Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми

Шведката упрекна световните лидери
23 сеп 2019 19:30, Нели Христова
297
Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми
Снимка: Reuters

В пламенна и гневна реч шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг упрекна световните лидери за тяхното бездействие срещу климатичните промени, предаде Франс прес. Грета говори в началото на срещата на върха за климата, организирана от ООН, предаде Франс прес. Активистката бе поканена да участва от генералния секретар на ООН.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана", каза Грета с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си. "Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи", допълни тя. "Но младите започват да разбират вашето предателство", подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят, настояващи за повече действия за ограничаване на емисиите, водещи до глобално затопляне.

"Аз обаче съм от онези, които имат шанс. Хората страдат, умират. Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж? Как се осмелявате?, допълни момичето.

Грета, както и в предишните си речи, припомни научните факти, потвърждаващи ускоряването на глобално затопляне на планетата, а после отново отправи упреци към лидерите на срещата на върха.

"Вие ни изоставихте. Но младите започват да разбират вашето предателство. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви казвам: ние няма да ви го простим никога. Ние няма да ви оставим да се измъкнете така", каза активистката.

"Светът се събужда и промените настъпват, независимо дали това ви харесва или не", предупреди Грета.
Докато Грета говореше в Ню Йорк, във Вашингтон пък природозащитници организираха протест, за да призоват американските политици да действат в борбата с климатичните промени. Протестиращите блокираха главни пътни артерии и кръстовища, като на едното място някои от тях се приковаха с вериги към малка яхта, донесена от тях в центъра на кръстовище, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
2
 
! Отговори
TedyPetrova преди 4 години
Госпожица Тунберг идва от Швецистан, държавата в Евростан с най-много изнасилвания, всички знаем от кого. Вместо да се изправи в защита на правата на шведките и да убеди *** им политици да спрат ислямизацията на родината и, тя тая пикла тръгнала да крещи и да се зъби пред ООН и да обвинява Европа за "климатичните промени", когато Китай е най-големият замърсител на въздуха. Пфууууу...
237
2
 
4
 
! Отговори
8765 преди 4 години
Какво от това което Грета казва не ви харесва? Че богатите правят всичко, за да забогатяват все повече?Че масово средният слой обеднява?Че двуличието и двойните стандарти са навсякъде?Списъкът е дълъг, а въпросът е какво?Това, че Грета не може да направи всички тези изводи мисля, че е ясно.Родителите и са намерили начин да покажат, чрез нейната уста болестите на цивилизацията е ясно, защо всички ИЗДРЕБНЯВАТ и се покриват с това, че това не е нейното мислене. Това не означава, че не е истина!
236
0
 
1
 
! Отговори
Дениза преди 4 години
До Анониментова не е нещо лошо
235
5
 
15
 
! Отговори
watchtowerman преди 4 години
Дадат ли й Власт, ТАЯ ще избие ВСИЧКИ, които Не са Ненормални като нея...Брейвик явно е имал предвид точно тия откачалки, подготвяни за Бъдещата Власт...
234
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я покажете къщата където живее, да видим колко неща използва в ежедневието, които 100 процента вредят на околната среда и сигурност не би се разделила с тях. Такива активисти,като нея живеят далеч от големите градове, не използват ток, отглеждат био храни, ама малката не ми се вярва да издържи много на такъв начин на живот.
233
7
 
20
 
! Отговори
13 преди 4 години
Пак са я пуснали без усмирителна ризница и намордник. Като питбул е. Първата половина от книгата, която описва схемата и паричните потоци е безплатна в интернет. The manufactoring of Greta Thunberg. ООН планира да ликвидира доста народ.
232
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек като чете коментарите и остава с впечатлението , че това момиче говори пълни глупости и то е виновно за това ,че се е осмелило да ни наруши цветущият живот.А дали е живот или оцеляване и то на ръба на бръснача , всеки сам може да прецени ако може да мисли.Дали ако избием всичко живо ще можем да оцелеем или ще дойде и нашият ред ???
231
5
 
44
 
! Отговори
обективно погледнато преди 4 години
Грета, която е имала привилегията да се роди в една от държавите с най-висок стандарт на живот, се загрижила изведнъж за климата. Някой й крадял детството и бъдещето. В това време в Конго: Хората са нецивилизовани, живеят в сламени колиби, нямат масово достъп до чиста питейна вода и храна и *** като мухи от какво ли не. Да отиде да поживее там и да се порадва на чистия им въздух и изобилието от флора и фауна. Предполагам най-много би се изкефила на маларийните комари.За какво се борим?!?
230
5
 
39
 
! Отговори
Югозападен преди 4 години
Грета,скъпа ела поживей малко в Бг,да се поразсееш и да не мислиш за климат,глобално затопляне и дали новото ти одеало от камилска вълна за 129.90 Евро е от хуманно гледани камилчета,остригани с грижа от момичета,облечени в зелена коприна(без да е ползван робски труд разбира се)...
229
4
 
34
 
! Отговори
Това е.. преди 4 години
Смешно и трагично. Лошо....говори за Швеция, то знаем колко са екологични там, но да стигнат дъното в този случай е повече от скандално. Всъщност,това е истинското лице на Швеция.
228
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мощен ayтизъм и изтъркана реторика
227
3
 
32
 
! Отговори
Дядо Йоцо маха с шап преди 4 години
Много ша замола тетка шведка Гретхен да доди в София и да ликвидира "Топлофикация ", щот много ми замърсява храненето с рекет всеки месец. Ей така да ги изплаши - с точно тази физиономия.
226
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтите и детството на момичето са откраднати от тези които са я индоктринирали с тези глупости които ги говори ! Това дете се използва с цел оправдаване източването на трилиони от джобовете на хората по света . Погледнете си добавките за "зелена енергия" в сметките за ток и акциза на горивата , умножете ги до планетарни мащаби и ще разберете за какво става дума .
225
6
 
47
 
! Отговори
Чичето преди 4 години
Тона дете е за психиатър - вижте само фанатизма в очите и и истерията в гласа и!И вместо да ни се прави на гоУемата работа, да иде да засади десетина фиданки - тогава ползата от нея ще бъде видима.Да не говорим пък, че досега малката пикла трябваше да са я изгонили от училище!
224
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но младите започват да разбират вашето предателствоБАШ ТАКА Е :ШЕПА КРАДЦИ ПРИТЕЖВАТ 99,0 % ОТ СВЕТОВНИТЕ РЕСУРСИ, И ТВЪРДЯТ ЧЕ СА ТЕХНИ ВСЕ ЕДНО ТЕ СА ГИ СЪЗДАЛИ ....РЕСУРСИТЕ СА НА ВСИЧКИ И ПАРИТЕ СА ИЛЮЗИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ХОРАТА
223
13
 
56
 
! Отговори
гошко преди 4 години
Това момиче е болно. Нуждае се от лечение, а не от трибуна.Тя не предлага нищо, само хока
222
8
 
4
 
! Отговори
н вълчев преди 4 години
Трансформирането на енергията в материя и обратно е непрекъснат процес във Вселената! Унищожавайки Горите и Растителността, Губим най големия преобразовател на Енергията в Материя!.. Соларните паркове намаляват слънчевата енергия която се преобразува от Растенията в биологична Материя и така водят до затопляне на планетата! Атомните централи извличат енергия при разлагането на урана и я превръщат впоследствие в топлина която се превръща от растенията в материя чрез Фотосинтезата!
221
5
 
52
 
! Отговори
Горкото дете преди 4 години
Сигурно родителите са и давали да гледа телевизия от малка. Мозъкът и е напълно промит от новините, които вещаят апокалиптично бъдеще. Това е трагедията на съвременните деца - ТЕ НЯМАТ ДЕТСТВО. И то не заради глобалното затопляне, а заради информационното цунами, за което детския мозък съвсем не е подготвен. Преди в човека да се изгради критично мислене и способност да чете между редовете, информацията за него е непосилна, унищожителна тежест.
220
4
 
26
 
! Отговори
обикновен цинизъм преди 4 години
Напълно прав е колегата с коментара "До Анонимен 249" Едно болно момиче се експлоатира по тема, която засяга всички нас.И на "световния елит" му е припарило под заради климатичните промени.Ако се стигна до катастрофа - няма да е днес, или след 3-4 поколения.В "краткосрочен план"обаче, обществото, светът трябва да бъдат психясани до краен предел, за да могат тези грижовници да настроят пазара, производствата и печалбите си. Кой се връзва, че ще те поканят в ООН-то,ако си истински борец за нещо
219
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е малка, а вече е феминистка...