Директорът на НАСА: Сблъсък с астероид е напълно възможен

За последните 100 години има 3 такива случая
30 апр 2019 20:23,
38
Директорът на НАСА: Сблъсък с астероид е напълно възможен
Снимка: pixaBay

Учени и инженери от НАСА изчисляват вероятността небесно тяло да удари планетата, съобщава Daily Mail.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн вярва, че потенциален сблъсък с астероид, насочен към Земята, не е просто филмов сценарии. "Хората трябва да разберат, че това не е Холивуд", заяви той на конференция.

След инцидента на 15 февруари 2013 г. в Челябинск, Русия, при който пострадаха над 1 600 души, стана ясно, че Земята има нужда от защита срещу астероиди. За последните 100 години има 3 такива случая, изтъква Брайдънстайн. "Иска ми се да кажа, че тези събития са изключения, но не мога", добавя той.

Интерес ще представляват само астероидите, чиято орбита ги доближава на по-малко от 50 000 милиона километра от Земята и са в размер от 140 метра в диаметър и по-големи.

Астрономите откриват подобни обекти постоянно: само през тази година са засечени 700. Общият им брой надхвърля 20 000, казва Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА.

Част от усилията на НАСА са насочени в проекта DART (Double Asteroid Redirection Test), който има за цел да предпази Земята от точно един такъв потенциален сблъсък. Проектът ще се осъществи през юни 2021, като целта му е да се сблъска нарочно с приближаващ се астероид, отклонявайки пътя му.

Очаква се апаратът на DART да достигне целта си през октомври 2022 г., когано тя се намира на 11 млн. км от Земята и е 800 метра в диаметър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: НАСАастероидиDART
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Стронг преди 5 години
Апотеоз на човешкото невежество и "смърдящо" благоухание се простират в рамките на форума ! Трябва да си много нагъл и подъл за да обиждаш НАСА и нейните сътрудници за предупреждението ,което отправят към цялото човечество ,предвид една реална опасност ! За мен това е върхът на нашето падение като нация !
29
1
 
4
 
! Отговори
оле преди 5 години
Дано падне във Вашингнон !
28
9
 
4
 
! Отговори
космичен инженер преди 5 години
Наса харчи пари на поразия за глупусти. Истината е че астероидите не трабва да се разбиват в космоса а в земната атмосфера. Първо - скоростта на астероида намалява при сблъсък с въздуха, второ - взривната вълна има по-голям ефект при по-голямо атмосферно наляане - т.е. колкото по-близко до повърността е взрива - толкова по лесно може да се разбие астероида и да се намалят пораженията.
27
2
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 5 години
Край Троян все още работят древни станции за следене на опасни обекти вкл тн астероиди в момента станция подава че" много голям обект има на рисков път към нас"Над 900 000 са отклонени от законните им безвредни за тях и нас орбити.Gневно реагират и на милиони обекти произведени от хората след 1956 година..
26
3
 
0
 
! Отговори
Iordan ivanov geolog преди 5 години
Последните няколко дни засякохме стрес на тн климатично отместване на охраната от 28 до 96 са последните замерени стойности.Природата реагира на хиляди убити ледници чрез американски сателити ползвани уж за мониторинг на повърхноста. Снимат ги, облъчват ги ,а после ги обсебват обемно чрез холограмни оръжия. Убитите разтопени ледници няма да се въстановят поне пет милиона години след днеска подават испарения от айсберг наблизо..
25
1
 
0
 
! Отговори
JJivanov преди 5 години
Тази година в началото на април при тестове за нови анти климатични оръжия попаднах на стрес от приближаващ ни голям полуразрушен обект .експерти да прослушат записи от космическа техника след 2005 година за намиране на голям взрив в близкия космос.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, и какво хленчите сега? Заминавайте за Брус Уилис!!!! Или на тия краварски "смелчаци" величието им е САМО ВЪВ ФИЛМИТЕ! Те и войните така ги водят.........срещу индианци и тали-бани........а срещу ИСТИНСКИ ВОЙНИЦИ НИКАКВИ ГИ НЯМА!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радостин:Вие сте *** защо им вярвате има btv новини те щекажат дали е вярно или не:ЛАЖЦИ.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пари трябва да дадем на НАСА за да спрат астероида и колко пари трябва да даден на днес.бг за да спрат да публикуват такива статии?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До hehe 25Така е, няма да кажат за да не се плаши стадото но иначе е само въпрос на време да ни целне някой по-голям камък с размерите на малък остров и ..... до там с чУвеците.Дано да не стане в близките 30 години а после съм им е... мамата на простите хуманоиди.
20
0
 
11
 
! Отговори
hehe преди 5 години
В неделя сутринта към 5:30 е минал гигантски астероид покрай земята и никой нищо не е казал по случая, което означава, че те просто няма да кажат какво се случва и е напълно безсмислено да се тревожим за това нещо.
19
3
 
8
 
! Отговори
hehe преди 5 години
Никой не може да вземе тази *** организация "НАСА" на сериозно след всичките им лъжи, подвеждания и скрити истини. Ние какво можем да направим по случая?? Да си се оправят сами.
18
4
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Хихихи тъз картинка кой я е рисувал ?Тоз астероид как гори в космоса, във вакуум?
17
2
 
6
 
! Отговори
Чета и не разбирам преди 5 години
Къде в текста е написано "... е напълно възможен." и къде е отбелязано какво разбира (в проценти) "авторът" на преписаната статия под това становище!?!?!? Че то и да ти падне ябълка на главата е със същата степен на възможност (или вероятност) при някакви обстоятелства!!!!!!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доган Пеевски и всички богаташи да му мислът.
15
1
 
11
 
! Отговори
I'm преди 5 години
Някой може ли да ми обясни колко са 50 000 милиона километра? Може автора на превода да пробва или пък редактора...Благодаря предварително!
14
6
 
8
 
! Отговори
x преди 5 години
Земята е плоска.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кого плашите бе ? Като сте толкова учени,я кажете кога Земята е блъсната от астероид за последно? Какво стресирате хората само.Всичко във Вселената се движи,мърда и съществува в строго определен порядък и Закон.Учените дори незнаят колко е часът в момента!Всичко коети се знае,е измислено,и недоказано.
12
2
 
24
 
! Отговори
събират ни данък преди 5 години
глобално затоплянесега и данък астероиди ще почнат да ни събират гадовете еврейски
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интерес според писарушката представлявали обекти, които се доближавали до земята но 50 000 милиона километра! Това всъщност означава 50 млрд. км. Разстоянието на което се намира Плутон от Слънцето е около 7 млрд. километра.