Експерти: Пандемията от COVID-19 e можело да бъде избегната

Държавите са реагирали бавно на бедствието
13 май 2021 09:28, Елка Василева
51
Експерти: Пандемията от COVID-19 e можело да бъде избегната
Снимка: архив, БГНЕС

Световната здравна организация е закъсняла много, преди да вдигне тревога за появата на коронавируса. Това е заключила независима комисия от експерти и служители, упълномощени от СЗО.

Според тях катастрофалната пандемия от коронавирус, наречена "Чернобил на 21 век" и отнела живота на най-малко 3,3 милиона души, е можело да бъде избегната, а с нея и предизвиканата световна икономическа криза, предаде Франс прес.

Още по темата

Пандемията е била "предотвратимо бедствие", но повечето държави са реагирали твърде бавно, за да ограничат разпространението на вируса. Експертите са открили слаби места в почти всяка точка по веригата на готовност и действия и смятат, че Китай е изгубил ценно време.

Експертите критикуват също повечето държави, че са предприели подхода - да изчакаме и да видим, през февруари 2020 година, след като СЗО обявява коронавируса за заплаха за общественото здраве.

Ясно е, че съчетанието от лош стратегически избор, липсата на воля за справяне с неравенствата и наличието на система без координация създадоха токсичен коктейл, който позволи пандемията да се превърне в катастрофална хуманитарна криза, пише в доклада на комисията.

Прекалено голям е бил периодът между съобщението за огнище на епидемия в Китай през втората половина на декември 2019 г. и обявяването от СЗО от 30 януари 2020 г. на международна извънредна ситуация в общественото здравеопазване, смятат експертите. Китай от своя страна беше обвинен, че е прикрил епидемията.

Експертите настояват за спешно осъществяване на широки реформи в системата за предупреждение и превенция, за да не се стига до нови пандемии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е поредната шитня.Никаква информация. Празните мисли на някой празен човек. Да, можеше да избегнат много проблеми, ако политическия елит не бе наложил световни "локдауни" за нещо, дето и с тях, и без тях пак щяхме да го минем по същия начин.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Експерти: Пандемията от COVID-19 e можело да бъде избегната"Е значи и аз съм експерт тъй като и аз си го помислих преди време. Докарайте ни още експерти да кажат, че и световните войни е можело да бъдат избегнат и ще ви боготворя доживот.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаммм...някои хора си мечтаят за строг контрол и строги мерки. Малко им се видя. Ама това си беше и една от целите на тази пандемия. Сами да плачем за ограничения. Не че ни ги налагат насила, ние сме си ги пожелали доброволно.
13
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не, не е било възможно да бъде избегната! На всеки 100 г., човечеството е застигано от пандемия, но все още не се е вразумило! Хората умират, но въпреки това се воюва, продават се оръжия, наркотици и хора като роби! Малка шепа тънат в лукс, а 80 % от човечеството живее в мизерия! Това е чистка!
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ако вечните туристи се бяха спрели на време и имаше забрани и по-строг контрол.Помните ли как се връщаха болни, че дори и с автобус се прибираха, дали са в затвора тези в момента?
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето т.н демократични държави са реагирали твърде бавно, за да ограничат разпространението на вируса. На този фон, бързо и ефективно действаха Русия и Китай. Друг е въпросът дали са искали да бъде избегната катастрофалната пандемия от коронавирус, отнела живота на най-малко 3,3 милиона души и предизвикала световната икономическа криза? Дали чрез пандемията не са целели предизвикване на световна икономическа криза, прибиране и прилапване на поевтинелите до $1 активи и бизнеси?
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3За вредата от Чернобил питай майките на деца с увреждания, жените останали без деца и семействата на скоропостижно починалите от рак следващите години... пострадалите са милиони. И, най-гнусното е, че БКП скриха от българите за аварията, не спряха задължителната 1-во майска манифестация, не иззеха вредните продукти. В същото време шефовете от БКП, ДС и семействата им се криеха и се хранеха с продукти и вода от незаразени части на света. Масови убийци, които разчитат да забравим...
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше как да се избегне освен ако целия свят не беше изолирал Китай
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази "пандемия" беше необходима, програмирана и предсказана много отдавна. Никой не си е и помислял да я избягва. Това е зловеща медийна манипулация. Даже не вярвам, че един ден ще ни кажат направо голата истина, за да разберем как сме били измамените крокодилчента.
7
1
 
17
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
като се обърне каруцата пътища много,И АНАЛИЗАТОРИ И КРИТИЦИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не стоят никакви типчета на върховете на държавите а предатели и пионки. бесилки за всичките. измислена пандемия. с ваксините ще ви направят био роботи и ходещи зомбита. в битшут има виде от уестпойнт където цру им показва работещи технологии за обсебване на мозъци и програмиране на поведение чрез биологичен материал вкаран в жертвите. отворете си очите офси. научната фантастика е реалност. утре ще е късно.
5
0
 
7
 
! Отговори
97335 преди 2 години
Когато начело н държавите стоят безотговорни типчета, които се съветват с врачки и баячки, не можем да очакваме да бъде чут гласът на истинските специалисти. При положение, че се знае за биологическите и химическите оръжия, нито една държава не е подготвила най-наложителните мерки, за да бъде предпазено населението. Свидетели сме, че предприетите мерки минлаата година бяха на уж и безполезни. Да забраниш на децата да излизат в парковете и градините без дезинфекция в транспорта, какво е?
4
1
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
То сега вече е ясно, че е можело да бъде избегнато, ама кой щеше да наложи такива ограничения и загуби за милиарди в началото, след като никой не беше сигурен и не сме сблъсквали с такава опасност ?!
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Чернобил на 21 век"Нищо лошо не стана от там освен за онези в близост.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че можеше. Но нека не забравяме, че първо - вирусът бе пуснат съвсем целенасочено и второ - доста печелишки имаше от него. Още другаря Сталин беше казал навремето - Смъртта на един е трагедия, смъртта на милиони е статистика. Та сегашнит управници на света не са много по-различни от Сталин.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък мислех, че сме виновни хората, че не си измиваме ръцете качествено и понякога не покриваме носовете с маска!