ООН: Рискът от ядрена война е особено висок

Светът трябва да се отнесе по-сериозно към въпроса
22 май 2019 12:05, Елка Василева
52
ООН: Рискът от ядрена война е особено висок
Снимка: архив, Reuters

Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от времето на Втората световна война, каза високопоставен експерт по сигурността от ООН, като нарече това "неотложен" въпрос, към който светът трябва да се отнася по-сериозно, предаде Ройтерс.

Рената Дуан, директор на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН (UNIDIR), заяви в Женева, че всички страни, притежаващи ядрено оръжие, имат действащи програми за неговата модернизация и че средата в сферата на контрола на въоръжаването се променя, отчасти поради стратегическото съперничество между САЩ и Китай.

Тя отбеляза, че традиционните споразумения за ограничаване на въоръженията са подкопани също от появата на нов тип война, с нарастваща доминация на въоръжени групи и частни военни формирования, както и на нови технологии, размиващи границата между отбрана и нападение.

През последните две десетилетия преговорите за разоръжаване бяха в задънена улица, а 122 страни подписаха през 2017 г. Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия , отчасти поради чувство на безсилие и отчасти заради осъзнаването на рисковете, посочи Дуан.

"Смятам, че има нужда да бъде признато, а този въпрос някак си липсва от полезрението на медиите, че рискът от ядрена война в този момент е особено висок, и рисковете от използване на ядрени оръжия заради някои фактори, които посочих, са по-високи сега от когато и да било след Втората световна война", заключи директорът на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН.

Договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия беше подкрепен от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, която спечели Нобелова награда за мир през 2017 г., припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: ООНядрена война
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Дебелата Берта преди 4 години
Ако чичковците с дебелите пури и лелките с дебелите **** решат , че паплачта е станала твърде много ще натиснат копчето. Те проблеми нямат - ще се скрият под земята в градовете , които са си изградили.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Днес ги няма нацистите с техните идеали"-----------------------------------Прощавай, но дълбоко се заблуждаваш. Днес светът е пълен с нацисти. Те са на всяка крачка.Да си припомним изявлението на бившия прецидент Обонго, който твърдеше, че пиндостанците са изключителни (юбер алес). Руснаците били регионална сила (втори сорт). А нас въобще ни няма в менюто на келнера Сашко.
19
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Не си изобщо прав. Путин е обсебен от идеята за реванш срещу САЩ на всяка цена. Така че това че е милиардер няма голямо значение важното е да докаже на себе си че може да победи САЩ. Преди 2 дни в Америка бяха разкрити руски планове за организиране на расови размирици в южните щати и обявяване на афроамериканска държава в Тексас. Хора на Пригожин са вербували черни затворници за осъществяване на планал Та с такъв човек като Путин се разговаря само със здрава тояга в ръцете.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз пък помня че нашите бивши приятели искаха да влязат в НАТО. Но нашите настоящи господари отказаха защото им трябват врагове.
17
1
 
10
 
! Отговори
ха дано преди 4 години
ха дано да почне най-после, че замята да се отърве от недоразумението, наречено човек
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Великите сили" вече не са глупави да се бият помежду си. Събират се заедно и решават да натупат "Малките слабаци", които правят проблеми, заедно.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност, риска е твърде малък, тъй като и Белия дом и Кремъл се населяват от мултимилионери, които в никакъв случай няма да си нарушат много луксозния, щастлив живот заради глупости!Днес изразът "Кой би искал световна война заради Гданск" звучи по-убедително от всякога! (ВСВ започва не заради Гданск, а едва когато самите Англия, Франция и СССР са нападнати)! Днес ги няма нацистите с техните идеали, днес парите значат всичко, така че единствената опасност да има ядрен удар, е ако някой луд сектант примерно като Джим Джоунс, се добере до ядрено оръжие, но това е малко вероятно
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо е висок? Новият Съветски американски съюз няма да внася нищо от Китай и Европа и ще пази икономическите си интереси с оръжие?
13
1
 
2
 
! Отговори
h #bomb преди 4 години
BRIC страните само бразилците не са показали ?а бомби официално и, това не им пречи оръжията им да се съвместими и с а? бомби за всеки случай ............. да не са решили да отвлекат а? подводница ?#
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости.Тоя "експерт" само налива масло в американската политика.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не смее да използва ядрено оръжие-Това ви го гарантирам на 200 %- В една ядрена война победител няма да има. При ядрена война условията за живот на тези които случайно оцеляет ще е жива мъка. Най вече ще оцелеят Африканските племена и части от азия. Но тяхното няма да е живот а мъка защото всичко ще е заразено и отровено. Смърта им ще е бавна болезнена и трагична.
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се почва , че съм още млад.И съм на село високо в Балкана.
9
1
 
2
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 4 години
Предлагам срочно експерти да намерят опасно облъчващите и увреждащи океана и земята обекти и да ги спрат.РАбота за десет дена подава Експерт на Бог ЕА от Вашингтон
8
3
 
4
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 4 години
Последните седмици имаше остра реакция на Атлантическия и тихия океан срещу нови нагло вредни тежко терористични оръжия изведени в Орбита от САЩ и инсталирани на територията на Северна Америка вкл в Канада САЩ и Аляска.Предлагаха тежки цунамита за прочистване на бреговете от опасна техника пробила охраната на океаните тежко.Анализа обаче предупреди пострадалите океани за опасни ядрени замърсявания след цунамитата от вероятно тежки аварии в ядрени обекти..Засега се готви друг откат.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия, бил той силно подкрепян от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, която спечелила Нобелова награда за мир през 2017 г., няма да има никакъв ефект, докато т.н. хегемон се държи като слон в стъкларски магазин.Хегемонът е готов да унищожи всеки, който застраши неговото право на хегемонна печалба, грабеж и експлоатация.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм готов, натрупах достатъчно спомени за оня свят. За децата ме яд само, че без да имат вина ще страдат. Заради пуста алчност пфуу.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв тип статия без официалните букмейкърски прогнози си е направо смешна.Има си нужда от разхвърляне на тежки метали, докарани до нестабилност, по Земята. В природата няма друго толкова умно животно колкото човека. Няма такава друга алчност, която да дърпа толкова прогреса, че да няма друг начин на съществуване.Аз съм за ядрена война, за да се види тези които претендират, че са по-умни, защото крадат (законно ограбват) повече как ще съществуват.И бай Тошо говореше за нео-колониализма.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С любезното съдействие на отвъд океанския телчарник.
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И *** една несправедливост през годините до ден днешен! Америка е първата държава в света която използва ядрено оръжие срещу хора! И сякаш и днес никой не я упреква и вини за това! Сега пак тя се пише 1 са сила със същото оръжие! Виж стане ли дума за Русия.Оплюването почва.Да има Русия такова оръжие Но няма да го използва! Трябва да се напомня на Америка за грешката и тогава! А не да си траем!
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЙДЕ И ДА СЕ СВЪРШВА