Правят "пандемичен радар", светът повече да не е неподготвен

Джонсън: Нужна е адекватна система за контрол на болестите
21 май 2021 11:22, Елка Василева
36
Правят "пандемичен радар", светът повече да не е неподготвен
Снимка: архив, БГНЕС

Великобритания ще работи със Световната здравна организация (СЗО) за разработване на система, функционираща като "пандемичен радар", която бързо ще открива варианти на новия коронавирус и ще проследява нови заболявания в глобален мащаб, така че светът да не се оказва повече неподготвен, предаде Ройтерс.

Британският премиер Борис Джонсън обяви плана за нов "Глобален пандемичен радар" преди днешната Глобална здравна среща на върха на Г-20 в Рим, на която той ще говори.

Още по темата

От канцеларията на премиера казаха, че става въпрос за мрежа от центрове за наблюдение, които ще могат да следят за появата на огнища и да обменят информация за варианти и резистентност на ваксините.

Джонсън използва британското председателство на Г-7 да привлече вниманието върху необходимостта светът да бъде подготвен за бъдещи пандемии, като създава експертна група, която ще проучи как може да се ускори разработването на нови ваксини срещу бъдещи заболявания.

"Справянето с COVID-19 в цял свят и гарантирането на по-добрата ни подготвеност за бъдещи здравни заплахи е абсолютен приоритет за британското председателство на Г-7", заяви Джонсън.

"Светът не бива никога повече да се оказва неподготвен за вирус, който се разпространява неконтролируемо сред нас. Трябва да създадем адекватна за 21-ви век система за контрол на болестите, включваща обмен на данни в реално време, а също бързо геномно секвениране и реакция", отбеляза той.

Великобритания ще бъде домакин на среща на здравните министри от Г-7 на 3 и 4 юни преди присъствена среща на лидерите на страните от групата, която ще се състои в Югозападна Англия седмицата след това.

На днешната среща в Рим ръководителите на най-големите икономики в света се очаква да приемат декларация, препоръчваща доброволни действия за увеличаване на производството на ваксини срещу COVID, пренебрегвайки кампанията на САЩ и други страни за отказ от патентите.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 2 години
Онези които трупат злато и недвижими ценности като ни ограбват се грижели за нас. Вярвате ли им?
16
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
ако е необходимо да минем през трета световна...което оцелее ще е жизнено,поколения човешки същества обслужваме крадци и измамници,Бог ни е дал животите като Свободни хора...политиците са служители,а се държат като господари,разпореждат се с животите ни,ограбват ни и ни убиват!!!Водят Света ни към Гибел...Несправедлива,Глупава и Елементарна...и вината е във нас...плащаме на убийците на децата ни на животите ни на Историята на предците ни...не написана коми-трагедия за Човечеството..
15
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До Христо ХристовСвета ни видя и как китай и русия,имаха ваксини преди вируса а започне да убива масово,видяхме и как китай криеше информация...кой създаде и пусна вируса,кои отне Свободата на милиарди и съсипва икономиките ни,кой обрича милиардите на глад и безправие..на нечовешка смърт?Кой убива безнаказано и нечовешки..милиарди по света ни..до кога властта и политическите ви ще са над животите ни???Кога Справедлив ,Свободен и Мирен Свят???трябва ли да започнем да ви убиваме???както правите!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борката се загрижи за света,ще го предпазва ,сега-когато трябваше да спре полетите от/до Индия,се чудеше и почесваше .Същата грешка и при началото на пандемията
13
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Какъв пандемичен радар,да бяха разследвали Сорос и Гейтс за пускането на коронавируса!
12
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Джонсън е същия лъжец като тиквата, така че какво е казал няма никакво значение.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква ще е точно системата за контрол на болестите? Ще ни карат да се ваксинираме за всичко, що се сетят по няколко пъти годишно? Ако не щем да се разболяваме, поне с ваксини ще ни уморят или разболеят, та фармацевтите да богатеят. Никой ли не се сеща да си зададае въпроса как пък са толкова загрижени за нас, че чак насила ни налагат мерки за да спасят. Същите тия, дето създават вируси и ги пускат сред хората, те ще ни спасяват, от любов към човечеството, да не вземе няксой да си помисли друго
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек да ни стряскат все по-често!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия тотално изтрещяха
8
0
 
11
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
А сега сериозноЯвно хората искат ваксините и лекарствата да са готови преди откриването на болестта. Изключителни професионалисти
7
0
 
9
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Радара ми сочи сутрн нагоре, да го ползват него!
6
0
 
20
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Радар!?Подигравка с овцете. Не виждате ли какво става? Ще ви засичат на радара. Жал ми е за инжектираните.Внимание, ниско летящ инжектиран на радара.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглвието е смотано, какво е това двойно отрицание...
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава идея. Обаче как такова нещо ще стане със СЗО, като това е доказано корумпирана организация?
3
0
 
8
 
! Отговори
Питащ преди 2 години
Китай включен ли е в сметките за радара?Щото иначе нема смисъл?
2
2
 
9
 
! Отговори
Веждичката преди 2 години
Радар Мултак не лови! Засекретиха му делото на главния Мултак Рашидов , че е минал на червено и причинил тежко ПТП! Мутрите си остават Мутри както и да се наричат !
1
0
 
13
 
! Отговори
Хахаххаа преди 2 години
Па че се изхарчат едни пари това е идеята. Вируса кво ше бега от радара ли? Хахахаха