Схема за избягване на мита и ДДС: Лукс коли, но като внос на трошки

Директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев е разпоредил проверка
28 юни 2021 15:45, Красимир Ангелов
10

Снимка: Агенция "Митници"

Директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 01 януари 2019 г. до 01 юни 2021 г. във всички митнически учреждения. Поводът са установени случаи на допускане за свободен внос в митнически учреждения, в структурата на ТД Южна морска, на луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС, съобщиха от Агенция "Митници".

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, "наводнени", "ударени от градушка", както и "с механични проблеми" и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

До настоящия момент в ТД Южна морска са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер на над 220 000 лв.

При проверка на горните твърдения на 5 юни са задържани три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“, е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Възложената от директора на Агенция „Митници“ проверка ще приключи в началото на юли, а след това действия ще бъдат предприети и от възстановената с новия Устройствен правилник на Агенция „Митници“ дирекция "Последващ контрол".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, тези хватки са извесни от памтивека! Още от татово време! Откриха топлата вода! Не само с автомобили, а с какво ли не!
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите са страшни тарикати!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно как се продават от застраховател, ако са тотал! Свалят се от отчет и се бракуват. Такава кола е нелигитимна...
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3: плати ли мито на $25000? така трябва, нас не ни интересува за колко си е продал. Важното е че има такива тарикати които внасят кола за $40000 и е пишат катастрофирала, цена $1000. Сещаш ли се? И тук като кихнат $1000 на някой в митница да си затвори очите, колата влиза без проблем.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
101% от колите, внесени от Канада и САЩ са именно катастрофирали, повредени, ударени. Има хора, които с това си изкарват прехраната по цял свят. Внасят ударена кола, ремонтират я и я продават за много повече от това, за което са я купили.
4
2
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Категорично вярно. Дори колата идва със специален документ, че е повредена. Има колкото щеш без никакви следи от употреба, но след воден удар и какви ли не проблеми. Масово се продават от застрахователни компании.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карал съм две коли, внос от САЩ. Купувам на търг (колата наистина е ударена или повредена) и карам тук. Да, факт е, че говорим за практически нови автомобили и то луксозни, но се продават на търг като тоталки от застрахователи. Най-сладкия начин да си купиш кола е този. Давам примери- Mustang GT 2019-та взех за $12000. BMW 445i 2020-та за $25000, продадох го тук за 112000лв. Разни удари по стопове, брони и подобни елементарни за ремонт неща.
2
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не могат да направят - повечето от колите внос от щатите наистина са със технически проблеми,които там въобще не желаят да оправят и ги продават на търгове.Колата изглежда ОК ,но ремонта не се знае колко би излезнал,може и цялата електроника да е за подмяна...
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да проверят и под калниците за недекларирана дрога.