Радиоактивната вода от Фукушима – в Тихия океан

Това съветват експертите японското правителство
2 фев 2020 15:15, Нели Христова
58
Радиоактивната вода от Фукушима – в Тихия океан
Снимка: БГНЕС

Група експерти съветват Япония да се отърве от радиоактивната вода в ядрената електроцентрала Фукушима, като я излее в Тихия океан. Този ход може да доведе до притеснение в съседните държави.

Вариантите, които експертите дават на правителството са два - да излеят водата в океана или да я оставят да се изпари. Позовавайки се на стари практики, те препоръчват първото, а правителството най-вероятно ще приеме препоръката.

Натрупването на замърсена вода във Фукушима беше пречка за почистването на авариралата централа, което може да продължи още десетилетия. Напрежението е голямо, тъй като тази година в Япония ще се проведат Олимпийските игри, а някои от събитията са само на 60 км от централата.

След аварията Южна Корея забрани вноса на риба от района на аварията, а миналата година посланникът на Япония бе повикан от правителството за да обясни как страната му ще се справи с натрупалата се вода. Очаква се атлетите, които идват от Южна Корея, да си носят своя собствена храна и детектори за радиация.

След аварията от "Tepco" събират водата, която се използва за охлаждане на авариралия реактор след цунамито през 2011 г., в контейнери. Мястото за съхранението й обаче ще свърши до 2022 г. Системата за филтрация на "Tepco" досега не е успяла да премахне всички опасни вещества от водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво сега??Искате да вземете хляба на ядрените физици ли??Или да забраните да се учи ядрена физика в университетите???
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изсипвайте радиацията в океана и яжте радиационна рибка. Много е полезна че светите като крушка и че икономисвате ток. А иначе и на Марс искат да отидат и там да направат същата кочи, на. Човешкия бацил трябва да се унищожи нее полезен за планетите. Унищожава всичко до което се докопа.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някои искат да ходят да живеят на Марс - там космическата радиация е част от атмосферата.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тубата знае всичко. Според някои цунамито е предизвикано от ядрен взрив, а резервното захранване на реактора не е сработило. Но е проектирано да сработи. След трагедията Япония затваря 50 реактора и излиза от пазара на ядрено гириво. В този момент свършвали договорените количества преработен уран от Руски бойни глави за реакторите на САЩ и се задавал енергиен апокалипсис.
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали искате ток и ядрена енергетика?Сърдете се на учени като Енрико Ферми..............те развиха ядрената физика!!Аз като пея, че цивилизацията е тръгнала по грешен път на развитие............никой не ми вярва!!!
7
1
 
29
 
! Отговори
mileidi46 преди 4 години
ЗДРАСТИ!!КАКВА ЗАБЛУДА...!!!От много години в океана се излива ежедневно хиляди тонове радиоактивна вода...ГЛОБАЛНА тайна!!Разтягат локуми за Чернобил,а за Фокушима ...да сте чували някой да се изказва ,макар да опасността от Фокушима да е стократно по -голяма!!!Рибата е радиоактивна чак до средиземно и адратическо море..колкото до другите токсични материали...Бойко се е погрижил!!!Внася ги в България със колегите си от НДРАГЕТА...
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
иначе джапанките са първи радетели за екология.
5
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу Япония се води необявена война................две атомни бомби - Хирошима, Нагазаки.............сега и тая ядрена трагедия във Фукушима!!!
4
3
 
35
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 4 години
Точно така е, ядрената катастрофата във Фукушима е по-голяма от тази в Чернобил............като ядрен физик ви го казвам, така си е!!
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 20-30 години ще разберем истината за катастрофата Фукушима която е много по голяма от тази в Чернобил за която също научихме истината със 20 години закъснение. Така действа властта навсякъде. Важните неща се пазят в тайна до последно и винаги внимават да не подплашат овцете щото може да напуснат кошарата или пък току виж да нахапят овчаря.
2
1
 
15
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Еми супер, от Козлодуй и Белене направо в Дунава. Няма какво да я събираме или филтрираме.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е новина..............отдавна се знаеше!!!