Руските медии за Тръмп: Показа силната си, но мирна страна

Изданията разсъждават какъв ще е изходът от кризата с Иран
20 сеп 2019 09:50, Нели Христова
23
Руските медии за Тръмп: Показа силната си, но мирна страна
Снимки: Reuters

След като Доналд Тръмп, с действията си относно Иран, показа, че не желае война, руски издания започнаха да анализират какъв ще е следващият ход на президента на САЩ. 

Вестник "Комерсант" отбеляза в своето заглавие, цитирано то БТА,  че "Тръмп се е показал откъм силната си, но мирна страна" и "не заигра по свирката на желаещите война с Иран".  А журналистът Фьодор Лукянов от  "Росийская газета" разсъждава, колко голям е рискът за петролния пазар.

Вашингтон обвини Техеран по повод атаката срещу саудитски петролни обекти и заяви, че разширява антииранските санкции, а президентът Тръмп нарече допълнителните мерки за натиск "твърде съществени". В отговор първият дипломат на Иран Мохамад Джавад Зариф обвини САЩ в "икономически тероризъм". Тръмп обаче заложи на икономическия натиск, с което потвърди, че не желае да използва сила.

Според "Уолстрийт джърнъл" като следваща стъпка САЩ ще се опитат да формират международна коалиция с цел засилване на натиска срещу Иран. Ще се преговаря в Ню Йорк, където на 24 септември започва общия дебат в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН. Там ще се съберат над 100 държавни глави и близо 80 премиери и външни министри, посочва изданието.

Решението за по-строги санкции срещу Иран съвпадна с посещението на държавния секретар на САЩ в Саудитска Арабия, където Майк Помпейо разговаря в сряда със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Преди визитата той заяви: "Действаме за създаване на коалиция, за да разработим план за възпиране на Иран". Източници от администрацията на Белия дом заявили пред "Уолстрийт джърнъл", че Вашингтон смята да разработва координиран международен отговор.

Техеран разглежда втвърдяването на санкциите и коалиционните планове на САЩ като възможна прелюдия към военна операция срещу Иран. Мохамад Джавад Зариф предупреди пред Си Ен Ен, че всеки удар по страната му би довел до "тотална война", напомня всекидневникът. Руски експерти впрочем смятат създаването на международна военна коалиция срещу Иран за слабо вероятно - по ред причини.
На първо място защото самият Вашингтон още няма готовност за силов сценарий - американските военни не са убедени, че "силови действия срещу Иран ще бъдат целесъобразни и високоефективни", коментира дипломатът Андрей Бакланов.

Според него САЩ не се стремят към война, а към създаване на предвоенна обстановка в региона, за да засилят натиска върху Иран и доставките на свои оръжия в Близкия изток. И събират коалиция, за да демонстрират, че повечето страни от региона споделят американската позиция за Иран. Но едва ли ще получат широка подкрепа, смята експертът.

"Въпреки танкерната война край бреговете им Обединените арабски емирства започнаха диалог с Иран и ми се струва, че тази страна няма готовност да влезе в коалицията, камо ли пък Европа", заявява аналитикът Григорий Косач. "Ако САЩ не загърбят тази идея, пътят към създаване на коалиция ще е дълъг и труден", предупреждава той.

Междувременно руското външно министерство прикани да не се правят прибързани изводи във връзка с атаката срещу петролната инфраструктура в Саудитска Арабия, добавя "Комерсант".
Заради нападението обаче Пентагонът вече обмисля идеята да прехвърли нова военна техника в Близкия изток, пише "Известия", който също се позовава на "Уолстрийт джърнъл".

По данни на американския вестник в Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) са започнали вчера консултации между заместници на командващия генерал Кенет Маккензи и командири от средното звено. Обсъждат се варианти за отговор на атаката в Саудитска Арабия и най-добрите ще бъдат предложени на президента Тръмп.

СЕНТКОМ предлага например в Близкия изток да бъдат прехвърлени зенитни ракети "Пейтриът", противовъздушни комплекси ТААД и няколко изтребителя, които да бъдат разположени в базата Принц Султан източно от Рияд, допълва "Известия".

Заплахата за световното снабдяване с петрол е сериозен проблем и една страна с претенции за глобална хегемония просто няма право да я пренебрегне. Как да действа обаче? - пита се наблюдателят Фьодор Лукянов в "Росийская газета".

Кампания срещу Иран е нещо невъзможно по ред причини. Първо, никой не се наема да предскаже как ще се развие тя и какъв ще е резултатът. При всяко положение става дума за по-мащабна в пъти, съответно и по-опасна операция от всичко, което са правили американците след студената война, включително Ирак. Второ, Тръмп е органично против военни действия, не си пада по тях, при това огромната част от електоралното му ядро страстно подкрепя принципния лозунг "Стига безсмислени войни!". А избирателната кампания вече е в разгара си, отбелязва коментаторът.

Според него, ако трябва да накаже Иран, Тръмп би предпочел да действа "с ръцете на регионалните му съперници".

Тук обаче изплуват други проблеми. Саудитска Арабия демонстрира изцяло военно-стратегическите си таланти в Йемен. Кралството плътно затъна в съседната страна - без перспективи нито да постигне нещо, нито да си тръгне оттам. Непредставимо изглежда Рияд да се сблъска с многократно по-мощен противник - кралството няма и да поеме такъв риск. Израел е далеч по-способен да действа, но една иранско-израелска схватка ще породи такъв водовъртеж в Близкия изток и целия мюсюлмански свят, че последиците ще натежат над всеки резултат. Затова съюзниците на Вашингтон в региона, напротив, разчитат САЩ да поемат основната част от бремето в усмиряването на Техеран, заключава авторът на "Росийская газета".

Защо Пентагонът провежда междувременно мащабни маневри с участието на транспортни кораби, се пита "Независимая газета" и сам отговаря: "Америка прави проверка дали флотът е готов за война".
Според всекидневника военнополитическото ръководство на САЩ е стигнало до извода, че "в обозримо бъдеще е все по-вероятно на Евразийския континент да започне регионална или мащабна война", затова е решило да се готви за нея.

"Вариантите тук са само два: Вашингтон било се готви да помага на съюзниците си в Европа и/или Азия да отразяват агресия, или смята сам да осъществи такава", пише руският вестник.

Той мотивира извода си със започналата неотдавна "най-грандиозна през последните години внезапна проверка на бойната готовност на транспортния флот" на САЩ. Според изданието целта е "да се установи реалната му способност за мащабни превози по море на личен състав, оръжия и военна техника". Обикновено напоследък се проверяваха най-много по пет кораба, а сега - 28, или една трета от целия транспортен флот на САЩ, изтъква изданието.

Ако започне мащабна война, именно транспортните кораби на САЩ ще трябва да прехвърлят на театъра на бойните действия към 90 на сто от силите и средствата на сухопътните войски и морската пехота. "И днес Америка проверява дали точно тези кораби са готови незабавно да изпълнят бойна задача. Това надали е просто съвпадение. Но главният въпрос е с кого се кани да воюва тя", подчертава "Независимая газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иран Китай и Русия започват военни учения !Никой не го интересува какво била казала америка :)
11
0
 
0
 
! Отговори
Прочетете преди да т преди 4 години
Искате кавга ли? Не трийте! Има много институции, които могат да се занимаят с разбор на дейността ви: преса, други медии! Написаното остава - има го в кошчета, където потърсиш! Има безброй писания с криминално съдържание, позиви за убийства, рязане на глави, разстрели и т.н., държани с часове от админите ви съвсем нарочно!Не настъпвайте мотиката! Много боли!Ще ви заболи, когато ви резнат възможността да имате форум! А заради тази чекиджийница влизат повечето тук! Не за бебето на принц Хари!
10
1
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Тръмп е пич!
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехеее...по полека с Азбуката. Солунските братя Кирил и Методий не са българи, а византийци с майка славянка. Но според съвременните схващания българите нямат общо със славяните.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българин измисли кирилицата, българин измисли компютъра в Америка, американец измисли интернет за да може руснаците да се оплакват от Америка и България и да дават оценки на същите.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО НЕ БЕШЕ САЩ РУСНАЦИТЕ ЩЯХА ОЩЕ ДА ДРАЩЯТ НА РАБОШ, А АКО НЕ БЕШЕ БЪЛГАРИЯ И АЗБУКА НЯМАШЕ ДА ИМАТ.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един беден и *** дава акъл на един богат и умен със специални електронни медии, измислени от богатия и умния
5
17
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Посткомунизма е този обществен ред при който бедни и прости дават оценка на богати и успели.
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРИ ТРЪМП АМЕРИКА Е НОМЕР 1, А ФЕД ИМА НУЛЕВ БАЗОВ ПРОЦЕНТ.ПРИ ПУТИН РУСИЯ Е НОМЕР 100 И РЦБ ИМА БАЗОВ ПРОЦЕНТ 10%.но бедните и некадърните винаги дават акъл и оценки на богатите и успелите хахаха типично за некадърниците
3
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия няма свободни медии и свобода на словото.
2
8
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Вярно е
1
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСКИТЕ МЕДИИ ПИШАТ ПОД ДИКТОВКАТА НА КРЕМЪЛ, ЗАТОВА НИКОЙ НЕ СЕ ВЪЛНУВА ОТ ГЛУПАВИТЕ ИМ ПРОПАГАНДНИ ПРОСТОТИИ.