От охрана в клуб до Ватикана - историята на Папата на народа

Папа Франциск е толерантен към всички религии и култури
Обновена: 5 май 2019 23:27 | 5 май 2019 22:51,
74

Истинското име на папа Франциск е Хорхе Марио Берголио. Роден е на 17 декември 1936 г. в аржентинската столица Буенос Айрес. Баща му - Марио, е емигрант от Италия, който заедно със семейството си бяга от режима на Бенито Мусолини през 1929 г. Майка му - Реджина, е родом от Буенос Айрес, разказва Bulgaria ON AIR.

Берголио е най-големият от 5 деца. Завършва химически технологии и временно работи по специалността си. Преди да стане йезуит сменя няколко поприща, като му се налага да работи дори като охрана в нощен клуб и чистач.

На 21-годишна възраст се сблъсква с тежки здравословни проблеми - разболява се от пневмония, заради която губи част от белия си дроб. Година по-късно избира йезуитството като призвание. Учи хуманитарни науки в Чили, а после получава диплома по философия. Владее свободно испански, немски и италиански език. Преподава литература в католически университет, а след това става професор по теология.

Самият той признава, че на младини е бил влюбен в момиче и е бил на косъм да се откаже от религиозния си път, но любовта към Господ надделява.

През 1993 г. е назначен като помощник-епископ на Буенос Айрес. Пет години по-късно става архиепископ. През 2001 г. папа Йоан Павел II го издига за кардинал на консисторията.

През 2014 г. Хорхе Марио Берголио официално става папа Франциск - първият папа от южното полукълбо. Светият отец е отворен към съвременния свят и модерните технологии. Наричат го Папата на народа, толерантен е към всички религии и култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36Те обичат една извратена версия на господ, разпънат на кръст.--разпънали са го накръст, т.е. "тялото му", защото е бил грешен (10 божи заповеди). но той успява да се избави от греховете си и затова възкръсва.а ТИ НЯМА да възкръснеш, защото си грешен ... до мозъка на костите си си грешен - крадеш ли, лъжеш ли, прелюбодействаш ли, убиваш ли (с лихвата), пожелаваш ли дома на ближния си (с чси-то), почиташ ли родителите си, не споменаваш ли твърде често името на господ ...и т.н..амин!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА КОЙ НАРОД???
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те обичат една извратена версия на господ, разпънат на кръст. И това не е любов, а егоистична нагласа към обещаният задгробен живот, какъвто разбира се няма да има, затова играят на сигурно и се облаготетелстват и в земният живот и се застраховат в неземният, какъвто разбира се няма да има когато угасне мозъчната дейност, това е краят.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Любовта към Господа трябва да е на първо място ВИНАГИ--само не разбрах - какво е, кое за теб "годпод"?защото "господ" за мен е Съвестта и Съзнанието - те винаги трябва да са на първо място, вярно е!на къде тук е "момичето" и защо тоя папа го отхвърля, в замяна на Съвестта и съзнанието (ако това приемем, че е "господ")? нещо ми издиша логиката на тоя папа...ако това момиче по някакъв начин е накърнявала Съвестта и Съзнанието му, тогава да кажем, че има някаква логика, но иначе ...
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята е непълна. Почва се от едноклетъчно и се стига до труп.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"остава да разберем какво е "господ" ? да не са парите? да се откажеш от любовта към момиче, за да заобичаш "господ" ... хм ... значи ли, че любовта към момиче е "грях" ?"Не, *** неверно такова! Любовта към Господа трябва да е на първо място ВИНАГИ! И за тези си думи, трябва да молиш за прошка!!!
9
3
 
4
 
! Отговори
Румен кара Папата преди 5 години
Радев може да "метне" Папата до Раковски със самолета утре. Хем да се покаже на парада, хем да не се излагаме пред чужденците.
8
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Наричат го Папата на народа, толерантен е към всички религии и култури."У нас е по-известен като като ислямския папа, който целува краката на джихадистите.
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом може да тръгнеш от охранител и да стигнеш до папа, значи и Бойко има шанс. Просто трябва да се откаже от премиерския пост и да се отдаде на вярата, най-добре да се набута в някой манастир да не го виждаме.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати, всички биографични истории за папата в този сайт прескачат дейността му в Аржентина през 70-те, когато е пишел доноси за противници на местната диктатура. :)Ето това е да си безскрупулен журналистически слуга.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СОЦИАЛИСТИ ПРОСТИ УМРЕ ВАШАТА ЛЪЖЛИВА И КРАДЛИВА ПАРТИЯ.--тя тая партия отдавна е умряла, тъй като няма нищо общо със социализма (за комунизъм не говоря - него никъде го нямаше), но идеята на социализма/ комунизма, а значи на истинската демокрация и свобода - е жива ... и няма да умре!
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тва им е проблемът на тия хора.Слагат службата към Господ срещу отношенията с жена.Господ не иска от хората си да седят като улави без жена до себе си.Плодете се и се множете е казано.После що нема,нема и нов гей-педофилски скандал.
3
17
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Уникален човек! Нашите попове трябва да вземат пример от него, а не лимузини и златни часовници!
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият той признава, че на младини е бил влюбен в момиче и е бил на косъм да се откаже от религиозния си път, но любовта към Господ надделява.Бойко Борисов също на времето беше влюбен в една Цветелинка с татко от ДС, но я разлюби в името на Властта.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи излиза, че бащата на папата е бил комунист, а самият той е от комунистически род.Също като Бойко Борисов. Сега очаквам Тиквата да стане папа.