Доц. Мангъров: Ще има скок на заболеваемостта, защото живяхме в инкубатор

Той е доволен от разхлабването на мерките
4 май 2020 07:40, Нели Христова
372
Доц. Мангъров: Ще има скок на заболеваемостта, защото живяхме в инкубатор
Снимка: БГНЕС

Доцент Атанас Мангъров е доволен от първите стъпки за вдигането на мерките, но предупреждава, че бързо ще има скок в заболеваемостта от всички заразни болести.

Още по темата

"Това, което се случва, е много положително, защото се правят стъпки към нормалното. Трябва да знаем обаче, че и при тази ситуация възрастните хора, които са най-изложени на риска заради честите им съпътстващи заболявания, трябва да се пазят и да бъдат пазени. Тези, които са млади, здрави и силни, трябва лека-полека да се връщат към нормалния ритъм на живот", коментира Мангъров пред "24 часа".

Не отрича обаче, че това ще доведе до завишаване на заболеваемостта не само от коронавирус, но и от всички други вируси, които върлуват в момента, а именно ентеро-, адено- и риновируси, характерни за топлите месеци.

“Имунната система, в това число и мускулатурата, когато не се натоварва, атрофира и при положение че 2 месеца живяхме като в инкубатор, сега, когато бариерите започнат да падат и започнем да си общуваме, неминуемо ще има повишение на заболеваемостта. Това е нещо нормално и може да се очаква”, обясни той.

Според инфекциониста следва да се отворят плувните басейни, спортните площадки на закрито и фитнес залите, както и хората да тръгнат на работа нормално.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
4
 
3
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Прав е Мангъров, не може да му се отрече. Време беше тези глупави мерки да паднат, та поне малко от малко да се завърнем към нормалния живот.Извънредното положение беше голяма грешка, която остави над 110 000 души без работа.За това трябва да търсим сметка от управляващите ни.
325
4
 
2
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Е прав е кои може да отрече , че като се вдигнат мерките заболеваемостта рязко ще скочиВьпросьт е каква ще е смьртността след като всички знаем как ни лекуват в - бг след времето на демократа - костов Дори не ми се помисля за многото хора останали без здравно осигоряване в - демократичните промени
324
13
 
10
 
! Отговори
Gabi преди 4 години
МАНГЬР НЕ ЗНАЕШ НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕШ КОЙ ТИ ДАДЕ ДИПЛОМА НАВРЕМЕТО ИЗЛАГАШ СЕ ГЛЕДАЙ СИ ПРОСТАТА И СИ ТРАЙ
323
13
 
11
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Този пелтек Мангъра е почти толкова дразнещ, колкото Мангърдич арменеца.
322
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може Мънгърата и да е определян като степенен показател за тупотии, но като видим тиквоидните атаки пипоните чиито гербални мозъчни метастази утре ще излезем от вирусната путкадемия, степенните показатели ще се лашнат до = 1,Мънгърът ще стане Мангъров и пред неговия кабинет с доверие ще се струпат хора за лечение.МисирГенПрофЪтната ще иде да си подмият петите точки,Глъшатая от рупора ще извика "Жулаещите да джвакат дас умиът зубите и да си махнат ченетата.Следва БуданоГенетично маьонезо даряван
321
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 340Не знам кой е виновен и не знам дали въобще това което казваш е вярно. Вътреболнични инфекции при този вирус имаше абсолютно навсякъде, тъй че ако това ти е критерия то тогава НАВСЯКЪДЕ лекарите са некадърни. Има и по-нормално обяснение и то е, че вируса просто е много по-устойчив и заразен отколкото стандартните протоколи предвиждат да възпират.Впрочем, дори това което казваш да БЕШЕ така, какво, щяхме да имаме други лекари при други мерки ли?
320
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 339Не би ли трябвало да можеш да си отговориш на този въпрос отчасти и сам?
319
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам как без зор ТРИ наши болници излязоха от строя как щяхме да се справим?-------Кой е виновен, че лекарите ни са некадърни?Не ли този, който ги превъзнася и им дава фалшиво самочувствие?
318
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото си спомням по това време страни със сходни или по-големи възможности от нашите изпитваха меко казано сероизни трудности -------- А при нас защо нищо такова не се случи?
317
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 335Екипа от епидемиолози и вирусолози (и вероятно математици и статистици) на базата на единствената надеждна информация която по това време идваше от тежко засегнати страни като Италия и Испания ( а малко по-късно и Франция). Доколкото си спомням по това време страни със сходни или по-големи възможности от нашите изпитваха меко казано сероизни трудности с поемането на всички имащи нужда от помощ.Като гледам как без зор ТРИ наши болници излязоха от строя как щяхме да се справим?
316
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
целта на карантината НЕ Е,да спре вируса да не стигне до нас, а ДА ПОЗВОЛИ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ДА СЕ НАТОВАРВА ТАКА,ЧЕ ДА НЕ ПРЕВИШИ КАПАЦИТЕТА СИ. ------А кой изобщо реши, че здравната система ще се претовари?
315
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами *** си е тъпо вижда като бсп пар
314
5
 
19
 
! Отговори
Станислав преди 4 години
Къде видя да живеем като в инкубатор. Българина навсякъде ходи с колата а в София разлика в трафика на извънредно положение и преди няма. Единствено дето не се ядеше по заведения а в къщи но това едва ли е влошило здравето на хората. Всеки си ходеше и щъкаше където си искаше особено в топло време.
313
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да земе да дъхне в някой инхалатор на корона болен като е толкова ербаб барабар с радев свекървата
312
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е Уникален тъ..па..нар
311
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътАз мислех, че тук си говорим за това какво е казал Мангъров, или поне доста хора за това се пънеха да по/доказват. Добре да го оставим настрана, и без това нищо интересно не говори.Кажи сега ти, как разбра, че мерките са били безполезни?:)
310
8
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Тук властва страхотна неграмотност. На Мангъров тезата му не беше просто "всеки ще го срещне".---единствения *** СИ ТИ ! За нас Мангъров е без значение, човека сии е доцент, шеф във болница има си парите и реномето. Това което ние ти казваме е друго ! Мерките бяха БЕЗПОЛЕЗНИ в този си вид. Или трябваше МНОГО по-строги мерки, за съвсем кратко врме или въобще да няма. Защото сега-просто увеличихме агинията. И то се вижда. 2 месеца НЕ НАМАЛЯВАТ случаите, единствени сме ! ЗАЩО?
309
6
 
8
 
! Отговори
аз съм преди 4 години
Прав е доцент Мангъров. Човек и зле да живее , накрая умира. И колкото по зле ,толкова по добре.
308
0
 
0
 
! Отговори
ъъъ преди 4 години
325, не бери грижа! Щом са задали въпроса в Брюксел, значи в близките дни ще започнат да намаляват.
307
1
 
13
 
! Отговори
Аман от зяпачи преди 4 години
До Математик"Мангъров е прав, всеки от нас ще го срещне"Тук властва страхотна неграмотност. На Мангъров тезата му не беше просто "всеки ще го срещне". Той искаше ВЪОБЩЕ ДА НЯМА КАРАНТИНА. Да повторим отново: целта на карантината НЕ Е,да спре вируса да не стигне до нас, а ДА ПОЗВОЛИ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ДА СЕ НАТОВАРВА ТАКА,ЧЕ ДА НЕ ПРЕВИШИ КАПАЦИТЕТА СИ. И под "превиши капацитета си" не се има предвид САМО дали има достатъчно вентилатори,а и дали са останали здрави лекари да ги обслужват и т.н.