КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация

Тече разследване за картел при горивата
Обновена: 20 май 2020 18:01 | 20 май 2020 17:51, Анисия Иванова
64
КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е запечатала помещенията на Българската петролна и газова асоциация след извършена внезапна проверка на място в офиса ѝ. Причината е, че от Комисията не са открили представители на Асоциацията в посочения офис и не са успели да се свържат с такива.

От КЗК съобщиха, че е извършена внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация днес.

Проверката е част от разследване за установяване на евентуално извършени нарушения (по ЗЗК и/или от Договора за Функциониране на Европейския Съюз (ДФЕС) при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Действията по проверката на място са се извършили от служители на КЗК със съдействието на служители на МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

При посещението на проверяващия екип е установено, че офисът на Асоциацията е заключен и недостъпен. Не са установени представители на БПГА. Опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на БПГА телефонен номер са безуспешни, уточняват от КЗК.

"На основание Закона за защита на конкуренцията проверяващият екип запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация. Извършването на проверката бе преустановено до осигуряването на достъп от представители на Асоциацията на проверяващия екип на КЗК.

Комисията напомня, че на основание от ЗЗК при нарушаване на целостта или унищожаване на печатите, поставени при извършването на проверката, ще бъде наложена имуществена санкция в размер до едно на сто от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятия.

За противопоставяне на проверка, извършвана по чл. 50 от ЗЗК, на основание чл. 100, ал. 7, т. 3 във връзка с ал. 8 от ЗЗК се налагат периодични имуществени санкции в размер до едно на сто от среднодневния общ оборот за предходната финансова година за всеки ден до прекратяване на противоправното действие или бездействие."

Припомняме, че регулаторът започна поредна проверка на пазара на горива на 16 април, която трябва да установи има ли евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива. Повод за образуване на производството бе постъпил сигнал от Върховна административна прокуратура (ВАП) относно несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47.4% според Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с около 11%) в същия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терзиев ще ги напсува като колхозник тип кърски работник
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кво стаа с "останете си вкъщи"? Мож да са си биле дома?
33
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам вече ви е ясно как въпросната "държавна" компания ще придобие дял от пазара.
32
0
 
19
 
! Отговори
Haha преди 3 години
Някой не си е платил за 'внезапната проверка' 🤣
31
1
 
5
 
! Отговори
Днec преди 3 години
Моля не пишете коментарри тук, пишете ги в адекватните новини.
30
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега след като ще правят държавна компания, за всеобща изненада ще открият картел при горивата, след което Баце ще извика всички шефове на веригите да им постави условията си за съвместно съжителство (да му снасят милиони за такса спокойствие)Точно както привикваше Божков и Гриша Ганчев преди това.
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марешки днес през няколко часа повишаваше цените на горивата в бензиностанциите си с по няколко стотинки. Общо 8 ст. за 24 часа.
28
5
 
7
 
! Отговори
софианец.... преди 3 години
До Тодор.....На бензиностанцията пред входа на стадион Г. Аспарухов - 1.42лв /л......бензиностанцията на ул Малашевска - 1.45 лв /л ......ЗНАЧИ МОЖЕЛО ! СПОМНЯТЕ ли си . че когато назначиха ГЕЧЕВ ....и той се развихри .....1 -во ...го привикаха в президентството / да каже защо пита КС / ...СМЯХ.....2 -ро ...др. ЗЛАТЕВ поиска среща с ГЕШЕВ ! ....СТРАХ...........ПОЧВАЙ ги ГЕШЕВ ....ния сме с теб !
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам и държавни дюнерджийници!
26
0
 
15
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Луканов пося зависимостта на българската икономика и поазара на горивата от руските енергийни корпорации!Това беше план и стана по един перфектен начин, с новосъздаденото СДС, което извърши големите енергийни приватизационни сделки и преподписването на нови скретни газови договри с Газпром, неизгодни за икономиката и бизнеса!Представяте ли си какво мисли народа за българските политици и бизнесмени, когато последни от ЕС по настояване на ЕК ни се приспаднаха монополни цени от Газпром!Джаро!ЦРУ
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите 90г.Само че рекетьорите си имат държава.В сянка са генералския кръг .Трябва постоянно протести и гражданско неподчинение . Невероятно нагли стават.
24
6
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ТЪРСИ ОПРАВДАНИЕ ЗА БЕЗ УУМИЕЕТО СИ ...ДЪРЖАВНИ БЕНЗИНДЖИИ!
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комисията известна още с емблематичното си мото "Няма картел при горивата" ще проверява дали има картел при горивата.
22
0
 
26
 
! Отговори
Алов преди 3 години
На кой ще му взимат бизнесаа .... ще има нов кандидат за Дубайй
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един въпрос към КЗК: на Марешки ще му правите ли изненадваща проверка?
20
5
 
37
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Иван Костов само за продажбата на Нефтохим , трябва да получи 1 300 години затвор, плюс и за другите приватизационни престъпления още 681 години затвор, горе долу две хилядолетия затвор реална присъда, а не да ми пипше оправдателни книги и да се прави на жертва, че е нямал избор, нямало пари и инвеститори в страната!Сега ако се пусне на борсата Лукойл ще струва няколко милиарда реална цена, а са налели ионвестиции за не повече от 200 млн евра за през годините!Животът е жесток селяни!Вонг!ЦРУ!
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България корупция и картели няма.Тум има само жалки данъкоплатци!
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва да беше 1994 година, мале... Ония за многократно по-малки суми се гърмяха по улиците.
17
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тече разследване за картел при горивата"2017г. КЗК "КЗК: Няма картел на пазара на горива, а обмен на търговска информация"2019г. "КЗК: Картел на пазара на горива няма"Мога да изкарам всичките становища на КЗК назад през годините, само че въпросът ми е следният: как така КЗК не откриваше картел до момента, в който ще бъде създадена държавна компания?
16
6
 
11
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Как може да влияеш на цените на пазара с държавни бензиностанции???Това ми прилича повече , като подпомагане на монополиста Лукойл, от страна на държавата, отколкото загриженост за българските данъкоплатци и потребители!Ако бяха толкова загрижени нямаше да продадат и петролната рафинерия и държавните банзиностанции, които имахме!Сега лошо ли е да има държавна собственост, преди беше лошо!Селяни прости, вие сте валат, снасяйте и работете за жълти стостинки!Агент Дензъл Мортън!ЦРУ!!!