Ръст отчете туризмът ни за 2019-а, най-често у нас са румънците

Следват ги визитите от Гърция и Германия
18
Ръст отчете туризмът ни за 2019-а, най-често у нас са румънците
Снимка: архив, БулФото

Над 9,3 млн. са чуждестранните туристически посещения през 2019 година. Ръст от 0,4% има спрямо 2018 г.

За месец декември туристическите визити на чужденци са с 9,2% повече в сравнение със същия месец на предходната година, показват данните на НСИ. През месеца те са 479 276.

Пазар Румъния остава водещ за входящия ни туризъм през миналата година. Посещенията от северната ни съседка са повече от 1,287 млн. Следват визитите от Гърция -  над 1,168 млн. през цялата 2019 година, като нарастват с 4,7 на сто спрямо година по-рано.

Германия е на трета позиция с малко над 761 хил. посещения. Пътуванията от Турция са близо 649 хил. и се увеличават с 3,8%. Република Северна Македония е на пета позиция с 554,2 хил. визити, съобщиха от Министерството на туризма.

Ръст от 24 на сто отчитат посещенията от Украйна, достигайки 471,1 хил. през миналата година. Значително нарастване от 20,7% се отчита и на визитите от Великобритания, така през 2019 година те са повече от 470 хил. Посещенията от Русия са над 450 хил., а от Полша – близо 421 хил. Визитите от пазар Сърбия са 414 хил. през миналата година.

Министър Николина Ангелкова коментира, че 2019-а е поредната година, която завършва с положителен резултат в туризма и показва устойчивост на отрасъла.

Въпреки многото мрачни прогнози в началото на годината, голямата конкуренция за туристи в региона, въпреки  трудностите в международен мащаб през втората половина на 2019 г., предизвикани от фалита на най-стария световен туроператор, България показа, че с усилена работа и качество на услугите остава желана туристическа дестинация за милиони чуждестранни и български туристи, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Румънците отиват Гърция. Гърците идват да пазаруват в Петрич. Турци с немски паспорти отиват в Турция при роднини. Турци с турски паспорти се прибират в Германия от посещение на роднините. Македонците идват да си оправят документите за самоличност. До тук поне 3млн. посещения без да се реализира нощувка. Е страшен ръст на туристите!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това се разбира, че румънците пътуват по-често до Гърция. Щом в статистиката влизат и гастербайтерите нямам думи.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците ли не пътуват по света? Смях! Във Варна е пълно с италианци. Кубо, Ментол, Морска тераса - много чужденци, сега през зимата.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБерска статистика....
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Изброил си националности на държави, които са пасивни туристически дестинации... Т.е. те приемат много туристи, а технтие граждани не пътуват никъде...
11
2
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Стига лъжи в София в 5* хотел,персонала се чуди как да оцелее с обидно малки заплати,постоянно текучество и некадърни шефове,тези който пишат статии изобщо не знаят истината за "туризма"фирмата е FPI....
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишат, колко от тези румънски туристи са минали транзит към Гърция?
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак глупости от руските тролчета Отдавна не съм слушал толкова много чужда реч във Варна! Немци, италианци, англичани, дори холандци. А руснаците са навсякъде.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските туристи предпочитат Турция, но причината не е в България. Скъпо евро, евтина турска лира, слаба рубла.. Елементарно. Всяка година в Турция загиват десетки руски туристи. За турските зеленчуци вече разбрахме - отрова.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
представяте ли си че се хвалят че идвали предимно Румънци, хахахаха дето са едно стъпало пред нас по бедност.Загубихме всички пазари и сега идват само соц.слабите от Източна Европа.100000 американци били дошли, хахаха и мен ли ме броите за такъв като дойда през Август за 2 седмици да видя нашите. Питам за един познат
6
3
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
ръст на дедовия. доста българи взеха паспорти от германия, холандия, италия, испания, австрия и ми ги броят за туристи. мен също ме броят за турист въпреки че не искам чужд паспорт.
5
3
 
6
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
О да а 2020 ще е най добрия сезон за туризма за новото хилядолетие хотелите ще се пръскат от туристи нищо че томас кук фалира и тук идват само пр,ошляците на европа и напук на презастрояването и фекалните тръби изливащи се направа в морето сезонът започва още от другия месец! За липсата на кадри също е помислено ще се дойдат да работят ,камбоджанци,виетнамци и африканци ! Тая година благодарение на далновидноста и гостоприемството ни направо ще е рай за туристите тук!
4
5
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Статията е писана от чиновник или журналист по задание за възхвала на туризма ни. Защо не написахте колко % е спада на пазар Полша или Русия?
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости в долните 2 мнения. Живея до Св. Константин и Елена. Често съм в Балчик и Каварна Румънци навсякъде, всеки сезон. И сега през уикенда варненските заведения са пълни с румънци. Доволни и весели.
2
3
 
10
 
! Отговори
*/* преди 4 години
Съгласен съм Бул шит.Румънците са неорганизирани туристи и прихода от тях е малък.Влизат и излизат когато си поискат и чк е смешно да бъдат споменавани в подобна класация.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости. Отчитат само кой влиза на КПП-та. При румънците е само премианване през България напът за Гърция или Турция... Руските туристически групи също кацат в България, когато отиват Турция или Гърция на почивка, защото им излиза по-изгодно......