В Норвегия - радиоактивен йод до границата с Русия

Подобни нива на радиация не са необичайни в страната
15 авг 2019 17:45, Елка Василева
21
В Норвегия - радиоактивен йод до границата с Русия
Снимка: архив, Reuters

Норвежката служба за ядрена безопасност анализира малки количества радиоактивен йод, открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след смъртоносната експлозия при изпитания на ракетен двигател в Русия, близо до общата граница, предаде Ройтерс.

Руската държавна ядрена агенция Росатом съобщи в събота, че петимата души, убити при взрива, са били нейни служители, а експлозията била свързана с "изотопни енергийни източници".

Норвежката служба по радиация и ядрена безопасност DSA каза, че е открила редиоактивния йод в станцията за филтриране на въздуха в Сванхолд, която е до руската граница. Границата между Норвегия и Русия минава по река.

Още по темата

Пробите са взети в периода 9-12 август, след взрива в региона на Архангелск на 8 август.

"В момента не е възможно да се определи дали последното регистриране на йод е свързано с експлозията в Архангелск миналата седмица. DSA продължава да събира проби на по-чести интервали и да ги анализира", съобщи службата по ядрена безопасност.

Подобни нива на радиация не са необичайни в Норвегия, тъй като станциите за наблюдение регистрират радиоактивен йод между 6 и 8 пъти годишно, а източникът му обикновено остава неизвестен.

Руската държавна метеорологична служба съобщи във вторник, че нивата на радиация в град Северодвинск са се увеличили рязко до 16 пъти над нормалното миналия вторник, а медиците, лекували жертви на експлозията, бяха изпратени в Москва за да бъдат прегледани, предаде руската агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НАТО ОТАНТе ще се самозатрият, но ще пострадат и други! Само гледай!
12
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Колко човек трябва да е ***, за да заплюе миналото и да не се поучи от грешките и катастрофите!!! Мислех, че Путин е много други неща, но не и глупав. Ето че безмерната му жажда да е 1 във въоръженията е на път не само да му изиграе лош номер, но и да навреди на целия свят!
11
5
 
4
 
! Отговори
НАТО ОТАН преди 4 години
Това си е ядрено нападение срещу член на НАТО, така че трябва да се започне с инвазия към рушката кочинка и да се закрива вече това подобие на държава.
10
1
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Тоя Путин,тоя Путин...
9
3
 
5
 
! Отговори
Норвежка сьомга преди 4 години
Аман вече. В Баренцово море потънала руска подводница през 89-та бълва радиация като ненормална, а сега и на сушата стана радиоактивно. Къде да се вра?
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова експлозии стават по света, но тази е първата, която наричат смъртоносна.
7
2
 
3
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Когато трактора с двигател с изотопен източник отговори на огъня... по-добре БЕГАЙТЕ!
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предайте Путин на Берневерн да го дадат на възрастна гей двойка за осиновяване.
5
14
 
17
 
! Отговори
DD преди 4 години
Русия ако беше инвестирала парите в хора и университети, вместо в оръжия, отдавна щеше да задмине западния свят. Ама не, остава си "империя на злото".
4
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има евреи и руснаци няма да се оправят нещата.
3
4
 
3
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
Не купувам вече норвежка сьомга.
2
6
 
12
 
! Отговори
От БАН преди 4 години
"...каза, че е открила редиоактивния йод в станцията за филтриране на въздуха в Сванхолд..."Брях, тия норвежци и станции за филтриране на въздуха ли имат. Скоро може и станции за филтриране на слънчеви лъчи да пуснат. Брееейй и хитри гугъл транслейтърски джурналя...
1
12
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Това е предупреждението какво ще остане от немските полухора ако дръзнат дори да си помислят да нападат Русия отново.Нема манщайн нема сс ще има ядрен прах у Берлин.