Превъзхожда ли армията на Китай тази на САЩ?

Страната разполага с най-големия в света морски флот
Обновена: 19 юни 2021 12:18 | 19 юни 2021 12:01, Петя Славова
88
Превъзхожда ли армията на Китай тази на САЩ?
Снимка: БГНЕС

Колко силна е армията на Китай и превъзхожда ли тази на САЩ? Китай има ясно дефинирана цел: до 2049 година Народната република трябва да разполага с "армия от световна класа". От години се наливат огромни суми в модернизирането на Народната освободителна армия, както официално се наричат въоръжените сили на страната.

Китай е втори в света по обем на сумите, заделяни за отбрана. Първи са Съединените щати, които харчат за военни цели три пъти повече от Китай.

В някои области китайската армия дори вече изпреварва американската армия, сочат данните на Пентагона. От тях става ясно също така, че в Китай индустрията и технологичното развитие във все по-голяма степен се обвързват с оръжейната промишленост.

Със своите 350 бойни кораби и подводници КНР има най-големия в света морски флот. Китай разполага и с около 2000 изтребители, което го превръща в държавата с третата по големина бойна авиация в света. Страната наваксва и по отношение на конвенционалните ракети с обсег до 5500 километра, още повече че Пекин, за разлика от Москва и Вашингтон, не е обвързан с нито един от големите договори за разоръжаване, предаде "Дойче Веле".

Китай модернизира атомните си оръжия и увеличи броя на ядрените бойни глави. Според шведския Институт за изследване на мира SIPRI, Китай разполага с 350 ядрени бойни глави - значително по-малко от големите атомни сили САЩ и Русия.

Китай разширява военното си присъствие и извън Азия. Дотук китайците са се сдобили само с една военна база в чужбина - в Джибути на Африканския рог. Според експерти обаче, контролираните от Пекин пристанища по морския път на коприната лесно биха могли да бъдат използвани не само за търговски, но и за военни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв полеви бой бе клоунн:)) Армения видя, какъв бой яде с рускатаа си техника. Нали са много казармени и рускаа школа? Аман от соц специалисти живеещи в миналото. Япония 100г рита по задникааа Китай полеви....
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"директен полеви бой"... И къде го, това да не е ВСВ?
17
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22Русия никога не е била велика сила. Не е и сега. Нвма дори самолет 5то поколение. Да не говорим за флот и лазери.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на написаното "Китай е втори в света по обем на сумите, заделяни за отбрана. Първи са Съединените щати, които харчат за военни цели три пъти повече от Китай." не би било излишно да отбележим, че Руската Федерация през последните години е единствената Велика сила, която ежегодно намалява военния си бюджет, но едновременно с това е далече пред Китай и пред сащисаните по високото качество и технологичното превъзходство на своите въоръжения в сферата на ядрената триада и особено РЕБсистемите
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно НЕ. Ако беше щеше да е почнала са се налага в цял свят. Нямат толкова добри самолети, нямат самолетоносачи, нямат нужния оппит, до скоро нямаха дори космическа програма. Много са далече от Сащ още. Според мен, ще си останат далеч. Когато се доближат Сащ просто,ще изкарат ново оръжие.
14
15
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
САЩ имат една смешна армия, която в директен полеви бой не може да се бие. В САЩ има добра ударна техника, но за удари от разстояние. В Китай има бойци патриои, чиято мощ в директен полеви бой е могъща. Китай разполага и с невероятна технология. Убеден съм, че Китай е в състояни да спечели една война срещу Русия и САЩ,
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента Сащ и Русия са в конфронтация около Украйна, но помислете АКО предположим вероятността, Китай реално да застраши устоите на този свят с непремерени претенции за ВОЕННО влияние, тогава дали пак няма набързо да имаме " нова" Съюзническа коалиция а на мястото на Райх социалистическа Германия да се окажат другарите от Кнр? Ами вероятността е много голяма, а резултата ще е изчезването на Китай от картата! Така че жълтите комунисти най- разумно е да кротуват и да работят за доброто на народа
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говорите си глупости в коментарите! Статията е на психарите от Dw, и е пълен булшит! Промяна в световния баланс на силите не става по мирен път, а с глобална война като тази от 39- 45 година, наречена ВСВ! Сегашния свят добър- лош е по правилата от Техеран- Ялта, а те определят КОЙ колко оръжие може да има, включително ядрен арсенал- Китай е регионална ВОЕННА сила в Южнокитайско море, а Русия и Щатите са глобалните сили, тука икономиката няма никакво значение!
11
2
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
При Идващата война САЩ срещу Комунисти от Китай, ще стане ясно, няма нужда да гадаете!
10
2
 
11
 
! Отговори
Ядрени ракети преди 2 години
Каква армия какви пет лева, едно копче и край...
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При един милиард и петстотин милиона население каква ли армия ще извадят. Като махнем жените старците бабите и децато поне 700 милионна армия ще извадят.
8
6
 
8
 
! Отговори
Швейк преди 2 години
До IQ 3.14 Имайки предвид ежегодните и станали традиция конференции на ЛГБТ армейски пресонал и "Дните на ходене на високи точкета" сред американски офицери, има снимки в интернет... многобройните статии във американски военни издания за трудностите по набиране на кандидати за военна служба и занижените изисквания към тях... неуспешния опит на Тръмп да ограничи достъпа на тртополови до армията.Статиите за огромните разходи на армията на САЩ за психолози , бих казал ... БААГО И ПРАВДИВАТА ЛЪЖА.
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По три нови танка тип 99 на ден, 600мм системи за залпов огън с покритие до 600 км и разделящи се бойни глави. 5- поколение изтребители [много скоро чита 5], прототип на СТЕЛТ тежък бомбардировач от ново поколение, хиперзвукови ракети, прототип ново поколение самолетоносачи с електромагнитен катапулт, собствен самолет за морска авиация. Путин вече клекна напълно, даде най-голямото медно находище, договорира водата на Енисей, скоро ще даде и Байкал, а после и цял Сибир.
6
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън капитулира пред Евразия.
5
17
 
5
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
С конвенционалните си оръжия Китай може да се сравнява единствено с Горна Гваделупа и Занзибар.
4
5
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Швейкимайки предвид с какви темпове и с какво се превъоръжава армията на сащ, не бих се учудил, ако всички циркове с лгбт и дедо са масова дезинформация, да не се обръща внимание на новите пушки.
3
6
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
С новата си програма за превъоръжаване, до 2025 армията на китай ще превъзхожда като качество и количество на конвенционалните оръжия армиите на евентуалните си опоненти, взети заедно.
2
9
 
20
 
! Отговори
Швейк преди 2 години
С нарастващия си вече 48% брой ЛГБТ военен пресонал... войници... командири... администрация ... Армията на САЩ скоро няма да е заплаха за никого, дори и за Армията на Папуа Нова Гвинея. Гледахме как дезертират след военни действия ... гледахме как на бегом напускат бази в Сирия и Афганистан изоставяйки военно и вещево оборудване... четохме как разходите на US армията за виагра и психологическа помощ на депресирани и стресирани американски войничета нараства всяка година...Заплаха? Не за дълго.
1
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бъдещито е на изток,не напразно богаташите наливат сумата и милярди в източните страни