На "робите" във Франция обещали по 1700 евро, а накрая - студена вода

Не за заплати, а за имоти харчили трафикантите
Обновена: 24 сеп 2019 16:16 | 24 сеп 2019 16:05, Камелия Цветанова
40
На "робите" във Франция обещали по 1700 евро, а накрая - студена вода
Снимка: Pixabay

Вместо да плащат на гроздоберачите, наети за четирима производители в Бургундия, двамата българи, които са в ареста за трудова експлоатация, си купували имоти.

Общо 167 души са жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщи ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров.

Още по темата

Парите, които са присвоявани от тях, са влагани в имоти.

"Открили са си магазин, търгували са със стоки там, паради което нашето разследване е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази престъпна дейност", допълни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

 Заплатата, която била обещана на гроздоберачите била около 1700 евро.

Нито един от работниците обаче не е получил тази сума, защото във Франция им е било удържано за прехрана, по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало, както и други разходи.

"В крайна сметка голяма част от българските работници са оставали с почти нулево заработено възнаграждение, в някои от случаите, дори недостигащо да се върнат в България", каза още прокурорът.

Тя добави, че са се подлъгали да заминат хора с нисък социален статус.

По-голямата част от тях не са имали договори, съобщи началник на отдел "Противодействие на трафика на хора" в ГДБОП комисар Людмил Попов.

По думите му доста от наетите са разбрали, че са измамени.

"Даже е имало хора, които са искали да се махнат, но не е имало къде да отидат, нито са знаели език, нито са имали средства и са оставали да работят до края. Повечето са се връщали, както са отишли. Всичките пари са им взети от българската фирма, която им е била работодател там", каза още той.

Евгения Деянова допълни, че при извършените претърсвания на у нас са били открити в дома на участниците в групата множество документи, които целят да създадат привиден легален поток на парите.

"Имаше договори за дарение между участниците в групата, дори такива от порядъка на 40 хиляди евро. Освен това бяха намерени разписки за закупени стоки, цигари и алкохол, а впоследствие при реализацията във Франция бяха открити множество стекове цигари, както и самите пострадали съобщиха, че участниците в групата са им продавали един стек на цена 60-70 евро. Те са им давали стековете и после са им удържали такава цена за един стек от полученото възнаграждение", обясни още Деянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 17 Който е спал и не знае три езика като теб си пати. Човек за да е добре трябва непрекъснато да работи върху себе си .На 30г. започнах да уча английски ей така от любопитство , знаейки че при соца няма да ми трябва. Но ето че времената се промениха.
34
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 4 години
Абе ***, прочети малко преди да пишеш глупости. Казаха че тези които са ги измамили са си купили имоти...във Франция !
33
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 4 години
Че и повече. Най-евтините са по 8 евро.. дори са минали тънко
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60-70 евро за стек цигари. Че те там цигарите толкова си струват. Какво са ги мамили с тях не знам.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1700 евро на месец , а неграмитните селски хорица не занят че там има и Данък над Заплатата в Германия е някаде 40% ама те даже не могат и да смятат , само са си виновни
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се случва с такива които ги мързи да учат езика на съответната Държава и мислят за по лесно с Посредници да отидат , щото мислят само отидат да работят и изкарат много пари , айде Честито им
29
0
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Те такива дето нито Образование нито Квалификация а камо ли немски знаят , нормалните Образовани и Квалифицирани живеят съвсем нормално и луксозно дори бих казал
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после казват , добро мом4е беше , " лоши хора " са го хвърлили на дъното на някакъв водоем ,закони нема ,политиците ни купени и т.н. .А първо не сме ли ние виновни ,самите ние м/у нас .Далаверки , далаверки и хоп гътнал букета .
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О... , защото не сте ходили в Германия. Идете вижте там за какво става на въпрос. 50 човека в една къща, плащат по 300/400 евро на легло в 3 етажна къща за 1500 евро, фалшиви договори, не усигурен транспорт който се заплаща, банковите сметки се бавят 3/4 месеца в джоба на този който те отдава под наем за 20 бруто, а ти дава 10 евро бруто. Германия е пълна с такиви измамници, но държавата си затваря очите....
26
0
 
6
 
! Отговори
Нормално... преди 4 години
BULGARO BULGARI LUPUS EST!Ако ще бягате в чужбина, първата ви работа е да НЕ влизате в контакти с тамошните българи. Ще ви измамят, працакат, натопят. А и за какво сте избягали от България? За да се натресете на същите тези, от които сте избягали...Никакви връзи със сънародници, които не познавате още от България!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Франция двама българи, които са измамили своите сънародници са в ареста. А в България щяха само да си купуват имоти, да подкупват съдии и да са депутати.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РОБИТЕ СА В БЪЛГАРИЯ, ПОРОБЕНИ ОТ СВОИТЕ СЪНАРОДНИЦИ.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако водата е била "Перие", като в "Особености на руската политика" може. Основата на зараждащия се капитализъм в дивата му форма е точно това. След 300-400 години, ако имаме и колонии, можем да изпреварим Запада.
22
1
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
"Нашите лозари дават надница 30 лв на ден" - ами тези дето вземат надник 30 лв. в повечето случаи не вършат работа и за 20 лв. Който е работяга си знае и се пазари за килограм. Тук това лято не си тръгваха с под 50 лв. на човек, а имаше двама братя, единия вземаше по 100, другия 80-85.
21
2
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
До аde. Харесва ми Европата. Не ми харесват тебеподобните дето я налазиха. Един от такваз дейност захлеби до прецедент.
20
0
 
13
 
! Отговори
Посланикът преди 4 години
Посланиците разбират от тераси с барбекюта,а не от грозде(освен преработено). Ко им дреме за добитька. Да не ги занимават с матриала.
19
11
 
11
 
! Отговори
a de преди 4 години
Като не им харесва Европа да отиват да работят в Русия. Там ще им плащат навреме.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА бълграското посолство във Франция къде е дремало?........................Не е дремало ами май е дънило Дом Периньо със жабешки бутчета и охлюви и Арманяк с печени лешници.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се получава като незнаят език а се осланят на бандити. Едни такива се опитаха и мен да ме преметнат ама не им се отвори парашута. Казах им че не работя чрез посредници а сам си уреждам нещата. Говоря три езика. Италиански френски и немски. Пазаря се с работодателите и ако ми хареше офертата им работя. Досега не съм имал проблеми плащали са ми обещаното. Но когато работите чрез посредници те ви крадат от надницата и стават богаташи. А за вас остават трохите.
16
5
 
15
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
писна ми от тез капиталистически издевателства