Ще влязат ли брашнените червеи в чинията на българина?

Наш стартъп ще прави завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа
18 яну 2021 20:16, Анисия Иванова
65
Ще влязат ли брашнените червеи в чинията на българина?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планираме в рамките на следващите две години да изградим най-големия в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми. Това заявиха Олга Марсенак и Ксавие Марсенак, съоснователи на Nasekomo, в предаването "Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През 2020 г. компанията Nasekomo е отчела голямо търсене, като според гостите консумацията на насекоми може да реши два ключови проблема за хранителната индустрия, свързани с липса на достатъчно протеини за населението и неустойчивите методи за производство на храни.

„От три години и половина протеините от насекоми са разрешени за храни за риби и домашни животни. Това, което се случи през миналата седмица, е, че след няколко години много внимателни анализи Агенцията по безопасността на храните в Европа прие за първи път насекомите като безопасна храна в човешката хранителна верига“, обясни Олга Марсенак пред Bloombergtv.bg

"Става дума за брашнените червеи и в момента има и други подадени заявки за други видове насекоми включително и черната муха войник, която ние отглеждаме“, каза тя.

Насекомите могат да се използват за производство на брашна или олио, поясниха гостите.

„В Европа има и културен елемент, като хората не желаят да консумират насекоми, но те могат да бъдат използвани като съставки на различни храни така, че да не се усещат“, заяви Ксавие Марсенак

"Към момента е много трудно се произведат насекоми и цените на продуктите от тях са доста високи, но очакваме след 5 години този пазар напълно да се промени“, смятат съоснователите на Nasekomo.

„Сега всяка търговия с насекоми се извършва под временните мерки, влезли в сила от 2018 г., според които насекоми и техни производни може да се продават само ако тяхното потребление е били одобрено преди тази дата“, коментира Олга Марсенак.

Гостите заявиха, че планират в рамките на следващите две години да изградят най-големият в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
6
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Това ще да е новата "organic" шмекерия по която rлynaцитe ще си харчат парите.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето след около 20-30-50г се очертава като филм за оцеляващи:световен недостиг на храна, горива и монопол в/у водата. Mad Max?
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Европа има и културен елемент, като хората не желаят да консумират насекоми"-Всичко е казано с тази фраза. В Азия има културен елемент, като хората желаят да консумират насекоми. В някои страни на Европа ядат живи молюски и това се счита за деликатес, афродизиак и струва скъпо.Оставете хората да ядат традиционните си храни и не им пробутвайте висококачествени протеини от насекоми! Ако констатирам в храната си такива протеини, поставени без мое съгласие, дъ да им е яко на производителите!
50
0
 
12
 
! Отговори
бай СтамаТ преди 3 години
До АнонименАз не възхвалявам бай Тошовото време и в много отношения животът значително се е подобрил от тогава, благодарение главно на техническия прогрес. Но за храната не съм съгласен. Всичко е изкуствено или отровено във веригата - земята я обработват с отрови, фуража е пълен шит, което предполага свинското, телешкото и прочее не струват, да не говорим, че животните и пилетата ги блъскат с хормони и антибиотици.ХВП-то е още по-зле - блъскат в продуктите си всякакви б o к л у ц и и отпадни
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Po добре от колкото гмо жито
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай СтамаТБай Стамат, и сега можеш да си купиш такава храна, ако си готов да броиш парите. Друг е въпросът доколко биото е прехвалено. По света продължителността на живот нараства, което е някак в противотежест на спомените за доброто старо време. По принцип спомените за доброто старо време винаги имат силен художествен елемент.Но съм съгласен, че има големи *** - какви ли не кремчета, сокчета, мезенца. На този фон, няколко червейчета са съвсем био протеин, които засега ще пропусна.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брашнените червеи ще влязат в главата на този който е написал този буламач,с идеята да разбърква мозъците на хората с глупости.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко са ни геоьве, лиди феминистки, болшевики правещи се на десни демократи, че сега и червеи ни набитвате. Абе либерасти, спрете се с глупостите бе!
45
2
 
17
 
! Отговори
бай СтамаТ преди 3 години
До Комуназпреди 30 год имаше истинска храна защото бяхме технологично изостанали в развитието на ХВП индустрията. Но после наваксахме с най-гадните технологии от запада и като резултат ядем и пием боклyци. Уж има всичко на пазара, но много трудно се намира нещо истинско.
44
1
 
13
 
! Отговори
Комуназ преди 3 години
До бай СтамаТНе ти се струва, бай Стамате, Света стана вече едно много, ама много гнycно място за живеене! Така е когато си под властта на западната либерастия и когато хората се самоосъзнават като дoбитък, ще бъдат третирани като такива. Добитъка се ваксинира, дои и се храни с фуражи, гнилочи и всякаква отпадна материя. Разбира се и червеи, що не! Cвинитe никога не са имали претенции с какво ги хранят! Когато имахме хубава био храна преди повече от 30г. бяхме недоволни, е сега всички са хепи!
43
2
 
27
 
! Отговори
бай СтамаТ преди 3 години
само на мен ли ми се струва, че светът става все по-гадно място за живеене
42
2
 
14
 
! Отговори
Кармин преди 3 години
И сега има "кармин" в много колбаси и плодови млека. Прави се от стрити насекоми.
41
1
 
20
 
! Отговори
Satira преди 3 години
Ее как така, от кога го чакаме този завод. Не е ли да седнеш в бара и да си поръчаш - " Една бира и порция пържени майски бръмбари"
40
8
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
завод ли?айде моля намали малко от към опашката драги разказвачореално би могло да бъде малака скромна лабораторийка със 2-*** работникаединия обива със ток жертвата по хуманен начин другия изкормва със лазер а поточната линия пакетирва каквото и да излезе аз лично бих пробвал за мезе след 3-та ракийка
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До трънчоТвоето съзнание надали може да понесе много. Издърпай си кабела на нета и не се тормози. Такива като теб, с малък умствен капацитет, ще ги автоматизираме до 10 години.
38
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Европа има и културен елемент, като хората не желаят да консумират насекоми, но те могат да бъдат използвани като съставки на различни храни така, че да не се усещат, заяви Ксавие МарсенакЧакай да видя дали съм разбрал - аз може да не искам да ям насекоми, ама те ще ми продадат да ям насекоми без да ги усещам?!? А тогава какъв е смисъла? Хем не ги искам, хем няма да ги усещам? Не може ли просто да произвеждат нещо което искам и което да усещам?!? Какви са тия извратении?
37
0
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
да му мислят хипстърите кво ги чака за ядене ...
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коментар: БЕЗ БОГ ТОЛКОВА!АТЕИЗМЪТ И СЕКТИТЕ ИМ НАПЪЛНИХА ГЛАВИТЕ С БРЪМБАРИ-ТОЧНО С НАСЕКОМИ!И ЗА ИЗОБРЕТАТЕЛИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ-САМОЧУВСТВИЕ НА ТАКИВА ИМАТ,А СТАВАТ ВСЕ ПО-ЛУДИ/простете ми за израза,но не зная по-точна дума от тази,с която да ги сравня-НЕАДЕКВАТНИ В РАЗУМА И ПРЕЦЕНКИТЕ ДА КАЖЕМ/! САМО БОГ ЗНАЕ КАК ДА НИ СПАСИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ НИ ГРЕШКИ!ТРЯБВА ДА СЕ МОЛИМ ЗА ПРОШКА И ДА ПОЛАГАМЕ УСИЛИЯ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛАТА МУ!ИНАЧЕ ИМА ДА ТЪРСИМ"ПРОТЕИНИ"В ЛАРВИТЕ...А МНОГОБРОЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ?!
35
3
 
15
 
! Отговори
трънчо преди 3 години
Трети полове,истанбулски конвенции,вируси,затъмняване на слънцето,колонизиране на Марс,сега и червеи....какви са тези брутални мозъци ,дето измислят всичко това?Аа,има и бутиково месо,което го отглеждат в лаборатории.....колко още може да понесе нормалното човешко съзнание?Гаранция,че ще има и още.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тази статия ми се догади.Суровината как ще изглежда ? Чували с буболечки ли ?Че кой българин яде буболечки ?Направете си производството някъде из Китай.