви разузнавателен източник от ЕС.

Руското правителство категорично отхвърля твърденията за опит за намеса. Русия не се стреми да влияе на изборите за ЕП, нито има подобни намерения по отношение на други избори, заяви за ДПА руското министерство на външните работи.

Според Русия обвиненията са опит "да бъде намерен виновник" за проблемите, които традиционните партии сами са си създали, и за успеха на популистите и националистите в Европа.

Усилията на Русия привлякоха допълнително внимание, след като през октомври представители от сферата на сигурността в Холандия съобщиха за осуетена кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия.

Разузнавателните служби в ЕС не могат да установят самоличността на тези, които стоят зад кампаниите за намеса. Те приемат, че цялостната стратегия е направлявана от политически лидери в Москва, но конкретните действия се извършват от различни агенции, независимо една от друга и без координация, пише БТА.

Представители на ЕС твърдят, че са замесени руските разузнавателни служби Федерална служба за сигурност и Главно разузнавателно управление, както и Агенцията за изследвания на интернет в Санкт Петербург, която ръководи усилията за оказване на влияние чрез социалните мрежи, отбелязва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
God bless America преди 5 години
Нормална практика за империята на злото е да извършва подривна дейност спрямо цивилизования свят. Но дните й са преброени. Особенно след *** на Путин и поставянето му в мавзолея до Ленин неминуемо ще последва втори разпад и закриване на кoлхоза.
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А САЩ не се опитва, САЩ се бъркат в живота на всички!
104
1
 
4
 
! Отговори
Популист преди 5 години
Елитите по всякакъв начин се опитват да припишат загубата си на легитимност на чужди действия. Побъркват се защото все повече хората в света и Европа се осъзнават и търсят спасението си в популстките партии. Дори успяха да направят "популист" *** дума да плашат хората. Все едно популярните решения които са в полза на мнозинството винаги са грешни и само непопулярните, или казано по друг начин - елитарни решения, които винаги са в полза само на елита, са правилни. Видов ден наближава!
103
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чичо до 90Ти сигурен ли си че някой българин щеше да отиде да се бие срещу руснаците.Защо да не отидем?Дедите ни са се били и то доста успешно срещу диваците.03.03.1918г руската империя капитулира пред Царство България все пак.
102
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия организира преврат в България!Дърти ченгета и Гумен Гадев кроят планове как да свалят правителството.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ужас у есо;ще им изстинат местенцата и без това краят им е дошъл.въпрос на време
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ес = ФАНТАЗЬОРИ И ЛАИЦИ.ДРЕМЕ ИМ НА РУСНАЦИТЕ ЗА ВАШИТЕ ЩУРОТИИ.РУСИЯ Е НА ВЕЛИКАТА СИЛА И ВИНАГИ НАКАЗВА КРЕТЕНИЯТА
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смешна статия , догатки , може би , най вероятно и прочие , пълна пропаганда
98
4
 
11
 
! Отговори
да ве преди 5 години
Тия както винаги търсят вината не в себе си а се оглеждат къде ли не.Търсят под вола теле, а там ще намерят висящи ТОПКИ.Всичко което става и ще става в ЕС е само и единственно от решенията на ЦК на ЕК и ЕП там е заровено кучето там и търсете причините за патриотичните партии в отделните страни и за надигащия се патриотизам които те наричат популизъм.Ми ние що ги ручахме жабетата и скачахме по площадите и вихаме-Кой не скача е червен М що ве ? От ЦК на БКП сега на ЦК на ЕК е, разлика има ли ?!
97
5
 
17
 
! Отговори
чичо до 90 преди 5 години
Ти сигурен ли си че някой българин щеше да отиде да се бие срещу руснаците.
96
2
 
21
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Станаха банални с тяхните избори и руската хибридизация. Ми да не провеждат избори за щяло и не щяло толкова често, че и руснаците да си починат малко.
95
7
 
5
 
! Отговори
Amdjikudju преди 5 години
Бе, тия от каменната ера руснаци..дето нямат течаща вода и ток, се ръгнали да събарят на Боко СТАБИУИТЕТО.Къде сте ръгнали Уе "***"? Не видеУто ли , дека кабинето и коалицията за стабулки ?.. чекай мауко, браточка,че Цъко ме търси по другата линя. Требе да му оправим един апартамент на тъща му... Ай, ся чуем после, че мноУУ напечено.. трЕЕА са изкарат парЕ, оти идат изборе! Ай БАЙ (що така е модерно)
94
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много мощна тази руска машина, след като с 20,000 за реклама избраха Тръмп... уж :D
93
17
 
8
 
! Отговори
рубашка преди 5 години
Наглите рубашки отричат както винаги. А бе, поне си мълчете бе, да ва *** в мръсниците. Много, много отдавна са известни на света подлите ви номера
92
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И жълтите жилетки и Брекзит и двойните стандарти и измамата с Шенген и еврото за нас и тоталната ни мизерия и бедност и гръцкия и италиански фалит и прочие са си европейски проблеми и е безумно да се търсят външни причини и накрая тъпо звучи като Цецо с апартаментите баш си стана като кучето на нивата... критика трябва и то много за тези неща
91
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даааааа...Разузнавателните служби викат ДПА и им показват доклади. Докладите са завити в станиол. Познайте кой ги е завивал. Изгонили 150 руски дипломата и атаките намалели. Не вярвах, че Fancy Bear са базирани в Лондон. А Организацията за забрана на химическите оръжия определено има нижда от контрол. Кой знае какви измами правят за американските си господари? Защо не дадат материали и на руски лаборатории?
90
3
 
6
 
! Отговори
D преди 5 години
Имаше един много уместен коментар под една друга статия - Китай да не си купуват политици, че БГ избирателите да не се объркват и да карат само с русофил - русофоб. Това е общото ниво на всевишните коментатори тук -> русофил vs русофоб. Примитивност до безобразие.
89
6
 
15
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
ама и без руснаците си знаем колко са важни за нас *** избори... нищо европейско не е важно, само парите, които се връщат от членския ни внос и са определени за крадене... ни икономика, ни образование, ни нищичко... така че и без руснаците знаем за важността на джей-джей европата и смешните и избори...
88
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако европейските политики бяха читави никакви коментари на руските телевизии няма да навредят. Какво излиза - докато европейците се надлъгват предизборно Русия да си затвори телевизиите. или обратното щото съгласете се и в Русия има избори. Ми те европейците трябва да са с ограничени умствени способности, или да имат ментални проблеми та някой да им въздейства чрез телевизионни коментари. Излиза че с коментарите си руските телевизии разобличават лъжливите европейски овчарчета, а хората слушат.
87
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като видиш про-руските коментари и ти става ясно колко е прав.