33 г. от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството

След "Чернобил" радиоактивно са замърсени над 200 000 кв.км
Обновена: 26 апр 2019 14:34 | 26 апр 2019 14:30, Елка Василева
77
33 г. от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството
Снимка: БТА

Украйна, Русия и Беларус отбелязват днес 33-ата годишнина от най-тежката авария в атомна електроцентрала в историята на човечеството.

На 26 април 1986 г. при планирано спиране на Четвърти блок от АЕЦ "Чернобил", на територията на тогавашната Украинска съветска социалистическа република, избухва взрив в реактор тип РБМК-1000, припомня ТАСС.

В момента на аварията загиват двама души. Около 600 служители в централата и пожарникари са облъчени с висока доза радиация, като 28 от тези хора умират до края на 1986 г.

На радиоактивно замърсяване са подложени над 200 000 кв. км от територията на тогавашния Съветски съюз, най-вече в сегашна Украйна, но и в Русия и Беларус.

Общо над 600 000 души участват в ликвидирането на последиците от най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Около една десета от тези хора умират, а 165 000 остават инвалиди.

От 30-километровата зона в радиус от АЕЦ "Чернобил" са евакуирани около 115 000 души.

От 2012 г. в Русия на 26 април се отбелязва Денят на участниците в ликвидирането на последиците от радиационни аварии и катастрофи и в памет на жертвите на тези аварии и катастрофи. В страните от Общността на независимите държави на 26 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на радиационни аварии и катастрофи, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Чернобил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално погледнато, ефектът слава Богу не беше чак толкова драматичен, колкото се очакваше. Смъртността от съдови заболявания остана в същата степен по-висока, отколкото от туморни заболявания. Този факт не следва да неглижира размера на катастрофата в Чернобил, но все пак малко по-леко минахме, спрямо очакванията. Господ да пази!
50
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ШибиРибиабе...дано не ти прозвучи арогантно,но може и да знам повече от теб за тия касти...Но ще приема че се обръщаш към мен,но адресантите на пледоарията ти всъщност са други...Та:..Да те попитам:..:-Щом "кастите" не се интересуват от живота на стадата си и коментара ми долу е "глупав кахър",би ли споменал как стои тоя въпрос със...със Швейцария,ПРИМЕРНО!?И там ли само сирени,а "овцете да са оправат кой къкто знай!"...?
49
5
 
6
 
! Отговори
СМЪРТ НА ИЗРЕЛ преди 5 години
Аварията в Чернобил е заради тест на руснаците как се държи реакторът при намалено охлаждане.Причината за този тест е изрелският удар по Сирийска АЕЦ месец по-рано.
48
3
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
До просотоИма една *** каста която от край време държи в мъгла обикновените хора. Това не са тези които са на власт за по някоя и друга година а са бг дипломатите. Тези гадняри са бетонирани в този бранш, предават си кокала по наследство, там където работят са по ниски от тревата защото нищо не зависи от тях и единствено гледат как да изкопчат повече, естествено от кого?... ами от Гюро и Пена защото няма как да преметнат Ханс и Хари. А ти си се закахърил да бомбоубежища
47
4
 
7
 
! Отговори
Корен от Тиква преди 5 години
По NG имаше филм, с който казваха, че жертвите са незначителни и дори учените не могат да си обяснят защо човекът е по-усточив на радиация, отколкото се е смятало преди.
46
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ШибиРибиточно така!..Всъщност основното мълчание беше на Москва.
45
6
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
па като стана дума за аварии и "това-онова",ето ви тема за размисъл:-При "соца" ..(мразя тая дума,ама е приела "гражданственост") имаше оборудвани укрития,вкл. противоатомни,имаше най-редовно отиграване на действия при аварии,бедствия и военен конфликт.Хората бяха инструктирани,всеки знаеше какво да прави в случай на тревога.Сега какво?..Монтираха едни сирени,и..ТОЛКОВА!!..А какво да правим ,ако чуем сигнала "Въздушна тревога",примерно,НИКОЙ НЕ ТИ КАЗВА!!ей такава е всичката ни работа!
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
nai tejkata e v Fukushima...oshte zamarsiava okeana
43
4
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
До просотоедна малка подробност... инфото дойде от скандинавците защото първи от нормалните хора регистрираха радиоактивност и вдигнаха пушилката. Ако чакахме нашите цъpвyли да ни информират щяхме още да чакаме. А охлювите ги събираха и ядяха и тогава и сега, не че не е имало пунктове за предаване
42
7
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимензамърсяването на марулята беше най-безобидното,защото "замърсителя" се премахваше напълно при по-сериозно измиване,тъй като всъщност се натрупваше ПО листата.По-опасно беше това,което идваше с млякото,защото овцете и кравите "не виеха тревата" и замърсяването по нея преминаваше в млякото.Но както отбелязах,нещата се преекспонират..НЕ че бяха "НЕВИННИ събития",но "тежестта им се засилва от конюнктурни съображения.
41
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна тогава беше част от СССР. През 1991 г. Украйна става независима държава. А тук ни обясняваха как нямало нищо и да отидем на манифестация под радиационният дъжд.А колко салати изядохме ужас. Карах ме даже и децата да ядат от тази отрова без да знаем. Както се казва руската радиация най-хубавата радиация.
40
4
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
ха ха, киселинно-радиоактивенБраво бе, ти избира рибатаИ как така си жив след тоя дъжд
39
6
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
до "Шиби":-Предупредиха!..С няколко дни по-късно но тези,които тогава решаваха как да постъпят твърдят,че "нямало официално информация" за случилото се,което много вероятно е вярно.И тогава никой "народ" "не събираше охлюви за да ги яде"!..Изнасяха ги навън.Предупреждението беше за млякото и..да вземаме йод,за да не може основния замърсител-радиоактивния йод,да се загнезди в телата ни...Изобщо доста щура история,но мисля че се преекспонира от НАШИТЕ.."ентусиасти"..
38
4
 
8
 
! Отговори
ди 24 преди 5 години
какъв руснак началник бе. Не е ли бил украинец. Нали в Украйна руснаци няма.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците са доказано най-големите некадърници.
36
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Факт!защо "москалско мислене"?!..ВСИЧКИ,които могат,се въоръжават с ядрени оръжия...Дори нас кандърдисват да приемем такива на наша територия.ТОВА вече е "натовско мислене"!
35
5
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
И българските мушмороци които управляваха тогава дума не обелиха да предупредят народа си какво да прави, дъжд валеше такъв един киселинно радиоактивен, априлски и народеца събираше охлюви, те са светели като фенери от радиоактивната трева и си хапваха... абе те и сега са същите мушмороци крият се в колера и хрупат безопасно а народа кучета го яли
34
8
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Да бе такива животинки има че времето на разпад на Плутония е колкото възрастта на самата Земя тва нема изчистване там.Викаш и една ядрена да си спретнем та да се освежим.Типично москалско мислене.
33
1
 
9
 
! Отговори
Ager преди 5 години
Винаги може да стане авария ама проблемът е че не казаха на хората и не взеха никакви мерки за облекчаване на последцвията
32
10
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
в Чернобил имаше ИНЦИДЕНТ,АВАРИЯ..Може да се случи на всеки..В Хирошима и Нагасаки имаше СЪЗНАТЕЛНО ИЗБИВАНЕ НА МИРНИ ГРАЖДАНИ!!!! Това може да се случи САМО НА "КРАВАРИТЕ" от Вашингтон и Околностите.....та...да поскърбим И ЗА ДРУГИТЕ!..така и така става дума за ядрени взривове..