Паника: Висок 957 фута небостъргач необяснимо започна да се клати

Хиляди хора бяха евакуирани
Обновена: 19 май 2021 12:38 | 19 май 2021 10:20, Нели Христова
165
Паника: Висок 957 фута небостъргач необяснимо започна да се клати
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора в южния китайски град Шънджън избягаха панически от висок 957 фута (291 метра) небостъргач в града, след като той необяснимо започна да се люлее.

Видеоклипове, публикувани в китайските социални медии, показват тълпи, бягащи от тресящата се сграда, някои крещят и се оглеждат през раменете си.

Когато инцидентът се случва, времето е хубаво и няма съобщения за земетресение в региона. Няма съобщения за смъртни случаи или наранявания.

SEG Plaza в Шенжен е започнала да се тресе около 12:30 ч. местно време. Според официалния вестник на Общинския комитет на комунистическата партия на Шенжен около 15 000 души са били вътре. Всички са били евакуирани в рамките на 90 минути, съобщават местните власти, цитирани от CNN.

Властите, разследващи причината за разклащането, посочват в изявление, че не са открити "аномалии в основната структура и околната среда на сградата".

Градската метеорологична станция отчете максимална скорост на вятъра от около 32 км/ч  - скорост на движение, описана като "свеж вятър" от Националната метеорологична служба на САЩ.

Кулата се намира в оживения търговски квартал на Huaqiangbei, дом на най-големия електронен пазар в света. В сградата се помещават различни местни технологични компании и многоетажен електронен център.

Завършена през 2000 г., SEG Plaza е 18-ата най-висока сграда в Шънджън и 104-тата най-висока в Китай, според базата данни на небостъргача на Съвета за високи сгради и градски местообитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
5
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До ПроСоТоИзпревари ме - резонансът може да се породи и от тропйнето на тези 15 000. Затова по мостове е забранено маршируването.
83
4
 
21
 
! Отговори
gio преди 2 години
добре че ние не стройм небостъргачи, че щяха да са като метроном. Поне ако съдим от качеството на пътищата построени през последното десетилетие
82
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
има едно явление,наречено "резонанс".Всяка сграда,особено високите,се изчислява както на статичен страничен натиск,напр. от постоянен вятър,така и на динамични въздействия,каквито са земетръсите...Е,ако наистина се е РАЗЛЮЛЯЛА тая сграда,което и аз не успях да забележа от непрекъснато местене на камерата,то това вероятно се е дължало на резонанса..Резонанс с ултраниска честота,която да е съвпаднала с незначителните пориви на вятъра..А може и заради некакви "секретни експерименти",но това в
81
0
 
1
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
До Българин (81)Те и англичаните отдавна вече не ползват "английската" мерна система.
80
1
 
7
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Китайското си е китайско.Чули жълтите че по света във високите сгради се инсталират електромеханични системи за активно потискане на колебанията - и дай и ние да турим. Ама още не сме откраднали напълно технологията - карай, ще измислим нещо и ще го пишем иновация.Сега компютърът който управлява всичкото това е зависнал и никой не знае кой от шалтерите в мазето да бутне.Естествено, всички се правят на ударени за наличието на такава система защото не е законна и са спестили материали с нея.
79
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Браво ... коригирахте заглавието от метри във футове. Само сега да питам ... от кога в България ползваме английски мерни единици?
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С китайските йероглифи пише друго!
77
3
 
3
 
! Отговори
Bose Harman JBL преди 2 години
От Баса масата се Клати! Колоните са 3 метра а аз съм 1.80
76
1
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Мда, SEG Plaza се вижда накрая на клипа в дясно от тази по-ниска от него сграда. Из интернет има доста любопитни клипове. Приципно небостъргачите се движат при вятър, но това наистина е необичайно силно движение при този слаб вятър. Интересно. Относно височината- висок е 292 метра и 355 метра с антената.
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
957 метра???? Ех, тези наши журналисти. :-)
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което е снимано на клипа, не е SEG Plaza, а нещо доста по-ниско.
73
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да се опитват да дискредитират Китай с гьобелсова пропаганда, Народната Република е бъдещата суперсила! През ВСВ Гьобелс само разпространяваше пропаганда (която до днес хваща дикиш) за изостаналите руснаци, но накрая си развяха знамето над бункера му! Нека плюват! Китай строи и гради!
72
1
 
11
 
! Отговори
dp преди 2 години
До Анониментц тц... той е 356м, ама на умниците от днес.бг като се клати и им изглежда като км...
71
0
 
5
 
! Отговори
иван преди 2 години
това може би са километри, не метри? или футове?
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпаднал е в резонанс, като оня милениум мост в Лондон.
69
0
 
6
 
! Отговори
Клатят се разни неща преди 2 години
А в древните Карпати едно дърво се клати,евати, евати, евати как се клати туй дърво
68
0
 
15
 
! Отговори
do 71 преди 2 години
Когато общата култура на "преводача" не стига дотам, че да прави разлика между фут и метър...
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава работа ама китайска
66
5
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Китайците са добри в копирането но никакви ги няма в създаване на нови неща. Затова най-доброто им постижение е да са 2-ри. Правят някакви опити с телефони, коли, но все трябва да гледат отнякъде как да ги направят нешата
65
0
 
17
 
! Отговори
До Неграмотник преди 2 години
При 957 ФУТА сметката излиза...Ама отде толкоз знания в дописника?