Ереван: На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ

Десетки жертви на конфликта между Армения и Азербайджан
28 сеп 2020 13:06, Елка Василева
87
Ереван: На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ
Снимка: БГНЕС

Боевете между арменски и азербайджански сили за спорната област Нагорни Карабах продължават. Жертвите на ескалацията по официални данни са поне 39, включително цивилни.

Има взаимни обвинения за причиняване на цивилни жертви.

Армения и Азербайджан въведоха военно положение и обявиха частична мобилизация след избухването на най-тежките сблъсъци за Нагорни Карабах от 2016-а. Сепаратисткият регион се намира в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Карабахските сепаратисти заявиха, че една жена и дете са били убити, от своя страна от Баку съобщиха, че 6-членно семейство е загинало при в обстрел на арменската армия.

Още по темата

„На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ“, предупреди арменският премиер Никол Пашинян, който призова световните сили да не допускат намеса на Анкара, предаде БНР.

По данни на арменското министерство на отбраната почти 200 военнослужещи са ранени в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван си оспорват Нагорни Карабах от 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската съветска република и след въоръжения конфликт от 1992 до 1994 г. Баку загуби контрола върху него.

Руското МВнР призова днес всички въвлечени страни към максимална сдържаност.

От своя страна арменският посланик в Русия заяви днес, че Турция е изпратила около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
4
 
! Отговори
турчеляк е проклятие преди 3 години
На всички е ясно, че тази война е подклаждана от турция.турците са като ромеите. турчин ако не убие днес и ромей ако не крадне, не заспива.
73
6
 
5
 
! Отговори
ТЮРК преди 3 години
До АнонименТОва е вярни. Тюрките сме доста голяма фамилия от тюрски родове. Преди десетилетия във всички турски империи са живеели етноси от различни групи както и българи в Азия и са говорели на старо турски а през 650-те години приемате славянството и си променяте имената.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
75 Явно ти се ще да е така но за сьжаление заради подьржане на Катар и най вече за разследването на журналиста Джемал Кашикчи който е убит от тях и се наложи да признаят .Престонаследника отмьщава по тяхно си.Невьзможно да са против интересите на евреите и да са с Иран в един отбор.
71
9
 
9
 
! Отговори
Bg преди 3 години
турците са слаба работа щом избягаха от гърците сега тръгнаха срещу арменците не знам и от май ще си тръгнат по слаб противник трябва да им се намери някое племе в Африка да се бият .
70
2
 
13
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
А ако се проведе референдум в Кърджали или в Лудогорието? Не може чрез референдум да вземаш територия от една държава и да я даваш на друга. Щом не искат арменците да са граждани на Азербайджан - да отиват в Армения.
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я смотрю на город мой, суровый монолит.Я смотрю - и боль в груди, руин печальный вид.Здесь нещадно все сметая пронеслась война,Горький след оставив нам и память навсегда.
68
14
 
6
 
! Отговори
Адмирал Неархос МАКЕ преди 3 години
МАЙК ПОМПЕО БЕШЕ 30 ЧАСА В ТЕССАЛОНИКЕ ОТ СЪБОТА 10 СУТРИНТА ДО 16 СЛЕДОБЕД В НЕДЕЛЯ !!ТАМ ГО КАЗА НА ПОДИУМА = '''ТУРКИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАЗАНА ОТ БОЙ , АКО ИСКАТ ДА ИМА ТУРКИЯ, ДА СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ НА ООН И НА МЕЖДУНААРОДНИЯ СЪД В ХАГА, И ПО МОРСКОТО ПРАВО В ЛОНДОН ! '''ГЪРЦИЯ Е ПРЕДЕЛНО ГОТОВА ДА ПОКАЖЕ ВЕЧНИТЕ ДЕБРИ -- на Ерджоган и на останалите турци . И да ги прати да видят Алах отблизо .
67
8
 
12
 
! Отговори
Алена жътва преди 3 години
Междувременно, турските дронове вършеят яко...
66
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Саудитска Арабия току-що въведе пълно ембарго на всички стоки от Пуйкистан, заради поддръжката на Еpcдyxaн за агресията на Азербайджан срещу Армения!Даже мюсюлманите го заплюха тоя мустакат плyжек!!!
65
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам държавата да заплати билета на всички арменски доброволци Бабикян,Мабикян ,Телевизян нека да отидат и даже да останат там за да помогнат на родината си със безценните си умения
64
1
 
5
 
! Отговори
179 преди 3 години
Номер 56 Кадиров е поставено лице на Путин и до тук...
63
3
 
6
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Каква мобилизация , то в Русия има повече арменци от самата армения , ще ги привикват от русия ли, азербайджан ги поддържа турция съответно нато , нещо се случва но на нас никой няма да ни разкаже, щом е спорна точка значи има някаква геостратегическа важност
62
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма олимпиади, мачове. Ще гледаме реалити шоу Азербайджан-Армения.Къде дават преки включвания?Нашите страхливци журналисти ще отидат ли в нагорни карабах да снимат?Няма смели журналисти като Елена Йончева. Сегашните снимат само пред празните сгради на властта след работно време.Защо стоят пред празните сгради в 19 часа? Това е прякото им предаване.
61
3
 
3
 
! Отговори
Капитан Планета преди 3 години
До БаревРамбо печели битки,но губи войните .Затова го няма в битките след 1991г. и САЩ печели всички войни .Войната е екипна работа.Рамбо носи лош късмет;)
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВоенния персонал си е военен персонал за "доброволците" е задължителна мобилизацията...;
59
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагорни Карабах исторически винаги е бил арменски, но след 1920 година е бил разделен на две и една част попада в Азербайджан, въпреки че е населен предимно с арменци. Населението на сегашната република там през 1939 година - общо население от 15837 души, в т.ч. арменци 132800(88%), азери 14053(9,3%), руснаци 3174(2,1%), украинци 436, други 374. След Втората световна война броя на азерите се увеличава много, а на всички останали намалява много. През 2005 година арменците са 99,7% от населението.
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63 Този модел се оказа изключително ефективен, ако наоколо няма американци. А те, независимо от избора на президента вече няма да се мешат и само ще гледат сеир, когато това не ги засяга пряко. Необходимо ни е спешно превъоръжаване, но понеже няма бюджет е необходимо да се наложи 30% милитъри налог при закупуване на всякакви нови недвижими активи и коли, изчислено по пазарни цени. Това е значително о-добре от премахването на плоския данък. Който откаже, да се разстрелва публично.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименХвърля се с калшника само срещу цивилни, иначе после ходи да моли на истинските войнствени нации да го спасяват....
56
16
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Армения, въпреки че е малка, може да се похвали с това, че никога не е била напълно изоставяна нито от САЩ, нито от Русия. В крайна сметка този Нагорни Карабах е един беден планински регион и не ми е ясно каква толкова голяма ценност представлява за Азербайджан. Нека да проведат един референдум там и при условие, че болшинството са за преминаване към Армения, да бъде присъединен към Армения по принципа на Хатай към Турция и Крим към Русия.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За лобита знаем, но арменците и евреите са врагове от няколко хиляди години...