Приемането на еврото в Словакия - история на успеха!

Щефанец: То не доведе до покачване на цените
Обновена: 23 фев 2020 22:26 | 23 фев 2020 20:14, Екип на Dnes.bg
170

В Словакия, която прие еврото през 2009 година, нямаше покачване на цените заради смяната на валутата, казва в специално интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR словашкият евродепутат от ЕНП Иван Щефанец.

"Първата година след приемането на еврото в Словакия покачването на цените беше 2%. Толкова беше покачването и година преди приемането на еврото - при използването на местната валута. Така че няма промяна. А в сравнение с други държави от Централна Европа - страни, които все още не са приели еврото, като например Чехия, Полша и Унгария, където имаше скок на цените през последните 10 години, Словакия постигна най-добрия резултат - имаме най-ниско покачване на цените, най-ниската инфлация сред тези четири страни.

А сме единствената страна от Вишеградската четворка, приела еврото. Така че това е най-доброто доказателство, че въвеждането на еврото не значи покачване на цените. Независимо от многото коментари и очаквания в обратна посока, при нас това не се случи – еврото не доведе до покачване на цените. Минималното покачване на цените, доколкото го имаше, беше причинено не от еврото, а от други обстоятелства, но не от еврото," отбеляза словашкият евродепутат.

10 години след приемането на еврото от Братислава през 2009 година, повече от 70% подкрепят еврото, чувстват го като своя валута, обяснява Щефанец.

"Еврото прави живота им по-лесен – то им спестява пари, защото не се губят пари от курсовите разлики, когато пътуват, носи стабилност, бизнесът също спестява. Но най-вече - важно е за хората, спестява им пари. Нашата икономика е много свързана с еврозоната, логичният резултат беше страната да приеме еврото. И хората го разбраха. Затова в Словакия приемането на еврото е история на успеха," категоричен е словашкият евродепутат.

"А и по принцип е така – еврото като цяло може да се нарече история на успеха. Защото това е сравнителна млада, нова валута, но стана втората по сила валута в света. Мисля, че въвеждането на единна европейска валута беше добро решение от страна на европейските институции и страните-членки," казва Иван Щефанец.

Целия разговор на Милена Милотинова с Иван Щефанец - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия цени бе! Операцията с еврото е за безконтролни кредити. Администрацията лавинообразно нараства, населението намалява. Просто тъпо няма пари. А тия яхти, поршета, басейни и слугини, гълтат.
125
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да ни го натрапвате, пак не искаме евро!
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Има едно много хубаво френско изобретение, гилотина. Работи безотказно. За богопомазаните е измислено.":))))Не знам колко е безотказно. В смисъл, че доколкото ми е известно, правилото е било, че в случай на осъден на обезглавяване с гилотина, ако гилотината засече му подарявят свободата и живота. Но дали има сведения за събиране на статистика, не знам. Дали има въобще известни случаи на засякла гилотина, пак не знам.
123
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ама България не е Словакия... Тук има нагли и безнаказани Ганчовци.
122
11
 
26
 
! Отговори
защо про-западните преди 4 години
гадини искат да ви нахлъзят еврото:1) приемането на еврото означава че златния ни резерв безвъзмездно и безвъзвратно става собственост на ЕЦБ, т.е. на евреина Ротшилд2) Бедна България ще я мародерят около 2.8 МИЛИАРДА ЕВРО на година за т.н. фонд за стабилност - от този фонд евреите спасяват банките и корпорацийте си, кой банки и кой корпорация решава ЕЦБ, т.е. евреина Ротшилд - на България и се полага да плаща и да не знае много3)БНБ минава на пряко подчинение на ЕЦБ запада пак ще ни лупа!
121
6
 
30
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
A Дания и Швеция като не са го приели и май никога няма да го приемат, какъв им е проблема? Ами Унгария и Чехия като не са го приели защо имат най-големия икономически растеж в Европа?? Ами британците ?За какъв ... и е на България еврото?? След като дори сме вързани за еврото за разлика от горе споменатите. Всичкото Мара втасала, само не се е сресала...хахахаВместо да оправпт държавата нашите комунисти занимават народа и ЕС с глупости.
120
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОткактоЧовече намали ракията. Кв. Бояна не е България. Хората в провинцията живеят в оскотяваща бедност. Добре сте предимно децата на мутрите и олигарсите, на които Луканов раздаваше куфарчета. Как ще познаваш бедни, като ти нямаш досег до реалния свят и само колата ти сигурно струва колкото месечните доходи на малък бг град. Трайте си вместо да се фукате, че българина търпи до време. Има едно много хубаво френско изобретение, гилотина. Работи безотказно. За богопомазаните е измислено.
119
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците са пенсионери и бежанци, като приемете тяхната валута ще се докарате до национална катастрофа. Поне приемете долара или швейцарски франк, съвсем сериозно.
118
13
 
12
 
! Отговори
economix преди 4 години
Въпреки *** на лyзърите , когато скачахте и разваляхте държавата да сте мислили. Еврото ще се въведе и каквото - такова. На бедните, неграмотните, злобните , ще им се стъжни. На богатите, имотните и умните ще им е добре. Такъв е Законът.
117
5
 
17
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
До Анонимен - за мен и ГЕРБ и БСП са от един дол дренки
116
25
 
8
 
! Отговори
Откакто преди 4 години
ГЕРБ са на власт,всички около мен се замогнаха.Всеки кара ние автомобил,живее в нов луксозно жилище,някои имат и по няколко, екскурзии в чужбина ежемесечни.Аз лично,не съм виждал и не познавам бедни хора.Масово заплатите са между 200- 500К на година.България,дори леко вече задминава и западни икономики като Германия, Великобритания и Япония.Сега живот и здраве,като се въведе еврото,ще имаме шанс да се доближим,а защо не и да изпреварим САЩ и Китай.Вече и емигрантите,масово се прибират.
115
18
 
11
 
! Отговори
Така е преди 4 години
аз съм абсолютно за.Най-накрая България,ще вземе заслуженото си място на хегемон в Европа.Откакто Генерал Борисов,завзе властта, България процъфтява.Строи се,магистрали,метро,всеки ден се откриват заводи с хиляди работни места,детска градина до детска градина,чисто нови луксозни сгради.Практически е невъзможно,да срещнеш бедни хора,мога смело да кажа,че бедността в България е унищожена.Господин Гешев, унищожи и битовата престъпност.Скоро с новите Ф16,ще станем хегемон и на Балканите.
114
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КОДЖАКЕРЕСТЕЛИЯТАВ Чехия няма евро и не са унищожавали промишлеността си,нито някога са управлявали десни или сиини там,нямат и военни бази да ги контролират,а Полша не ми я давай за пример,това е една окупирана и пропаднала държава,за съжаление,живееща в тайна диктатура и нямаща право на собствено мнение,само привидно е уж добре.
113
9
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
само трабва да сме приятели с Другара Путин1 Оттам ще доиде спасителната помушт
112
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберската клика на ББ е вдигнала мерник на 20те милиарда евро буферен резерв за валутния борд, които стоят в гаранционен фонд от 1997г насам! Затова искат да счупят борда и да ни форсират насила да загубим и малката сувереност останала ни - да имаме собствена валута!
111
1
 
4
 
! Отговори
КОДЖАКЕРЕСТЕЛИЯТА преди 4 години
До Анонимен119 Виждам и чувствам бедността! Но виждам и разбирам причината. Защо, Чехия и Полша, достигнаха средно европейско ниво на стандарт, а ние гладни и болни? Защото, в Чехия, Полша, Словакия, Хърватия, мислещите като теб, са малцинство! Мислещите като мен-мнозинство!
110
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 4 години
До Анонименче що си мълчат тогава ?!!? кой име виновен като прости като *** ?!!?!
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КОДЖАКЕРЕСТЕЛИЯТАКой ти е приятел на теб? Който ограбва населението и държавта ни? Ти си евати роба и предателя,ама 90% от населението е бедно в България от този грабеж,това ясно ли ти е?Ясно ли ти е ,че хората гладуват и студуват?
108
3
 
2
 
! Отговори
бг преди 4 години
както се казва хубава държава е БГ ама не случи на народ !
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГошетоСпоред мен ,ГЕРБ трябва да си изкарат мандата,а след това БСП да се върне на власт,въпреки че сега герберите ги мачкат страшно и им отнемат всичко,дори парите за телевизията са им източили,а всичко останало е дясно,но дясното ни доведе до страшна диктатура и кръвопролития,дори чист вид нацизъм.