Кризата в КНДР се задълбочава, икономиката с рекордни загуби

С 90% се е сринал износът на комунистическата страна
Обновена: 26 юли 2019 21:47 | 26 юли 2019 21:44,
43
Кризата в КНДР се задълбочава, икономиката с рекордни загуби
Снимка: Reuters

Икономиката на Северна Корея се свива през 2018 г. за втора поредна година и поставя негативн рекорд за последните 21 години, пише в. "Сега".

Основните причини са международните санкции заради ядрената й програма и тежката суша. Това твърди централната банка на Южна Корея, която зорко следи развитието на съседната държава.

Още по темата
Брутният вътрешен продукт на Северна Корея се е свил с 4,1% през миналата година в реално изражение, най-лошото от 1997 г., и отбелязва втора поредна годинана спад след 3,5% през 2017 година.

Властите в Северна Корея продължават да отказват статистиките за представянето на своята икомика. Затова се налага южнокорейската централна банка да събира данните и ги публикува вече 18 години, от 1991 година. Източните са различни, включително и от звената, които имат отношение към международната търговия.

Оказва се, че стокообменът на Пхенян се е сринал почти наполовина - с 48,4% през миналата година. При това, коментират южнокорейците, този огромен спад се дължи най-вече на износа.

Затягането на международните санкции срещу Севера в края на 2016 г. и 2017 г. пък е свил експорта на странта с цели 90%.

Производството в минния сектор е спадало с почти 18%, заради санкциите върху износа на въглища и минерали, докато свиването на селското, горското и рибносто стопанство е само с 1,8%.

Въпреки изклюителният ефект на международните санкции обаче, властите в страната, в лицето на върховния вожд Ким Чен Ун, изглежда няма никакво намерение да се откаже от милитаристичната си дейност и само преди два отново изстреля две балистични ракети над Японско море.

Според външни оценки, населението на Северна Корея наброява 25,13 милиона души, с годишен доход от глава на населението в размер на 1298 долара, се казва още в съобщението на Южнокорейската централна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултатите от санкциите се представят като неуспехи на управлението. В Куба резултатите от санкциите се представяха като неуспехи на социализма. Същият резултат се наблюдава в Иран, където няма социализъм.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на санкциите е да се свие икономиката и износа.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** да си чувал че дядото на прасии в затвора е изял книгата на комунизма? Чухче мухчее... Ти може да го кръстиш, както искаш. Това си е чист натурален комунизъм от най висш пилотаж. Всяка стъпка се диктува от учебника на Лениннн :)
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им изпратим безвъзмездно прасетата,които ще ликвидираме от болестта.Нинова да бъде съпричастна с проблемите на Ким и народа му,все пак са един отбор- комунисти.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато строяхме комунизма в България и тука имаше през 2-3 години тежки суши с които обясняваха празните магазини.
33
3
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Бързаков, малоuмнико. КНДР не е Комунистическа държава. Да сте чували за чухче?
32
3
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Моля, има начин за легална емиграция към КНДР! Кандидатствайки в посолството им, можеш да изтъкнеш точно това, че ти е писнало от Европа и искаш да доживееш 90 год. и безплатно да се образоваш, и да се лекуваш. Другарят Ким ще ти се порадва, пък може и за пропаганда да те ползва, но едва ли! Може да те даде на прасЬетата, безплатно.
31
15
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
хахаха сринал се бил, затова ли живеят до 90 години... пишете за краха на бъдеща лес-бий--ска европа, а не за страна дето и образованието и медицината са безплатни и на светлинни години по-добри!!!
30
2
 
19
 
! Отговори
кога преди 4 години
а, бе, журна..ля, кога ходихте там и направихте анализ на тяхната икономика, БЕ ? дреме ми за сев.корея - искам тук, в бг, да сме добре, а не да изчезваме
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат ве техното ***. Невъзможно е ломунистическа държава да фалира! Комунизма е висш икономически модел!
28
12
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
най задушаващото е липсата на свобода и права,ако се оплакваш завършваш зле,търпиш всичко и се преструваш на благодарен ,не знаеш нищо за останалата част от светът а и да знаеш по добре да не го показваш,сестра ти току що отбила 5 год задължителна военна служба а ти си вече в 9-та год и имаш още 1 до уволджака ама след това на полето с ориз или ...до тук е достатъчно депресиращо по добре да спрана фона на изреденото у нас трябва да сме супер доволни от липсата на диктатура от това ниво
27
9
 
19
 
! Отговори
Да не гледаме СК преди 4 години
Ние да не гледаме Ким и Северна Корея, че в боколандия нещата не са по-добре. Сега пак повишение на цените, данъците и т.н, а заплатите не, освен на държавните хрантутници.
26
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светло бъдеще народе. За мен сьомга за вас ориз. Който не е доволен, ще чукa камъни в трудовия лагер до гроб. Да изпълним петилетката с ядене на ориз.
25
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аааа в азия има поне 10 държави по-големи по територия и население където населението е доволно ако се храни един път на денда не говорим за медицинска помощ хигиена и образованиеи постоянно ни тикат пред очите колко лошо било в северна кореяабе голямаа грижа няма що ами погрижете се и за останалитетам става за близо милиард население- покажете хуманизма сиили за разнообразие напишете нещо гад.но пък за русия
24
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1991 г. до 2019 г. са били 18 години. Аз ли нещо немога да смятам или този дето е писал е бил на нещо силно. Колкото до това което е написано няма как да им повярвам. Както неможех да повярвам какво казваха за БГ по времето на соца BBC Дойче веле Свободна европа и Гласът на хамерика. Та тези радио станции ни уверяваха че сме били умрели от глад и жажда. На капиталист когато и да му отрежете топките все щее късно.
23
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости.Тая новина я слушах и миналата и преди пет години
22
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не плачете на чужд гроб, дрОгаре от НПО-тата! Северна Корея е далеко от тук. Да ***, да живеят, на кого му пука?! Вие гледайте, че тук има чума по прасетата и свинскто ще го купувате като агнешко! Гледайте, че си затрихме АЕЦ-ите, а купуваме скъп, но приятелски - американски ток на космически цени! Купуваме и натовски картофи от полша и "другарски" ябълки от македония! Купихме си и самолети и ги платихме, ама ще чакаме да ни ги докарат (някой път)
21
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Ким ли е Кимьон ли е все са ми еднакви мяу мяукащите ще ги умори от глад.Защо се напъва млад човек комунизъм да прави?Да се обединят двете Кореи и готово.Сам си създава проблеми.
20
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аве краварите с такава евтина пропаганда,трудно ще гътнете малък прасчо,определено вашите мозъчни тръстове бам бадева харчат парите на данъкоплатците в щатите!
19
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай Ким!