В чест на Туск: Таджикистан деблокира интернет

Сайтове бяха блокирани след бунт на ИД в затвор
31 май 2019 08:22, Елка Василева
5
В чест на Туск: Таджикистан деблокира интернет
Снимка: архив, Reuters

Таджикистан изглежда деблокира вчера няколко популярни информационни сайтове и услугите на Google по време на посещението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в централноазиатската държава, предаде Франс прес.

Туск се срещна с президента на Таджикистан Емомали Рахмон, преди да посети днес Казахстан и Узбекистан - две други бивши съветски републики в Централна Азия.

Потребителите на интернет вече сигнализираха за редица проблеми при опит за достъп до популярни информационни сайтове, Facebook, YouTube и услугите на Google.

Те станаха недостъпни малко след затворнически бунт преди дни, отнел живота на 35 души, 19 от които - лишени от свобода. Според властите бунтът е бил организиран от членове на джихадистката организация "Ислямска държава".

Всички онлайн ресурси обаче работиха много добре вчера според клиенти на двата основни таджикски интернет доставчици.

Според потребители е бил достъпен и местният клон на Радио "Свободна Европа", след период, в който изглежда е бил блокиран.

Неправителствената организация "Репортери без граници" призова през април таджикските власти да престанат да блокират интернет сайтове и цитира случая с един от малкото независими сайтове "Азия плюс", блокиран от пет месеца.
Този сайт остана недостъпен и вчера според потребители, пише БТА.

Таджикските власти рядко признават, че са блокирали сайтове, макар че често са обвинявани, че това е редовна практика.

През 2013 г. YouTube също стана недостъпен, малко след като разпространи видео с президента Рахмон, който пее и танцува на сватбата на сина си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Играят си с огъня !
3
1
 
6
 
! Отговори
Морски преди 4 години
В чест на фаш.иста Доналд Туск.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия тиквеници са безкрайно наглиимат една десетка пропагандни централи и искат на всякъде да полеят с помията сируснаците имат едно РТ и се спукаха да съдят да спират и каквото се сетиш толкова им е разбирането за свобода на словото и информациятанапикават се ако някой каже истината или нещ оразлично от тяхните пропагандни клишета
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя?