Грета Тунберг: Обръщайте ми по-малко внимание на мен

Тя призова да се дава повече глас на засегнатите от климатичните промени
9 дек 2019 21:57, Нели Христова
45
Грета Тунберг: Обръщайте ми по-малко внимание на мен
Снимки: Reuters

Шведската тийнейджърка и активистка за климата Грета Тунберг днес призова световните медии да отделят по-малко внимание на нейния глас и повече на гласа на онези, които вече са засегнати от продължаващото извънредно положение с климата, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

Изказвайки се в рамките на конференцията за климата на ООН в Мадрид активистката каза, че тя и съратничката й от "Петъци за бъдещето" Луиза Нойбауер от Германия са "привилегировани", и гласовете им са "чути много пъти".

Това мнение тя изказа днес на пресконференция в рамките на 25-ата международна конференция за климата на ООН в испанската столица, която ще продължи до 13 декември.

"Задължението ни е да използваме вниманието на медиите, за да дадем глас на онези, които най-много се нуждаят от това", каза Тунберг.

"Извънредната ситуация с климата не е това, което ще окаже влияние върху бъдещето, а това което вече засяга ежедневието на хората", смята 16-годишната активистка.

"Много е важно да се вслушваме в коренните народи, защото те страдат, а правата им се нарушават по целия свят", отбеляза Тунберг.

"Хората особено от глобалния Юг и от автохонните общности имат нужда да бъдат чути, защото извънредната ситуация с климата е не само нещо, което ще окаже влияние върху нас в бъдеще, но и нещо което влияе върху живеещите днес деца", каза шведската екоактивистка.

След изказването на Тунберг момче от разположените на ниско надморско равнище Маршалови острови, намиращи се в централната част на Тихия океан, между Хаваите и Филипините, произнесе реч за застрашаващото положение, в което се намира неговата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след някоя друга година, като я засърби яко, ще и писне и ще я разпорят по всички еко начини :)
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малката Злобарка да тръва на училище, че като грабна една цепеница....
28
0
 
6
 
! Отговори
Пича преди 4 години
*** е народа, дето й вярва на тая на фантазиите. Цялата работа с климатичните промени си е изкривена така. Едно е, че има топли и студени периоди веднъж на има-няма хиляда години (т.е. Средновековен топъл, Римски топъл, Минойски топъл - и познайте сега какъв следва да се пада). Друго че ако цивилизованите държави си осакатят индустрията с безсмислени данъци и ограничения, това нито ще помогне на някого, нито ще спре Китай и Индия да си продължат постарому. Ама нали трябва да се цоца някак...
27
3
 
0
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Многократно можех да се убедя кооолко *** е народа! И не отсега.И преди *** беше.Обаче напоследък чупи *** по всички линии!!!Аре...чао!
26
1
 
10
 
! Отговори
Пича преди 4 години
Грета: Важно е да се вслушваме в коренните народи...Коренните народи: Кой му даде микрофона на тва келешче, бе!?Грета: :-O
25
0
 
12
 
! Отговори
Един преди 4 години
Ти за тва се вреш по конференциите, за да ти обръщат по-малко внимание, нале? Атеншън хор!
24
0
 
11
 
! Отговори
Пича преди 4 години
Туй дете си е класически пример за "фетален алкохолен синдром" - т.е., хипарските й родители не са секнали купона дори за девет месеца. Всички физически показатели са налице, за умствените да не говорим.
23
3
 
16
 
! Отговори
Гошо от Симитли преди 4 години
Само на мен ли ми се струва че с лудия си поглед от снимката Грета прилича едно към едно на Волен Сидеров?
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това момиче да си завърши образованието, да завърши екология, после да специализира. И след това да се изказва вече като квалифицирано лице. Все едно слушам ПешоПияницата, който разбира и от ядрена физика след 2 литра. То повтаря като папагал. Медиите направиха някакво болно детенце поредната "звезда". И какво направи тая? Шоу. Някой да казва, че Жак-Ив Кусто е ***? На 87 години да се гмуркаш и да правиш толкова за планетата?
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Грета Тунберг: Обръщайте ми по-малко внимание на мен"Лека й пръст на журналистиката...
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да тръгнеш из Африка и Азия и да им обясниш за екологията повече. Особено в часта какво горят и алтернативата от нанотехнологии - аналог на пастите на Мария Антоанета. Те пък ще ти припомнят гениалността на Гилотен и ще използват тялото ти за ядене. Един вид ще трансформират душевната храна в реална, с еко облаги. И няма да се притесняваш, че ще гниеш в гроб и освобождаваш парникови газове, защото други ще поемат отговорността.
19
5
 
7
 
! Отговори
преди 4 години
*** отскоро е специалист и по климат, на него не му трябва някой да му дава наклон.
18
2
 
8
 
! Отговори
псевдо моралист преди 4 години
Цирка е все още в града ?
17
2
 
24
 
! Отговори
Сериозно преди 4 години
Аз не искам да вземам мнение дали това момиче има психично заболяване или не.Обаче, погледнете обективно -вие, бихте ли например дали на един човек, който има само завършено основно образование и без абсолютно никакъв житейски опит, без дори един час работен стаж например да управлява вашите спестявания и парите на семейството ви?От тази гледна точка, нека това момиче да се върне в училище, да завърши университет, да поработи поне десетина години и след това да дава акъл на другите.
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сте на Хелоуин с комунисти се облечете като Грета, гаранция ще напълнят гащите от страх.
15
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, право е момичето! Много е смела, браво!
14
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оплюхте момичето. ОК.Явно земята си е ок и няма замърсяване и промяна на климата, спорвд вас.Важно е да заколим прасето и да стане домашнярката.
13
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите са много уплашени от Грета, що така? Защо е този панически страх?
12
2
 
15
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Този призив на Тунберг е "политически некоректен".Повелите на съвремения смят казват,че не трябва да се обръща внимание на нормалните и интелигентните,разбиращите и знаещите. На всички други,особено на ретардите и вярващите се дава трибуна и право на мнение.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОК