ООН предупреждава – изолацията изостря домашното насилие

Броят на жените, потърсили помощ, се е удвоил
6 апр 2020 13:50, Нели Христова
14
ООН предупреждава – изолацията изостря домашното насилие
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правителствата да засилят борбата срещу домашното насилие заради масовата изолация, предизвикана от пандемията с коронавируса.

“Насилието не се ограничава само до бойните полета. Много жени и момичета са застрашени там, където трябва да бъдат най-сигурни – в собствените си домове”, каза Гутериш, цитиран от БГНЕС.

Според него през последните седмици с нарастващия икономически и социален натиск се наблюдава „ужасяващо глобално нарастване на случаите на домашно насилие“.

„В някои страни броят на жените, които се обръщат към услуги за подкрепа, се е удвоил“, каза Гутериш.

„Настоятелно призовавам всички правителства да включат разпоредби за предотвратяване на насилието над жени и обезщетяването на жените, които са станали жертва на домашно насилие в националните си планове за борба с COVID-19“, каза генералният секретар на ООН.

Според него е необходимо да се увеличат средствата за услуги за онлайн подкрепа и организациите на гражданското общество. Гутериш смята, че е необходимо да се гарантира, че съдебните системи ще продължават безкомпромисно да преследват извършителите на такива престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
На половината страхливци,които се крият под масата,за да не ги хване грипа,жените им минават през дома ми,да ги лекувам!Никоя не съм върнал,диагнозата е съпруга на мухлю!Търпят ви само,за да ви вземат жилището!
12
0
 
1
 
! Отговори
ОООНЕЕЕЕ преди 4 години
Две предложения: пуснете ни навън, гледайте мъжете да не започнат да звънят
11
4
 
4
 
! Отговори
ха ха ха ха ха преди 4 години
До ШовинистАааа, обади ли се женомразчо?
10
2
 
9
 
! Отговори
ТОНИ преди 4 години
В България за каква изолация говорим ???? Стига сте ревали, можете да излезете с предпазни средства и да пазарувате, да разходите кучето, да се разходите с маски и ръкавици колата си, да обикаляте квартални улици пеш...вид раздвижване, само да не се събирате на групи ! Кой ви спира и пречи ??? Вижте какво значи изолация в Италия, Гърция, Австрия, Испания....смирете се и се молете Господ да ни пощади !!!
9
0
 
5
 
! Отговори
е? преди 4 години
А като се пенсионираме, ко прайм?
8
5
 
9
 
! Отговори
Шовинист преди 4 години
Едно нещо не мога да разбера. След като феминистките уж са толкова силни и независими, а не могат да се грижат сами за себе си, нито да са се реализират в живота без квоти, НПО- та, специални закони, защо тогава твърдят, че са ни равни?
7
5
 
4
 
! Отговори
Европедерал преди 4 години
Решението е само едно- имплантиране на чип на челото с чиято помощ и посредством 5G мрежата да се контролират нивата на негативните емоции. По този начин ще се постигне оптимален положителен резултат от социалната изолация на всеки един индивид в обществото.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изолацията сега била виновна.Утре самозадоволяването.
5
0
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Това е едно от страничните ефекти при това "лекарство"-карантина,а още колко ще има след време ...те и "лекарите" не знаят...
4
1
 
17
 
! Отговори
Аз пък чакам да видя преди 4 години
кога ще се надигне вой от страна на малтретирани мъже. Няма значение дали жена му го бие с чехъла си или по цял ден му дудне на главата което си е тежка психична инквизиция.Сега му е времето да се направят анкети от социолози и психолози. Или от антрополози, за каквито се обявиха почти всички учЕни от сферата на науките за човека и обществото, макар че малцина от тях имат и най-бегла представа що е това социална, културна и пр. антропология. Просто в последните години е модернода си антрополог
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След края на ВСВ има бум на бебета в света,дали след края на заразата ще има бейби Ковид бум?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швеция, Германия и Франция са потенциално ислямски държави. Там всички всички жени са в опасТност. В Испания не е така, защото Испания има солиден опит в гоненето на маврите и няма да допусне втора ислямска инвазия.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много общо казано не става ясно къде са се повишили случаите на домашно насилие. В Швеция в някои квартали с шериятски закони и малките момиченца не са в безопастност.