Връщат над 8 млн. европари от къщи за гости

Нередностите са от Благоевградско, най-много - в Гърмен
Обновена: 18 ное 2019 20:24 | 18 ное 2019 20:24, Веселина Йорданова
29
Връщат над 8 млн. европари от къщи за гости
Снимка: архив, Ройтерс

На 30 къщи за гости в Благоевградска област са наложени санкции в размер на 100% от европейската помощ, получена по Програмата за развитие на селските райони. Собствениците ще трябва да връщат над 8 300 000 лева.

Публикуваният на сайта на ДФ "Земеделие" списък на къщите за гости, при които са открити нередности след извършената мащабна проверка през юни, показва, че от 158 бенефициенти, които ще трябва да връщат 100% от европейското финансиране, 30 са на територията на Благоевградска област, предаде БНР.

Размерът на получените средства е от 60 000 до 398 000 лева, а общата сума, която ще трябва да върнат, надхвърля 8 300 000 лева. Това са около 20% от общата сума, за която претендират от ДФ "Земеделие".

В списъка е и скандалната къща за гости на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който чрез подставено лице си построил луксозна семейна вила с минерален басейн. По този случай обаче прокуратурата вече внесе обвинителен акт в съда.

Половината от нередностите, констатирани при проверките, са открити на територията на община Гърмен, където са изградени и най- много къщи за гости - 35.

От ДФ "Земеделие" уточниха, че в момента се открива процедура по издаването на актовете за публични държавни вземания, които ще бъдат връчени на собствениците на къщи за гости. 14-дневен е срокът, в който актовете могат да бъдат обжалвани по съдебен път.

По-рано днес стана ясно, че собственици на 5 къщи за гости и ваканционни комплекси в област Велико Търново трябва да върнат 100% от субсидията заради открити нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
- преди 4 години
Адвокати - хонорари-санкции от брюксел-гламав народ плаща
27
0
 
2
 
! Отговори
Nema takava darjava преди 4 години
Moje li da vi popitam kak fonda e udobril tolkova mnogo narushiteli predi godini togava? Ne mi se vryzva neshto.Pomislete che ima hora koito si davat vsichko spestqvaniq, teglqt krediti za da uchastvat v evroprogramite( zashtoto te sa sys samouchastie) I sega iskat da vrashtat pomoshta koqto sa poluchili zaradi tova che nqmat dostatchno pechalba ili prihodi za poveche personal.Tova li e tolkova ogromnoto narushenie?Horata se opitvat da izpluvat po nqkakv nachin, a te iskat da gi pogrebat.
26
0
 
4
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ще върнат друг път сроковете отдавна са изтекли така, че стига сте писали глупости.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
95% от къщите са на хора от гербавата шайка. Нищо няма да им се случи.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A парите с които се връщат европарите от къде са? Някой пита ли? Кой има така няколко стотици хиляди, да бръкне и да ги извади, за врзщане!
23
0
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Кво е тва крадеш в случея пари със лъжа измама фалшифициране на документи и прочие след 5г те хващат връщаш парите и всичко е ок ? Бах тва правосъдие
22
2
 
29
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Където и да пипнеш...Смърди та се не трае... 30 години кражби, кражби, кражби... Няма виновни, няма осъдени...*** ще пестят от болнични от пенсии и заплати...
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bg izmetТи и семейството ти не сте държавата!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а какво е наказанието а тях и на хората които са давали рушвети?
19
0
 
18
 
! Отговори
Нено преди 4 години
ПОКАЖЕТЕ КОГАТО ГИ ВЪРНАТ....
18
1
 
8
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
Не разбрах акой ги плаща!?Ние от джоба си?Правителството от данъците?Или тия, дето са го взели?Питам за един прЕател!
17
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 4 години
Рибки в морето
16
7
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 10 анонимник. А ти поинтересува ли се от кой период са или си плюеш по презумпция? 2007-2013 - да ти припомня ли кой беше на власт през 2007?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега какво? Тия хора са гостоприемниКато им вземат къщите,стават негостоприемни А който има любовница къде ще я води,в гората? Все въпроси ,въпроси.А мислят ли тия от земеделието ,че ще се разстроят бенефициентите им финансово и психически.Калайджиев сега трябва да пее повече и тави за лютеница да калайдисва,за да върне парите.
14
3
 
18
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Реално - са ги хванали в Кражба, Злоупотреба и Измама (сигурно има и още параграфи от Наказателния Кодекс които са приложими). Не само че трябва да ги върнат - но трябва да отговарят пред Закона и за измамите, злоупотребите и така нататък! Ама ако закона е "Гешев", "Герберски Калинки" и така нататък - нали не мислите че някой ще тръгне да търси отговорност? Дори и 'връщането' е под въпрос - изведнъж ще вземат да се окажат всички "социално слаби"...
13
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
След като върнат парите.......ЗАТВОР!!!!!!!!!!!! Справедливост !!! КОГА ???
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А политиците кога ще върнат откраднатото,??
11
5
 
25
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
ДЬРЖАВА на измамници и долни МЬСТИИ.
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тя цялата Герберска мафиотска власт се крепи на Европарите. Тези изедници що Европейска пара профукаха на вятъра и накрая нищо. Тези ако ги подпука Лаура Кьовеши един по един ще напуснат мафията ГЕРБ.
9
1
 
31
 
! Отговори
Евлоги Стайнов преди 4 години
Аз ходих в полицията да давам показания, че не съм гостувал никога в една къща за гости в Лещен. А името ми е в списъка с нощували там. Отишли са в съседния хотел, където наистина съм бил гост и са преписали регистъра с имена. Наглост, но глупава наглост! Естествено, че са ги сгащили на тясно и сега ще връщат парите.