Ердоган нападна Гърция, посяла хаос в Средиземно море

Не стихва напрежението заради спор за ресурси
25 авг 2020 10:04, Елка Василева
57
Ердоган нападна Гърция, посяла хаос в Средиземно море
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че турските военноморски сили няма да се оттеглят, докато Гърция "сее хаос" в Източното Средиземноморие, където страните разположиха фрегати на фона на нарастващо напрежение заради спор за ресурси, предаде Ройтерс.

"Тези, които хвърлят Гърция пред турските военноморски сили, няма да застанат зад нея", заяви Ердоган след среща на кабинета.

Той добави, че Атина няма право да издава навигационни уведомления, познати като НАВТЕКС, в зони, за които Анкара има претенции.

"Гърция обяви собствения си НАВТЕКС по незаконен и неправомерен начин... С този подход Гърция пося хаос, от който няма да може да избяга", заяви Ердоган.

Още по темата

Турция удължи проучвателната мисия на своя изследователски кораб Оруч Реис в спорна част на Източното Средиземноморие до 27 август, предизвиквайки напрежение в региона. Атина определи проучването като незаконно, припомня БТА.

Гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас заяви пред журналисти вчера, че Гърция е издала НАВТЕКС, който също изтича на 27 август.

"Гърция отговаря спокойно и с готовност както на дипломатическо, така и на оперативно ниво. И с национална увереност прави всичко необходимо, за да защити суверенните си права", посочи Пецас.

Членките на НАТО Гърция и Турция имат остри разногласия по отношение на претенциите си за въглеводородните ресурси в зоната, основаващи се на различни гледни точки за границите на континенталния шелф във водите, където се намират основно гръцки острови.

Отделно турското министерство на отбраната обяви военно учение с участието на турски и съюзнически кораби, което ще бъде проведено в Източното Средиземноморие днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той добави, че Атина няма право да издава навигационни уведомления, познати като НАВТЕКС, в зони, за които Анкара има претенции."===Отново виждаме същото - Турция (т.е. Ердоган) има претенции и никой няма право да ги оспорва, дори да са в нарушение на закона. Нарцисизмът и своеволието на тоя човек отдавна са минали всякакви граници.
27
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 милиона кв километра е бил Османската империя и враговете Англия,Русия,Франция, Гърция и други са поделили земите му помежду си ,но вече империята се събужда от съня и много народи напират да се присъединят към нея,за пример,северен Ирак,Северна Сирия,Кипър,Либия, Азербайджан, Туркменистан, Киргизстан, Узбекистан,Казахстан скоро ще са в единен военен и икономически съюз,даже Пакистан ,Катар, Оман, Йемен СомАлия искат да се присъединят към съюза
26
3
 
0
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 3 години
Конфликта се дирижира от Бъдещето.."Тъпите ***/нарочно наркотизирани и пси препрограмирани... на власт последните 100 години се надпреварват да внедряват вече трилиони анти земни оръжия.вкл монтирани в цигарени пакети,лични документи,телефони,телевизори,камери,сателити..Запасите от ГАЗ в черно и Средиземно море се охраняват от бъдещето като Възможни источници за ХРАнА на домашните хора след тежки увреждания на КЛИМАТА
25
16
 
4
 
! Отговори
Самата истина преди 3 години
Добре ,че е ДПС ,за да сме в добри отношения с Турция!
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците не спят от мисли за поводи за войни със всичките си съседи.Винаги могат да измислят повод.Един *** тука беше писал, че мюсюлманското му ухо много се дразнело на камбанния звън от църквата на близкия гръцки остров и затова той трябва да стане турски.
23
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците са прави в случая. Турците да си стоят в Анадола, където им е мястото и да си траят, че голям бой ги чака. Никой не иска ислямоазиатски диваци в Европа.
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците са поделили с Египет цялото Средиземноморие помежду си и за страната с най дълга морска ивица Турция са оставили една тясна ивица покрай сушата,това ако не е повод за война здраве му кажи но гърците много ще патят защото сигурно ще загубят островите и Западна Тракия до Солун
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците си мислят, че са много силни, само че в боя нищо не се знае. Във войната победителят винаги не се знае. Възможно е и гърците да победят и тогава какви ще ги дрънка Ердоган?
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хубавци турците са отворили едни уста да налапат целия свят. Нали сега откриха огромно количество газ в Черно море? Само су чудят с кого да се дърлят.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В боя нищо не се знае Израел направи смешни арабите едно време
18
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган скоро ще го яде голям. Което е добре за нас. Турция ще бъде унищожена веднъж завинаги и повече няма да създава проблеми.
17
14
 
8
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Гърците са много г л у п а в и и наивни. САЩ са им обещали земи и закрила, за да направят военен конфилкт, само и само заради закупените от Турция С-400. Само, че подценяват турците, които имат военна мощ да затрият гърците за 1 ден.
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от ердоганчовци в тоз сайт..Ако Местан беше в парламента сигурно щеше да пусне декларация в полза на Турция ,ама за техните права знаят, свалиха руския самолет за милиони но Владя не е забравил. ТУРЦИЯ , не е яла бой от балканските войни насам.
15
11
 
11
 
! Отговори
Адмирал Неархос МАКЕ преди 3 години
САМАТА ДУМА ЗА ''НАУВТЕКС'' --ИДВА ОТ ВЕЛИКАТА СТАРА ГРЪЦКА ДУМА НАУС/НАУТИКОС/НАВТИКОН = МОРЕ, МОРСКИ ПЪТ !! НАУВ + ТЕКСТ (която е френска) = НАВТЕКС !ОТ ТУКА ИДВА И ДУМАТА ''НАВИ'' = НАВИГАЦИЯ .ТУРЦИТЕ ИДВАТ ОТ ПУСТИНИТЕ И ПЕЩЕРИТЕ НА СРЕДНА АЗИЯ и МАЙКА МОНГОЛИЯ УЛАН БАТОР, РЕКА ОРХОН И КАРАКОРУМ !ТУРЦИТЕ КАТО ПЛЕМЕ НЯМАТ НИКАКВИ ТРАДИЦИИ В МОРЕТО И ВОДАТА.ОБРАТНО-- НИЕ ГЪРЦИТЕ СМЕ ОСНОВАТЕЛИ НА МОРСКАТА И ВОДНА ПЛОЩ И ПЪТИЩА, КОЛЛОНИИ И ВЕЛИКИ ГРАДОВЕ + ЦЕЛИ РЕГИОНИ ПО МЕДИТЕРАНИЯ
14
3
 
18
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Турция е посяла не по-малко проблеми и раздори в района на средиземноморието. И не само там. С Турция винаги се е разговаряло от позиция на силата. С Гърция, с изестни уговорки - също. Напоследък обаче и така не може, защото и двете са в НАТО. Затова спорът между тях е като спор между петела и пилето - прав е по-силният. Гърците разчитат, че ЕС ще помогне. На Турция обаче не им дреме: имат голям коз - 5 милиона бежанци, които са станали такива благодарение именно на ЕС и УСА. Пуснат ли ги ...
13
6
 
10
 
! Отговори
ЗНАЧИ НИЩО!! преди 3 години
За Турция или добро или нищо!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9:Да де, истината за пенсийте боли. Те там 800 евро пенсия а тук е 250-300лв. И Турция не е цвете, незабрявай 500г и че кучето е имало повече права от българина, изклаха толкова народ, върнаха ни в каменната ера.Просто силните държави си играят с малките и слабите. За съжаление ние сме винаги на губещата страна.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне не лъжат гърчолята като нас ,че не сме се объркали в превода.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същият като Тиквата. Крадецът вика дръжте крадеца.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Из целия арабски свят ще се намери някой като се има предвид ,че Израел и САЩ подкрепят Гърция двете ай мразени държави из мюсюлмани арабския свят.