Дори в колата може да страдате от морска болест

На какво се дължи болестта на движението и има ли лек?
29 май 2019 18:52, Eкип на Puls.bg
1
Дори в колата може да страдате от морска болест
Източник: Reuters
Независимо дали в кола, на кораб, самолет или пък по време на виртулна игра със състезателни колички, пасивното излагане на движение може да доведе до появата на неблагоприятни усещания, в това число най-характерни са оплакванията от гадене, замайване и безпокойство.
 
Най-общо, състоянието има физиологичен характер, т.е не се разглежда като болестен процес, макар проявите да имат достатъчно дестабилизиращо влияние върху човека и неговите изживявания.
 
Макар понятието "морска болест" да отговаря напълно на гореизброените условия, състоянието може да се прояви и по време на други обстоятелства – на път с кола, илюзорно движение (например на кино, компютърна игра и т.н), дори и когато седим в пространство с много движещите се около нас хора или предмети. Практическо всяко обстоятелство, при което човекът бива изложен на пасивно движение, може да доведе до появата на това състояние.
 
Защо това се случва?
 
Стойката, позата, движенията на човека... Практически всяко негово движение или позиция се дължи на функцията на неговия мозък да възприема, обработва и анализира информацията, която получава от т.нар. периферия, в това число влизат проприоцептивните рецептори в крайниците, вестибуларния орган във вътрешното ухо, както и разбира се зрителния рецептор, т.е очите.
 
Информацията, подадена от всички тях и възприета от мозъка е причината човек да може да запази равновесие, както по време на пасивно, така и на активно движение. В случаите, когато стимулите, упражнявани върху периферните, възприемащи органи се намират в „конфликт”, това може да доведе до нарушаване на информацията, подадена към мозъка, което е най-силно проявено в случаите на пасивно излагане на движение. Много рядко състоянието може да настъпи при активно движение, например при ходене или плуване.
 
Кого засяга състоянието?
 
Практически всеки човек може да прояви характерните симптоми при излагането на достатъчно голям двигателен стимул. Въпреки това, изследванията сочат по-голяма честота на засягане на женския пол, особено бременните жени.
 
При децата под 2-годишна възраст рядко се проявява това състояние. Значително по-висока обаче е честотата му на поява при деца между 3- и 12-годишна възраст, както и при възрастните хора над 60-годишна възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Аз всяка година страдам от морска болест като немога да заведа децата на море но такава ни е държавата докато не исмучат и последната стотинка от джоба ти няма да те оставят на мира реве ми се живота си мина