Кои храни забавят побеляването на косата?

Вкусни и богати на витамини и минерали
16 авг 2021 23:55, Михаела Лазарова
14
Кои храни забавят побеляването на косата?
Снимка: Istock

Сивите и бели коси са нещото, което тревожи повечето жени и мъже. Никой не би искал да изглежда по-стар от истинската си възраст. Ето защо често правим всичко възможно да прикрием сивите коси.Посивяването на косата в млада възраст се случва по много причини. Повечето от тях са генетични. Стресът обаче също играе голяма роля. Съществена част от процесите на преждевременно стареене и побеляване на косата заемат и различни дефицити на витамини и минерали.

Според healthline.com, най-голяма роля в преждевременното посивяване на косата играят дефицитите на минералите калций, мед, желязо, протеини, витамините от група В, витамин D, както и цинкът, който е много важен за състоянието на косата и кожата.Благодарение на някои храни, които съдържат изобилие от тези хранителни вещества, можете да подпомогнете забавянето на появата на бели и сиви коси.

Кои са най-полезните храни в борбата с побеляването на косата?

Едни от най-добрите източници на витамин С, нужен за производството на колаген – протеинът на младостта на кожата и косата, са цитрусовите плодове. Цитрусите са добър източник и на фолиева киселина (витамин В9), който също е нужен за превенцията на белите и сиви коси, пише livestrong.com.

Ферментиралите храни са друг много полезен източник на ценни вещества за косата. Те съдържат естествени пробиотици и пребиотици, които подхранват чревната флора. А тя има пряка връзка със състоянието и здравето на косата, както и с процесите на стареене в косъма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: косавитамин Сбели коси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Мен до 7 преди 2 години
Храната ще спаси светът от глад
8
0
 
0
 
! Отговори
Meн преди 2 години
Да и фризьорки със сладко солен вкус също помагат за побелели уредели уморени застарели и прецъфтели коси.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са измислили боята за коса. При мъжете не е проблем, но жена с бяла коса е зле. Има бои за коса и по 3лв и боядисана коса придава доста по-свеж вид от този на "грени". Не си представям да ям някакви си храни и да се радвам, че вместо половината ми коса да е бяла е само една трета?!
6
2
 
1
 
! Отговори
До 4: преди 2 години
Храната има голямо, ама много голямо значение за всичко, включително и побеляването на косата.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подходящата храна и добавки може да забавят побеляването на косата и дори да обърнат процеса. Аз лично го практикувам от години.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лютите чушки.Аз много ги обичам,пълни са с витамин С
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си много зле с акъла, за да се вържеш, че храната има общо с цвета на косата. Дъно, голямо дъно са медиите от години.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асанметафора
1
2
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кисело зеле със свинско значи :))