Хазната губи 400 млн. годишно от заетите без договор

Сивият сектор изкривява и конкуренцията на пазара
36
Хазната губи 400 млн. годишно от заетите без договор
Снимка: архив, Ройтерс

Недекларираната заетост нанася вреди за над 400 млн. лв. годишно на бюджета, по данни на НАП.

За целта Асоциацията на индустриалния капитал ще разработи специален под-индекс за нейното измерване, както и конкретни мерки за ограничаването и превенцията й, съобщиха от работодателската организация.

Проектът е финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси".

"Недекларираният труд е най-масовият и неподатлив на промяна компонент на сивата икономика, който води и до влошаване на качеството на работните места. АИКБ има амбицията да предложи конкретни нормативни промени, за да отговори на тези предизвикателства“ посочи Васил Велев, председател на Управителния съвет на АИКБ.

По думите му недекларираната заетост не само ощетява бюджета, но и изкривява конкуренцията и пазара у нас.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че крайната цел е хората в България да имат по-високи доходи.

По проекта социалните партньори ще работят заедно. Основен партньор на АИКБ ще бъде КНСБ. "България е прекалено малка икономика, за да си позволим съществен дял на недекларираната заетост", каза Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ, по време на първата пресконференция по проекта.

Продължителността на проекта е 30 месеца, а одобрената безвъзмездна финансова помощ за неговото изпълнение е в размер на 2 033 230 лева, от които 1 728 245.90 лв. европейско и 304 984.57 лв. национално съфинансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
СЪВСЕМ НАСКОРО ОТЧЕТОХА, ЧЕ 2030 Г ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ПЕНСИИ. И ЗА КАКВО ДА ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ КОИТО УЖ СА ТЕХНИ А КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ НЯМА ДА ИМАТ ПЕНСИЯ. СБЪРКАНА ИМ Е ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА. ВРЕМЕ Е ДЕПУТАТЧЕТАТА, ПОЛИЦИЯ, ВОЕННИ, МИНИСТЕРСТВА, ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ ДА ВЗЕМАТ ДА СИ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ А НЕ БЮДЖЕТА ДА ГИ ОБГРИЖВА И ПОСЛЕ ДА РЕВАТ, ЧЕ НЯМА ПАРИ В НОИ. ПАРИ ИМА АМА ГИ КРАДЪТ И САМО РЕВАТ.
9
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До гостСистемата е такава, че вземат ли пенсия, скоро да гушнат букета.Все повече нашенци стават като Андрешко-не искат да дават плащат на държава мащеха!
8
1
 
17
 
! Отговори
аз преди 4 години
Милиарди пък губят хората от това че си плащат данъците...
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък заетите с договор ако знаете колко губят заради хазната
6
0
 
34
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
"Хазната" губи годишно поне милиард и половина за заплати на безполезно назначени герберски калинки! Хазната губи поне половин милиард от всеки 50 км 'бойковска магистрала' Ама не се е сетиал пустата 'хазна' да си ги потърси!
5
0
 
18
 
! Отговори
Констатация преди 4 години
Голяма част от работещите без договор са хора които работят без никакви осигуровки и са загубили години без да са осигурявани за пенсия и здраве.. За това предпочитат да получават по висока заплата "на ръка", защото така и така няма да имат стаж за пенсия , а нямат средства да си платят пропуснатите здравни осигуровки. И тия хора никак не са малко!
4
3
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
Хазната бълха я уапала. Хората губят, ама ще се усетят като дойде работата до пенсия.
3
15
 
15
 
! Отговори
знаещ преди 4 години
едни програмистчета печелят по хиляди и хиляди пари седмично с разни договорчета за чужди компании и не се отчитат на никой.програмистите много ощетяват бюджета и са много богати.и трябва да се обложат с повече данъци.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баш па вреди... Е какво да направя - предлагат ми 530 лева на ръка. Ако ги откажа, ще взема нула. Даже не са минималната, ама каква ми алтернативата? Да пусна оплакване, а после собственика да ме пребие като куче и да не видя една сотинка ли?
1
0
 
25
 
! Отговори
селянин преди 4 години
Е И ??????????????100 000 чиновника какво правят