България на последно място в ЕС по високи технологии

Надяваме се на 2.7 млрд. лв. за дигитална, пътна и жп свързаност
20 ное 2020 20:50,
70
България на последно място в ЕС по високи технологии
Снимка: БГНЕС

Въпреки че сме известни с добрите си IT специалисти, България остава на последно място в Европейския съюз по използване на високи технологии, показват данните на транспортното министерство, цитирани от БНТ.

България се надява да получи 2,7 млрд. лева за изграждане на дигитална, пътна и жп свързаност по европейски инструмент. Според експерти и икономисти обаче, вече сме закъснели с проектите и те не гарантират достатъчно реформи.

Днес планът беше представен от вицепремиера Томислав Дончев и транспортния министър Росен Желязков на специална онлайн конференция.

От министерството смятат да заложат във всяка европоръчка изискването при проектиране на строителство, ремонт и реконструкция на пътища да се полагат и елементи на електронните съобщителни мрежи.

"Когато коментираме с вас след две-три години, например към 2026 г., когато ще отчитаме ефекта от изпълнението на плана, класацията и позицията на България да бъде много по-добра, което е важно. Наред с това е много по-важно да имаме висока удовлетвореност от потребителите", коментира вицепремиера Томислав Дончев.

Бизнесът напомни и за електронното правителство като част от реформата.

"Трябва да бъде довършена реформата в административното управление на България, за да не бъдат министерствата феодални владения, първични разпоредители на бюджети, които не си говорят с другите такива", допълни Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С пееф и сокола, кукловодите на тиквун, е чудо как изобщо имаме и ИТ индустрия
48
0
 
0
 
! Отговори
Ние преди 3 години
Ние сме на последно място и по избор на политици и заради това сме на последно място. Само погледнете кой ни управлява:Борисов, Каракачанов, Джамбаски, Нинова. Тези са достатъчни. Това са хора без морал, само с хитруване влизат и да на власт. Говорят това което искаме да чуем. На власт са само за лична облага и нищо друго. Сигурен съм, че във всеки един удобен момент ни се присмиват.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Високи технологии с разряд ганюги
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вицепремиер, изглежда е от скоро в министерския съвет и сега е разбрал, че министерствата се управляват като феоди.Да се поинтересува за една шушумига от габровския балкан, която не знае за какво вземе заплата, но след 10 години и 1 млрд потрошени, още няма електронно правителство.Хубаво гледате да допълзите до редовните избори, какво ще правите, като ви изритат?Някога, за нещо друго освен за схеми, имали ли сте идея?
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че по руски хибридни високи технологии сме на първо място в ЕС.
44
0
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Най хубавото нещо което правите амуджалар,това са ви децата.Защото не ги правите с ръцете.
43
2
 
3
 
! Отговори
as преди 3 години
ние сме се на последно място, една свястна новина няма в това днес булшит
42
0
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Съвет за малко по младите, гледайте да запишете PhD в цивилизацията, защото после е по трудно, но не невъзможно. Трябва да сте по самостоятелни и самоотвержени. Докторантурата у бг'то освен това е 500лв, не че нещо, ама все пак. Освен това, трябва да вършите работата на още двама, които са в статията после. Най вероятно ще ви оберат и интелектуално, освен това. Разбира се, има добри ръководители и работливи колеги, но са голяма рядкост. Преобладават феодалните старчета и ***.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тошовият рай правеше компютри, а ти сега и компотите си внасяш. Ходи цапай. Накрая в затвора поне тези които знаят как да крадат ток да те научат на нещо.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отидете в Буковлък,Столипиново, Факултета... Защо са ни високи технологии, като си имаме едно население,което само технологията на секса му е в главата..
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вафен ти си причината. Откъде знам ли? Имената на глупците висят по стените.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България диша прахта на Виетнам, Нигерия и Алжир в областта на науката. През 2016 г. сме на незавидното 58-о място по разработки, според Web of Science (WoS), призна днес просветният министър проф. Николай Денков.
37
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
България никога няма да бъде високотехнологична страна.ПРИЧИНАТА ? ТРУДА Е ЕВТИН.НАРОДА ***.ЗА КАКВО?
36
0
 
10
 
! Отговори
Ху* преди 3 години
В държави пропити от корупция и социална несправдливост високите технологии са ненужни прищявки. Не си мислете, че на запад са по-добре. Мизерия гранде в цяла Европа, където се създаде новата класа работещи бедни. Обществото е болно!
35
0
 
3
 
! Отговори
A we преди 3 години
Това заглавие разузнавателно ли е. Като ви измъкнем летящата чиния няма да ви стигнат памперсите. Не се бъзикайте с нас.
34
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
Това за което говори 27 са самолети мишени.А за незапознатите мога да кажа че бойни дронове в някои държави има още от средата на 80-те год.на миналия век.А това къде съм ги виждал не е ваша работа.Пак през 90-те год предложих на едного който се наричаше бизнесмен да произвеждаме роботи за обезвреждане на вздривни устройства.И тогава разбрах,че тук в България не е хубаво да имаш напредничаво мислене.Просто нацията е такава.И всеки друг го имат за луд.За съжаление!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а онова недоразумение мухобойко казва че всичко е наред
32
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
но пък е на първо по добив на тикви-рекордьорки
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на второ място в Европейския съюз по домакинства, които разполагат само с външна тоалетна. Преди нас се нареждат само румънците с 24,2 % от населението си.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иран свали дрон за над $ 120 млн. на американския флотДронът е бил MQ-4C Triton, производство на фирмата "Нортроп Груман", с цена за бройка между 120 милиона и 182 милиона долара