Русия искала да вербува Сноудън. Той не се дал

Това е причината молбата му за убежище да се разглежда толкова дълго
18 сеп 2019 15:41, Нели Христова
29
Русия искала да вербува Сноудън. Той не се дал
Снимки: Reuters

Руското правителство неуспешно се опитало да вербува Едуард Сноудън. Това заяви адвокатът на укриващия се в Русия бивш служител на американското разузнаване.

"Щом Сноудън пристигна в Русия, хора от Федералната служба за сигурност се опитаха да го вербуват. Той обаче отказа", каза адвокат Анатолий Кучерена, цитиран от руските агенции ТАСС и РИА Новости.

Според Кучерена отказът на Сноудън да съдейства на руското разузнаване е причината молбата му за убежище да се разглежда толкова дълго време.

Сноудън прекара повече от месец на терминал на московско летище през 2013 г., докато руските власти одобрят молбата му за убежище. Смята се, че оттогава той живее в Русия.

Тази седмица Държавният департамент на САЩ внесе граждански иск срещу Сноудън, за да получи всички приходи от новоизлязлата му книга.

В иска се подчертава, че ведомството не се стреми да спре публикуването или разпространението на мемоарната книга, в която отчасти става дума за работата на Сноудън за правителството на САЩ и разкриването на програмите му за следене.

Правителството на САЩ отбелязва, че Сноудън е подписал споразумения за неразкриване на информация както с ЦРУ, така и с Агенцията за национална сигурност. В иска се заявява, че Сноудън не е поискал книгата му да се прегледа от тях преди публикуването й, както се изисква в тези споразумения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
9
 
! Отговори
Съмнение преди 4 години
Точно обратното е. Русия дава убежище на Сноудън при условие, че няма да работи против САЩ и с това да й създава проблеми. Освен това се вербува човек който може да бъде полезен с достъп до нова информация. А такъв достъп той вече няма.
23
3
 
5
 
! Отговори
Dedo преди 4 години
Краварска му работа.....законите и споразуменията не са миродавни ако противоречат на морала. Напротив, императивно е да им се противостои в случаи на злоупотреба! Това е истинската демокрация. А това в краваристан е клептокрация!
22
8
 
1
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
Сноъдън-"по-добре в затвор в Америка, отколкото на свобода в Русия"
21
2
 
5
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
Никога в човешката история обикновеният човек е нямал значение.Той винаги е бил използван.Няма значение смел, умен и добър.Значение са имали само богати лица. И археолозите се радват на богатите,но никой не си взема нищо от този свят.Всичко тук остава.Всички го виждат и пак от векове едно и също, а напоследък още повече в цял свят.И наивниците като този човек, Асандж и др отново изживяват болката от всичко, а останалите или се учат от тях, или бавно, мъчително и с ужас преминава всеки един ден
20
5
 
5
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Да ме прощава, но тези да ги разправят на баба ми, че не се е дал.Не се даде Асандж и си носи последствията.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ТОЯ ЗАЩО ИЗОБЩО Е ВЛЯЗЪЛ В цру!?
18
2
 
6
 
! Отговори
Ъъъ преди 4 години
Молодец Сноудън!
17
3
 
18
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Сноудън и Асандж вярваха като идеалисти, че човечеството се нуждае от информацията която имат за да се надигне и отхвърли хомота на глобалистическата Олигархия. По всичко изглежда, че съвременното материализирано и промито общество не заслужава жертвата им.
16
2
 
15
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Светът се самоунищожава заради алчността на богатите и глупостта на бедните да им робуват и всичко това заради идеята да се правят пари,а не е далеч денят в който ще се разбере,че парите не стават за ядене и няма да има балъци,които да робуват на психопатите,които с войните ще се унищожат и себе си.За съжаление с тези технологии сами си слагаме въжето и положението ще става все по-зле.Кой има интерес от това?Пари се печелят от проблеми,а не от решения.Създават ни проблеми и ни продават решения.
15
4
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Сноудън май страда от липса на внимание. Поел е по пътя на Джулиан Асандж.Най-вероятно ще свърши като него ... Сиреч ще бъде предаден в лапите на "демократичното" американско правосъдие.Изводът ?Не режи клонът, на който седиш ! Няма начин да не паднеш на земята ....
14
5
 
13
 
! Отговори
кука преди 4 години
Специална служба на коя да е от т.н. велики сили има капацитет да вербова Папата да стане убеден талибан ! Аз, който съм г-н Никой, полицай със скъсани джобове и почти никаква подкрепа от държавата понякога успявам да убедя бандити да станат предатели, та руските служби нямат да могат да вербоват мушморока Сноудън !?!? ...Кажи честно, брат - само две мравки ли взе ?!? - попитал мравояда Ной .
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има много висящи по диреците и полегнали по канавките!...Ами то и сега има.
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато мафиот, член на сицилианската мафия бъде прибран в полицията, и след това освободен, е мъртъв мафиот. Колкото и да обясняват и уверяват, че не е изпял нищо на ченгетата.
11
9
 
22
 
! Отговори
158 преди 4 години
Това е голяма реклама за Путин. Хем му даде убежище, хем не го направи шпионин.. Евала!
10
14
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЕС пазарите са пред прага на голяма депресия. Вече има наченки на стачки и демонстрации. Скоро ще има и масови фалити на мултикорпорации и банки. Хората масово ще останат без препитание и ще подгонят всички квичащи политагитаторки и подметки. Ще има много висящи по диреците и полегнали по канавките! Да драги ми политмаймуняци идва ден за разплата.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И вие си вярвате на този театър, който се разиграва пред очите ви по всички медии...Всичко е илюзия и замазване на очите от истинската истина, истина, която знаят шепа хора, от които зависи дали утре ще има какво да ядете !Поздрави !
8
9
 
20
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Практиките на КГБ - лепят са като мухи на лаайно, на човек който сгафи"А какво те кара да мислиш, че примерно ако някой руски шпионин е в САЩ ЦРУ няма да го принуди да говори? След като точно Уикилийкс разкри подробности за изтезаванията на ЦРУ и армията в Гуантанамо. И дори тази усойница която Тръмп назначи за шеф обяви, че е за измъчванията с цел извличане на информация. Тръмп също официално подкрепя такива мерки, но лошите руснаци нали така?Не, че не са, но двойния стандарт е очевиден.
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, всичко си е казало момчето!Иначе на самолета и право в ръчичките на тогавшния президент на САЩ - Обама!!!Имено Сноудън разкри на широката публика , че Обама подслушвал Меркел и бившия президент на Франция - Оланд!Тъй, че алтернативата му беше - или "пееш", или доживотна присъда в САЩ (а, там със сигурност щеше малко да се самообеси).Е, при такава алтернатива..., щом са го оставили в Русия, значи е "пял до прегракване"!-))))))))))))
6
4
 
31
 
! Отговори
това е по-интересно преди 4 години
Около 200 пистолета Макаров и близо 50 автомата са изчезнали от оръжеен склад на МВР в столичния квартал Захарна фабрика.Има данни, че посегателството е станало по времето, когато шеф на СДВР е бил сегашният вътрешен министър Младен Маринов.СГП е започнала разследване, което забележете-се води в СДВР. Излиза, че Столичната полиция, която отговаря за сигурността на пистолетите и автоматите, трябва да разследва сама себе си.
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Практиките на КГБ - лепят са като мухи на лаайно, на човек който сгафи, а ако искат да вербуват някой, който не сгафил, принуждават да го стори !