НАТО е в "мозъчна смърт", оцени Еманюел Макрон

Френският президент има предвид САЩ и Турция
Обновена: 7 ное 2019 15:28 | 7 ное 2019 14:23, Елка Василева
103
НАТО е в "мозъчна смърт", оцени Еманюел Макрон
Еманюел Макрон. Снимка: архив, Reuters

НАТО е в "мозъчна смърт", заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за днешния брой на британското сп. "Икономист", обяснявайки това състояние с оттеглянето на САЩ от ангажиментите им и поведението на Турция, която е член на алианса, предаде Франс прес.

"Сега трябва да се изяснят стратегическите цели на НАТО", каза Макрон, пледирайки за пореден път да се даде тласък на концепцията за обща европейска отбрана.

Няма никаква съгласуваност на стратегическите решения на САЩ с партньорите в НАТО, а сме свидетели на агресия, извършена от друг партньор в НАТО - Турция - в регион, където са намесени интересите ни, без съгласуване. Това, което се случва, е огромен проблем за НАТО, заяви Макрон.

При тези обстоятелства френският президент си задава въпроси за бъдещето на Член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда военна солидарност между страните от алианса, ако някоя от тях бъде нападната.

Какво ще стане с Чл. 5 утре? Ако режимът на Башар Асад реши да отвърне на Турция, ние ще изпълним ли задължението си? Това е същинският въпрос, каза Макрон в интервюто, цитиран от БТА.

"Включихме се в борбата срещу "Ислямска държава". Парадоксът е, че американското решение и турската офанзива имат един и същ резултат: жертването на партньорите ни на място, които се биха срещу ИД - Сирийските демократични сили (СДС), допълни френският президент.

Според него това прави още по-необходимо изграждането на обща европейска отбрана (Стратегическа самостоятелност и самостоятелен капацитет на Европа във военен план), от една страна, и възобновяване, трайно и без наивност, на стратегическия диалог с Русия, от друга.

Пред "Икономист" Макрон изрази безпокойство от "изключителната крехкост на Европа". Според него Европа "ще изчезне, ако не възприема сама себе си като световна сила".

Не мисля, че драматизирам. Опитвам се да бъда прозорлив, подчерта френският президент и очерта три основни риска за Европа: "да забрави, че е общност", американската политика да разстрои редиците на европейския проект и заплахата от нарастващата мощ на Китай, който "маргинализира очевидно Европа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем Русия е взела реципрочни мерки срещу намесата на чужди държави във вътрешните й работи. А в същото време награждават Малинов за намеса във вътрешните работи на суверенна държава!!Какво ЛИЦЕМЕРИЕ!!!!!
43
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако /не дай боже/ султана реши да се поразходи на север сме я закъсали ... западняците няма да си мръднат пръста, освен разтягане на локуми в медиите ..Пишеш абсолютни глупости. Ако Турция реши да експанзира, ще получи веднага шамар от Великите сили. Те нямат изгода от това Турция да става по-голяма и влиятелна. Турция е регионална супер-сила - РЕГИОНАЛНА. Слез на Земята. Ако САЩ, Русия и Китай си поставят за цел, ще поставят Турция на колене за отрицателно време.
42
2
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"никой неможе и гък да ни каже на тема териториални претенции."Султана дали е на същото мнение? Като го гледам, не цепи много басма на никой.
41
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само НАТО, а целият, западен свят е в мозъчна смърт. На най-отговорните позиции стоят хомосексуалисти, ялови крави, алцхаймер-старци, престъпни босове, кариеристи, бабоеби, педофили и ккави ли не още. Запада си умира и то по-бързо от очакваното с помощта на гореизброените, ояли се и повярвали си хора в ментална смърт.
40
15
 
7
 
! Отговори
Руский агент преди 4 години
Само Русия ще ни пАмогне!рАссия мошная кочинама, с безаналоговие орУжие. НужнА ей немножкА рекламовАт.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това ко разправяй на кипърските турци и кипърските гърци!!!! Я да те питам................НЯКОЙ ДА СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ГЪРЦИЯ, КОГАТО турците си присвоиха част от КипърКипър е оспорвана територия и е със автономен статус, няма нищо общо с примера който даваш - България. Просто не ми го побира акъла как може толкова посредствени размисли да ги пишеш с такава гордост по форумите. На ниво махленски пияница ти са геополитическите познания.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трумън не му е мислил много като е приемал ислямска държава в НАТО .Сега хората почват да се замислят .
37
6
 
30
 
! Отговори
9К51 преди 4 години
Членството в НАТО е просто едно успокоение за наивници ..... ако /не дай боже/ султана реши да се поразходи на север сме я закъсали ... западняците няма да си мръднат пръста, освен разтягане на локуми в медиите .. спомнете си какво стана в Кипър и до сега там си съществува северно кипърската турска република. Пак ще тропаме на портите на Кремъл .... като преди 140г. .. дали обаче някой ще ни чуе?
36
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен34вероятно има нещо верно в това,което написа....Но:..-Да не забравяме,че ние сме интересни за НАТО САМО като територия,на която могат да разположат ПРИ НУЖДА дори и ядрено оръжие.Ако НАТО и Туркието се разведат,натовците ще защитят интереса си тук,ако не,..тогава нема проблеми..
35
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха-ха............."Франция и Англия имали големи и добре въоръжени армии"!!! ти добре ли си с главата??? Боже, видяхме ги тези "армии" в СирияИ кво си видял в Сирия? На американците 2та командоса дето обучаваха кюрдите :)) Ако реши Европа сама, без подкрепата на САЩ ще ви срине. В краен случай може да изгрее и едно слънце над Анкара. Но до това няма да се стигне, понеже Ердоганчо генералите ще го застрелят много преди да се е стигнало до война със Запада.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Уаууууууууууууу...............май че И ДВАМАТА КАЗВАТ ИСТИНАТА!!!!!!!
33
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция има най-силното оръжие С-400, сЯга ще имат летяшие щайгами СУ - тките
32
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин се хвали с оръжия, които няма никой в Света, а Макрон казва, че НАТО е в "мозъчна смърт".Въпрос с повишена трудност: Кой лъже ?Отговор: ! атамавд И
31
10
 
4
 
! Отговори
СС преди 4 години
някой ще кажат ако ги питат коя е най воинственната страна в света - САЩ други Русия, трети Китай, Германия и тн. истината е че е Франция в историята на света най много военни конфликти и воини имат Французите, Наполеон е генерала с най много военни победи в света, в който лично е участвал, Французите изгониха и САЩ (Дегол) и всички се съобразяват с тях, и накрая Френския легион е най коравата военна структура в света и така в Европа всичко зависи от Франция, а не от Германия и Англия.
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Osman 28Ха-ха-ха............."Франция и Англия имали големи и добре въоръжени армии"!!! ти добре ли си с главата??? Боже, видяхме ги тези "армии" в Сирия..........измъкнаха се като бити котета отвсякъде! Начело с "най-добрата" краварската армия!!!
29
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, ако Турция ни нападне никой няма да се мръдне за нас. Точно както стана в Сирия. Дали? Май забравяш, че сме в НАТО. Едно от малкото хубави неща на членството ни е, че никой неможе и гък да ни каже на тема териториални претенции.
28
6
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Освен САЩ и Турция в този пакт няма армии...Това кърти мивки. Турция купува оръжия от ЕС за да има армия. Великобритания и Франция разполагат с ядрено оръжие, което Турция НЯМА...Вече силата на една армия, не се формира само от нейната численост!
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, ако Турция ни нападне никой няма да се мръдне за нас. Точно както стана в Сирия. А нашето население толкова мрази държавата-мащеха че по-скоро веднага ще имаме 3 млн емигранти, отколкото да се жертва. Та мислете какво можем да правим с деморализирана и зле въоръжена армия от 40 000 защото повече няма и да имаме, колкото и да се напъват патриотите :)
26
5
 
7
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
Това баба Макрон ли му го каза ?
25
1
 
12
 
! Отговори
ZAKRIVAI NATO преди 4 години
PRAV E MNOGO E PRAV