"Газпром" достави първия газ по "Турски поток"

Петкова в делегация, водена от Херо Мустафа в САЩ
58
"Газпром" достави първия газ по "Турски поток"
Снимка: БГНЕС, архив

"Газпром" достави първия милиард кубични метра газ по "Турски поток", се посочва в съобщение на руския холдинг, цитирано от ТАСС.

Около 54 процента от този обем са доставени на турския газов пазар, а 46 процента - на турско-българската граница, пише в съобщението.

Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари 2020 година. Президентите на Русия и Турция проведоха тържествена церемония по откриването на "Турски поток" в Истанбул на 8 януари.

Пропускателната способност на газопровода с дължина 930 километра е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. Първият участък с мощност 15,75 милиарда кубични метра годишно е предназначена за потребление в Турция, а вторият - за страните в Южна и Югоизточна Европа.

Газопроводът минава по дъното на Черно море от територията на Русия до крайбрежието на Турция. По-нататък следва сухопътна транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България, Северна Македония.

След завършването на строителството на цялата инфраструктура преносът на газ ще достигне до Сърбия и Унгария, припомня ТАСС.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ за разговори по енергийната диверсификация и доставките на втечнен природен газ. Това съобщиха от дипломатическата мисия на САЩ  у нас.

Родната делегация ще посети Вашингтон и Хюстън, Тексас, а срещите на делегацията ще се състоят на 27 и 28 януари 2020 г.

Освен енергийният министър Теменужка Петкова, в делегацията са и посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев, шефът на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева - Милева, проектната компания, която изгражда газовата ни връзка с Гърция, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, председателят Управителния съвет на "Булгаргаз" Петьо Иванов, шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Делян Димитров, който е член на борда на "Булгартрансгаз", както и Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Наред с тях са и представители на енергийното министерство - шефката на политическия отдел Росица Недялкова, на правния отдел - Мирослава Христова, както и Ренате Каменова и Лилия Благоева, които са старши експерти във ведомството. Към групата се включва и Иво Константинов, търговски съветник към посолството на България в САЩ, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Във Вашингтон те ще имат разговори със зам.-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес, помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник генерален директор на Търговска служба на САЩ  Дейл Ташарски, зам.-помощник секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър, както и висши представители на Съвета за национална сигурност на САЩ и представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

На първата среща от формата за стратегически диалог между България и САЩ, договорен по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом в края на миналата година, бяха обсъдени пет основни теми.

В началото на януари Борисов даде да се разбере, че ще се опитаме да договорим по-изгодни и преференциални цени за доставките на втеченен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ф.С.В. и ХА-ХА-ХА !!! е едно и също стотинкарче
26
6
 
7
 
! Отговори
До ТемеНужка преди 4 години
Ако знаеше какво я чака в ХамЕрика щеше да се скрие в дън гори Тилилейски... А сега,д**** да и е яко...
25
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, колко много екскурзианти! Интересно торби на какви магазини ще носят! Дано да носят на връщане, а не и на отиване като Шкемби!Неми били екскурзианти, най ми били експерти! WOW, колко иксперти сме имали! Даизнисим от тях!В преговорите ще участва и заместник генерален директор на Търговска служба на САЩ Дейл Ташарски! Отлично, наш човек в тяхната делегация!
24
3
 
27
 
! Отговори
некой преди 4 години
Абе защо никой политик не се похвали за цената на Американската газ която се оказа че все пак сме внесли вече? Аз не вярвам да е от 'скромност'...
23
7
 
6
 
! Отговори
Анка преди 4 години
Ами хайде да видим...Командирът така каза - ще заложим всичко на руската газ! Ще я купуваме по пет лева, ще я продаваме по три лева и за да правим това, руснаците ще ни плащат по три лева, но само ако спечелим изборите!До тук всичко е по плана, освен че не печелим избори... Но ще видим! Аз съм благодарна, че е нека зимата, та в землянката се трае! Пък другото - ще видим...
22
9
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Вместо да си имаме наш "Южен поток", в който първия кран в Европа да е в наши ръце ... Ние ще внасяме отново руски газ, но през Турция чрез "Турски поток".Браво, Бойко ! Браво, Тикво !Евала, продажници !То е като аналното проникване ...Болката е малка, срамът е голям.
21
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Това е ясно, България винаги ще бъде подчинена на някоя велика сила. Въпросът е, тесни съюзнически отношения с коя държава носят по-големи облаги на България - тези със САЩ или тези с Русия ? При историческо и статистическо изследване - безспортно тези с Русия....
20
6
 
32
 
! Отговори
бочко преди 4 години
До Поздрав 18 И ти се пази от грипа то няма кой знае , какво за коментиране. Като се върне Теменужка и каже какво е надробила , ще видим иначе лошо няма - САЩ да ни продава евтин газ под цената на руския , така руснаците ще свалят цената/ предполагам/ . Ама не ми се вярва . Те са по изнудването -САЩ. Кой знае , ще ни карат да купуваме на двойни цени спрямо руския . видяхме какво стана със самолетите - парите накуп само за чертежи .
19
7
 
35
 
! Отговори
джо преди 4 години
Това е то , конектора с Гърция е с много малка тръба, от там може да идват малки количества, но има ефект само когато доставения газ е на по ниска цена. Пред вид цената на тока ,която плащаме от Американските тецове не ми се мисли какво да очакваме от доставките на втечнен газ.
18
10
 
35
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Разговорът ще е --Спирате сухопътната част на Турски Поток (Балкански Поток) и ще получите американски статут- къщи няколко милиона в америкаснки банки -децата ви ще завършат американските университети -въпреки че са пълна нула -ще ви подкрепим за нови Избори и няма да вадим компромати за вас по чужди медии-Имате нашата пълна подкрепа Вие и вашите деца да живеят спокоен и охолен живот -БГ е наша, затова връщаме проекта на Шеврон-Набуко с 100% еврейско участие-газ която ще бъде в пъти по скъпа !
17
6
 
21
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Анонимен 12 А решиш да изнасяш русофили най много да останеш без майка и баща.
16
30
 
11
 
! Отговори
Поздрав преди 4 години
Здравейте, русофили!Статия за газ. Значи, вие сте!Между другото, как я карате? Да се пазите от грипа, ей! Да де, знам, нямате пари за отопление, но поне жулете повече самогон. И той пази от грипа!Хайде, наздраве от мене и сядайте да коментирате!
15
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започна обгазяването на русофилите...пак ще връщат под балкона на Бойко, че не могат да го плащат !
14
1
 
4
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Анонимен Защо ще ти трябва като я караш още на *** и гуми.
13
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да прекарат тръба от Хюстън до Бургас тогава САЩ.
12
8
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Ами какво? По принцип, лошо няма. Лошо е само, ако сме зависими изцяло и само от руска газ.Но ако идва газ от много места - от Азербейджан; втечнен през гръцкия терминал, в който и ние имаме участие; втечнен по Дунав, от интерконектора с Гърция и т.н., то тогава руският вече е само предимство. Не е заплаха.Така че, мисля, може да приветстваме тази новина!
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да си дойдем на думата Херо Мустафа -САЩ -ако не на РУсия служим на САЩ важното е да влизат в джоба
10
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можеме да изнасяме русофили срещу руски газ.
9
7
 
21
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
Америка може да бъде призната за най-големият приятел на България,само ако успее да прекара газопровод за втечнен газ от нейните брегове до нашите земи.
8
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво а знаете ли колко стари селища и исторически обекти бяха затрити по трасето -никой не знае -защото не се казва -аз знам за моето село откъдето минава тръбата -от там са извадени реликви на 2000г пр.н.е -обаче някой знае ли не -както и от трасето дето се отдръпнаха от него -защото е трудно и явно има история -Креснеското дефиле