Богатството на българина се увеличава, кътаме парите в банки

52 млрд. лв. достигнаха депозитите, пестим за старини
20 юни 2019 13:10,
104

52 млрд. лева достигат депозитите със спестявания на физическите лица у нас, което е с 9% повече спрямо миналата година. Това става ясно от изследване на финансовия сайт moitepari.bg.

28% от запитаните са посочили, че пестят за старини. Други искат да посигурят образование на децата си, става ясно от изследването.

"Основно се пести за пенсия. Все повече от младите хора опитват да заделят средства, увеличава се броят на депозитите от над 20 хил. лв., но намалява броят на малките депозити", заяви изпълнителният директор на moitepari.bg Деян Василев.

По думите му депозитите не са средството за висок доход, а водещ критерий при избор на банка е високата лихва.

"Има търсене на кадри на пазара на труда и намаляване на безработицата, това касае 30-35 годишни хора, те са социално отговорни, именно така се заражда средната класа", коментира Василев.

Банките са оснoвно средство за спестяване, въпреки падналите лихви, сочат данните.

"Богатството на българина се увеличава бавно. В нормалните държави лихвите по депозитите са най-ниски, ако се повишат означава, че се задава по-висока инфлация", посочи Василев пред Bulgaria ON AIR.

7% пестят за пътувания, 65% биха довнасяли по депозита си от 100 до 1000 лв, ако имат възможност. Мъжете пестят повече от жените, става ясно още от изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението намалява и там е основната икономия, но държава без население се разпада, а банките изнасят парите в чужди държави.
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото, което доказано се увеличава, е социалната ножица. Евросубсидиите за 10 години създадоха една свръхбогата каста политици и олигарси и едно голямо море от бедняци.
27
0
 
14
 
! Отговори
Без комент преди 4 години
Значи статията не е я коментирам ,но махленския начин на поднасянето на новината е просто фрапантен.Ако вие сте журналисти аз съм Иван
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на кои са тези 52 000 000 000 на нас обикновените хора ли. Я дайте да видим по имена кои притежават големите влогове. Познавам много народ но незнам някой да притежава голям влог в банка. Сигурно не познавам правилните хора може би. Ако познавах такива като АсИНСИОрчика сигурно щях да знам за милионен влог в банка. Не ни правете на балъци и не си измисляйте милиарди които са притежание на Мутрите а не на народа. Сигурно искате да ни кажете колко сме забогатели по времето на Тиквите ли/
25
0
 
22
 
! Отговори
Европейска България преди 4 години
Терикати тези българи бреи. Всичко богато,лъскави коли, всички имат пари,всичко е прекалено много евтино.Горкото правителство ше трябва да повиши цените поне двойно и да е всичко на место.
24
0
 
18
 
! Отговори
истината е друга преди 4 години
хаха, тези пари са налични в банките, колкото бяха налични в КТБ, бражени са вервующите, муахахаха
23
7
 
11
 
! Отговори
един приятел преди 4 години
един приятел е програмист . Взима 6 хил. и живее с 2 хил.Той спестява в банката. Аз не мога.
22
2
 
28
 
! Отговори
Б.Б. преди 4 години
Заплати и пенсии трябва да се намалят ....българина се дави в пари !
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл защото инфлацията е много висока и изяжда всичко. Богати, но стари няма смисъл, няма деца, после умират и парите се изпаряват и населението се топи. Трябва да вдигнат на 100 % лихвата по влоговете както при Виденов за да се компенсира влоговете без да вдигат цените и така ще забогатеят и бедните.
20
2
 
4
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Аз си пестя парите в касичка :)
19
1
 
17
 
! Отговори
На Иван брат му преди 4 години
Оставете това фалшиво непредставително изследване на съмнителен сайт. Данните от БНБ за банките еднозначно дава отговор на този въпрос и няма смисъл да се правят съмнителни изследвания. Има си статистика, основана на банкови данни! А каква е тя и на колко време излиза, си е друг въпрос...
18
5
 
3
 
! Отговори
Абе преди 4 години
тия пари не бяха ли на Мадуро и група руски олигарси
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези спестявания са нищо в сравнение със скритото в чужбина, като депозити в банки, имоти, яхти, самолети и т.н. И сега мечтата им е да си направят ковчег с багажник.
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Богатството на българина се увеличава"Името да Ви казвам ли, на българина?!
15
0
 
18
 
! Отговори
р3 преди 4 години
То че някой приближени на властта кръгове от мастити бизнесмени богатеят все повече и повече е факт. Даже и "почетни грамоти" от щатите получават за това. Днес ни съобщават, че парите трябвало да се държат в банка. Утре ще съобщят и точно в коя определена банка трябва да се държат и как вече нямало "мустакати чичковци" които да ги "източват".Мустакатите са вече извън играта, но "дебелия" тепърва започва своята.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно,пак лъжете нагло,миже да те лажем,загубихме и това,което имахме,а то не бе никак малко - финасово,имоти,здраве,всичко.Някои са и още по-зле.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не е наред в тая статия. Толкова много пари е възможно в много малко хора да са. Ако е така в кой са?
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кинтите от еврофонодвете,които са хартисали от лукса,който са си позволили някои хора. Народа после връща тези пари.
11
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха *** в истерия
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво като има пари в Банка.Крал от тук от там и в спяща сметка. Това значи , че няма професия в която да вкара пари за инвестиция. Освен това го е страх да предприеме нещо в собствен бизнес. Всичко това говори , че е възрастен, пенсионер, несигурен в бъдещето. Слабо развит в професията си. И невижда нищо друго от тия пари в сметката си. Парите чакат да ги изхвърли от балкона.