Урсула фон дер Лайен предлага да се въведе минимална заплата в ЕС

Кандидатът за шеф на ЕК обещава и намаляване на въглеродните емисии
Обновена: 15 юли 2019 16:01 | 15 юли 2019 16:01,
72
Урсула фон дер Лайен предлага да се въведе минимална заплата в ЕС
Снимка: БТА

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи днес въвеждането на минимална работна заплата за всички работещи в ЕС и схема за помощи за безработните, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен направи това чрез писма до групите на социалдемократите и либералите в Европейския парламент в опит да спечели подкрепата им на утрешния вот в ЕП по нейната кандидатура за председател на Комисията.

Германката обещава освен това намаляване на въглеродните емисии на ЕС с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Тя посочва, че ще въведе и т. нар. въглероден данък.

Като част от обещанията на Фон дер Лайен е и ангажимент за реформи в начина, по който ЕС следи за спазването на принципа на върховенството на закона в страните членки на съюза, а също така и реформи в сферата на миграцията и външната политика.

Тя заяви, че ще подкрепи даването на още време на Великобритания за преговори за Брекзит, в случай че бъде избрана за председател на ЕК.

"Ако бъда избрана, съм готова да подготвя почвата за амбициозното и стратегическо партньорство, което искаме да изградим с Великобритания. Ако е необходимо още време и има сериозни причини за това, ще подкрепя допълнително удължаване на времето за преговори по Брекзит", изтъква Фон дер Лайен в писмата си до социалистите и либералите в ЕП.

В дългото си осем страници писмо до групата на европейските социалисти Фон дер Лайен обещава и да предостави на Европейския парламент правото на законодателна инициатива, с каквото сега разполага единствено Европейската комисия, предаде ДПА.

Евродепутатите ще гласуват утре с таен вот кандидатурата на Фон дер Лайен за председател на ЕК. За да бъде избрана на поста, ще й е необходимо абсолютно мнозинство в Европейския парламент, т. е. 374 гласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая знае ли, че нашите мутри пари не дават! Сега даже работешите уж богати Ай Ти в Бтлгария взимат по-малко от помоцшите за бедни в ЕС
20
7
 
17
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Ефекта ще е краткотраен. Ще има мин но разликата между нея и др доходи от 10 пъти ще скочи на 20 пъти.проблемът е в разпределението на парите и тяхното движение. Капитализма никога няма да разреши високи доходи над нивото на масовата кредитна задлъжнялост за кола къща образование и почивка. Висока заплата означава повече частен свободен независим капитал, сиреч извън директен контрол и конкурент на глобалния такъв. Глобализма не прощава на никой
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като се въведе този въглероден данък въздуха и климата ще се оправят ли,или стова дума за много кинти?
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Буквално данък дижане си е всяко живо същество отделя въглерод.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е на 3то място по СО2 емисии след Азия и Северна Америка.Но нали вече има такса за автомобилите. Май вече искат данък дишане!
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тя посочва, че ще въведе и т. нар. въглероден данък."Поради тази причина не спряха да ни облъчват с климатичните промени, а Европа замърсява най-малко от всички континенти.
15
4
 
4
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
Всеки Избран от БогоИзбран в Брюксел е Моят Лидер!
14
3
 
15
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
тази ми е ужасно противна не знам защо, може би щото е толкова съсухрена, даже и Юнкер, дето не го поносям иначе, ми става симпатичен пред нея!!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази как не е обещала база на Луната и колония на Марс до края на мандата ѝ все още се чудя. Ходи като балкански политик преди избори. То се вижда че интеграцията е двупосочен процес. Много успешно "интегрирахме" западните политици.
12
14
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Стига сте се пенили. Никъде не пише, че тази минимална работна заплата ще е еднаква за целия ЕС. Ще се изчислява на база някакви икономически параметри като БВП и т.н.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как ще стане, като Германия изкарва пари в Турция? И Иран? Как ще вдигнете стандарта в бедните държави, за да стане еднакво на всякъде? То е добра идея... Ама трябва воля за нея. Дайте производство в бедните държави, бизнес, да се вдига стандарта и после ще си дойде само. Купувате от Турция стока, ядене и всичко... После се чудите, как да ги спирате, като ви се репчат.
10
2
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Само това успя да измисли след обикаляне на софийските дискотеки.
9
3
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Пълни глупости... И опашати лъжи!От бичима - аз обещавам... Вие само ме изберете... Пък после "ша видиме"Наистина - грозен популизъм... Солоташака на Меркел
8
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урсула вече доказва, че е избрана не по квалификация, а по квота. Каква точно трябва да е минималната заплата? 500 евро на месец би засегнала практически единствено България където с такава минимална заплата, безработицата ще скочи, а заплатите ще се плащат само в плик. 1000 евро би взривила безработицата навсякъде на изток от желязната завеса.А на запад от желязната завеса (с изключение *** от Испания и Португалия) им трябват 1500 евро. Тя Европа е на 20 скорости, *** ов-цо.
7
5
 
8
 
! Отговори
неокомунизъм преди 4 години
Минималните заплати ще са масови.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да се въвдеде отдавна, когато възможностите на страните-членки/и съответно на кандидатките/ за обезпечаване на високите заплати са били приблизително сходни. Какъв е смисълът да изпълняваш критерии за членство в ЕС, ако насреща няма социални придобивки и привилегии, каквато е МРЗ?
5
2
 
13
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Популизъъъъъъъъм. Не я харесвам, можеше да се избере нещо много по-добро от нея и Лагард за ЕЦБ. Имаме нужда от реформи, дано да дойдат скоро.
4
5
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Минималната ставка ще се избие с данък въглерод! В Германия ИМА минимална ставка, но само за някои отрасли.
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7? минимална на час и бизнес-мутрите отиват да садят картофи за шеф Тиква!
2
9
 
25
 
! Отговори
пенсонер на 34 преди 4 години
Минимална заплата няма в Германия. Тази как си представя в ЕС да има? Безусловен базов доход ще има за мигрантите и всички на социални помощи, което ще породи дилема, защо да се работи.