"Бунт срещу унищожението" тръгва в 60 града по цял свят

Протестни акции са за борба с глобалното затопляне
7 окт 2019 10:21, Елка Василева
38
"Бунт срещу унищожението" тръгва в 60 града по цял свят
Снимка: Reuters

Хиляди екоактивисти присъстваха снощи на церемония в Лондон по повод началото на две седмици протестни акции на движението за борба с глобалното затопляне "Бунт срещу унищожението" в 60 града в цял свят, предаде ДПА.

Организацията обеща "мирни окупации на центрове на властта и спиране на работата им, докато правителствата не предприемат действия по извънредната ситуация с климата и екологията", включително свеждане на емисиите парникови газове до нула до 2025 г.

"Церемонията за началото на демонстрациите събира хора от всички слоеве на обществото", написа организацията в Тwitter. Тя съобщи, че и в Париж се е състояла подобна церемония едновременно с лондонската.

Планира се този път протестите да са пет пъти по-многобройни от предишните през април и "ще покажат как можем да изградим нова култура, която е по-силна и издръжлива", заяви организацията.

Лондонската полиция съобщи, че в събота в южната част на столицата са арестувани седем мъже и три жени "по подозрение в заговор за нарушаване на обществения ред".

"Бунт срещу унищожението" добави, че полицията също така е конфискувала шест превозни средства, палатки и химически тоалетни.

В Берлин около 3000 екоактивисти протестираха пред сградата на германското правителство с искания за действия срещу глобалното затопляне и изчезването на животински и растителни видове.

Тази сутрин в столицата на Нова Зеландия Уелингтън стотици души блокираха централни пътища и министерства и нахлуха в банков клон, предаде БТА.

Министър-председателката Джасинда Ардърн заяви, че никога няма да е против свободното изразяване на мнения, но добави, че възпрепятстването на хора да ходят на работа "не ни приближава непременно до исканите действия по отношение на климата".

Някои активисти се завързаха за розова кола без колела, а други - за розово корабче в акцията в бизнес района в центъра на Уелингтън.

По-късно стотици активисти окупираха клон на банката АНЗ, за да "я накарат да престане да инвестира в изкопаемите горива", казаха организаторите.

Блокадата беше водена от 80-годишната говорителка на "Бунт срещу унищожението" Мери Роуз. Тя заяви, че десетилетия бездействие по влошаването на климата и разпадането на екологичната верига са тласнали обикновени хора да поемат риска да бъдат арестувани.

"Като прабаба съм решена да помогна за пробуждането на света, за да могат внуците ми да имат същите избори като родителите си", каза тя.

Докторката по морска екология и изследвания на околната среда Сий Ротман заяви, че "е време да се постави границата и да се предприемат всякакви необходими ненасилствени действия, за да се избегнат необратими щети и ширеща се човешка нищета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Четете повече! преди 4 години
Налага се изводът,че всеки разбира от климатология и никой не чете. Днес било студено, затова утре нямало да е топло?!?! Гледа се средното покачване на годишните температури за период от 100 години, вие си разправяте, че лятото ви било хладно по бански. Стегнете се и не създавайте у хората погрешни представи. Първо прочетете научните изследвания и се осланяйте на авторитети, а не на много отворения съсед.
34
0
 
4
 
! Отговори
ист преди 4 години
По време на динозаврите температурата и влажността са били много по високи.Тогава не е имало хора. Правете си изводи, и ако ви се разхожда на чист въздух, протестирайте.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо трите звездички трябваше да пише Ел.ка. Това е името на автора на материала. То лоша дума ли е?
32
4
 
5
 
! Отговори
z-rock преди 4 години
До Анонимен 32: Колега, промяната на климата не означава непременно затопляне в абсолютни измервания! Това е доста по-сложен и дълъг процес - става въпрос за по-резки промени на времето, опустошителни бури и урагани, нивото на моретата и т.н. А, че човешката дейност е в основата, не подлежи даже на коментар! Целта е процесът да не стане в един момент Необратим!!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, в българския език няма понятие "докторка". Не знам къде сте учили, съвременните журналисти, но вече и по селата говорят и пишат по-правилно от вас.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Четете повече!Къде го видя това затопляне?Това лято никъде в България не беше измерена температура над 40 градуса.Нито пък се спираха от движение тежките камиони заради жегите както беше в предишни години.Януари 2017г пък беше най-студеният януари от 54 години.
29
2
 
3
 
! Отговори
Четете повече! преди 4 години
Това, че настоящото затопляне не е плод на човешката дейност, не е вярно. За тези, които мислят така, трябва да отбележим, че въпреки затоплянето планетата обратно би трябвало да приближава ледников период в момента. За тези, които мислят, че двете се неутрализират взаимно, пак не е вярно. В следствие на изкуственото затопляне и при разтопяване на шапките и уплътняване на атмосферата с газове се получава затворен кръг. Земята няма да навлезне в нов ледников период.
28
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО ИМ КЪМ МУЛТИПЛИКАЦИИТЕ : " ЛЕДЕНА ЕПОХА " ?????????
27
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ ИЗРАЗХОДВАТ -ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЯДАТ И ОТНОВО ИЗРАЗХОДВАТ ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ / ТОПЛИННА/ И УВЕЛИЧАВАТ " ГЛОБАЛНОТО ПРИТОПЛЯНЕ " !?!?!?
26
1
 
8
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 4 години
Аман от екотерористи. Затоплянето не зависи от нас. По-добре се концентрирайте върху замърсяването. Това е реален проблем, който зависи от нас и по който можем да предприемем нещо.
25
2
 
15
 
! Отговори
ист преди 4 години
Глобалното затоплене и ледниковите периоди не зависят от хората. На всеки 100хиляди и 40 хиляди години периодите се сменят.Промяната зависи от наклона на земната ост, вулканите, океанските течения, среща с големи метеорити, слънчевата активност, положението на слънчевата система в млечния път, и от........ Хората тежат колкото мравките, и оказват влияние на климата колкото тях.Страхът от глобалното затопляне носи огромни пари за някои държави, и е пречка за развитието на изостаналите.
24
5
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
да не искаш да кажеш че от колата ти излизат газове дето са смъртоносни за хората, ама това е ок и няма нужда да се притесняваме в дългосрочен план
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да спрат да ръсят небето,сеат горите, и няма да има глобално затопяне.
22
1
 
8
 
! Отговори
men преди 4 години
ал гор си гледа милиардчетата от царбонени кредити, потрива доволно ръце и ви се смэ. а холандия отдавна е залята и нищо се не е чуе от там.
21
4
 
12
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Понеже си интелектуално на доста ниско ниво ще ти, обясня че ако се затвориш херметически в едно помещение с колата си и я запалиш, това което ще те убие неусетно е СО, а не СО2. Иначе СО2 е градивен елемент на живот, без него всички сме мъртви - това изучавате ли го в часовете по псевдонауката "екология" или тогава си упражнявате хейтърските речи?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само един "еко"-пример. Едно предприятие замърсява въздуха, събират му глоби и такси в екофонд и след това от този фонд финансират отглеждането на билки. Ако това е решение на проблема, кога ще дишаме по-чист въздух? А практиката е точно такава. Е, тук-там дават пари за измервателни станции, макар че и без това виждаме какво дишаме!
19
7
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
CO2 не е никакъв проблем и изобщо не е опасен. Вкарай колата в гаража, затвори вратата, пусни двигателя да върви и ще видиш че нищо няма да ти стане
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво правят екоталибаните, освен да леят инфантилни обвинения спрямо човечеството, да се мятат по улиците и да се друсат с всякакви наркотици?
17
5
 
12
 
! Отговори
Карнавал, бате... преди 4 години
Повечето участници в този хепънинг май са убедени, че хлябът и месото растат по дърветата, "екологичните" електроколички ги зарежда Хари Потър с вълшебната пръчица, а "възобновимите" енергийни източници със същата магия някак ще достигнат ефективността на централите с ядрени реактори, въглища или газ. Но никога не се замислят защо имат корпоративна подкрепа и защо част от водачите им са специалисти по "цветни революции". Стадо преживни, което лесно се води към кланицата.
16
4
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Екология или прикрита социопатия? Да унищожим живота на милиарди хора, за да може няколко секта фанатизирани хипита, обслужващи политически интереси да са доволни. Какво предлагат екоталибаните - единствено и само, забрани, ограничения и разбира се много пари, от нашите данъци, за да се справят с "големия" виртуален проблем. Липсата на разум е очевиден, ако се търсеше реално решение на проблема, щеше да се настоява за разработване на механизъм за контрол на климата.